bájate el explorer 6 de la pàgina www.microsoft.com

   

 Actualizado con fecha: 20/08/2008 20:56:01

agregar a favoritos

enlaces   todo elo debates
comunidad chat teoría  
  

 

 

Resultados

 

Open Internacional de Manresa

35è. Open Internacional d'Escacs

CIUTAT DE MANRESA

Del 12 al 20 d'Agost de 2.008

 

 

            Consolidació¡¡ Aquest era l'objectiu i sembla que és una realitat; esperem que el torneig es desenvolupi amb normalitat.

 

            Un total de 92 participants han iniciat aquest torneig, xifra encara un xic per sota de l'objectiu que ens marquem pel futur del torneig que és d'uns 100 jugadors, però que suposa un important increment respecte als 74 jugadors de l'any passat.

 

            A més amb alt any nivell de qualitat, creiem un dels millors de la seva història i molt internacional, amb un total de 4 GMs, 8 MIs, 6 MF, 1 MN i 4 MC; i amb 9 països representats amb 3 jugadors cubans, 6 del Brasil, 2 de l'Azerbadjan, 2 de Colòmbia, 2 de l'Índia, 8 jugadors francesos, 1 jugador argentí, 1 jugador d'Irlanda i 1 jugador alemany. Cal destacar també un grup de 4 jugadors del club CAJACANARIAS.

 

            Per tant, uns 31 jugadors de fora de Catalunya que suposen un 35% de la participació i que creiem molt important per la promoció del torneig arreu.

 

            En l'aspecte negatiu, la participació femenina de tan sols dues jugadores; en tot cas agrair la participació de la veterana jugadora Pilar Sogués i de la jove jugadora Gal·la Garcia-Castany. Tanmateix, necessitem més promoció dels escacs femenins.

 

               

 

            Crònica de la 1ª Ronda

 

            La ronda en general s'ha disputat amb tota normalitat i tot i que les partides han finalitzat força d'hora (pels volts de les 20.00h, cosa que agraeix l'organització), ja s'han produït les primeres sorpreses i partides força disputades.

 

            A destacar sobretot les taules del GM cubà Omar Almeida davant del jove jugador del CAJACANARIAS, Alexander Rivas; la veritat és que ha salvat els mobles ja que tenia una partida força inferior. I també la derrota del MI català Víctor Vehí davant del jugador francès Jean-Philippe Orsoni, amb un descuit d'una dama atrapada.

 

            Com aspecte molt positiu i remarcable és que els 92 jugadors/es inscrits s'han presentat a la sala de joc; i diem presentats perquè hi han hagut dos jugadors que no han pogut disputar la partida per l'anècdota negativa de la ronda.

 

            L'anècdota negativa: ¡¡ Maleïda RENFE ¡¡   Per problemes en la RENFE dos jugadors colombians, el MF Jorge Cuartas i el MF Carlo Vittorino, han arribat amb més d'una hora de retard i per tant han perdut la partida i amb un torneig que se'ls posava molt costa amunt han decidit abandonar el torneig (decisió que afecta a la qualitat del torneig però que entenem). Però encara podia haver estat pitjor, ja que els jugadors cubans GM Lázaro Bruzón i el MI Fidel Corrales també venien amb la RENFE i han entrat a la sala de joc quan tan sols mancaven 5 minuts per perdre la partida per incompareixença; en aquest cas tot resolt i s'han adjudicat les partides amb certa facilitat.

 

            Per la següent ronda ja esperem tenir una ronda més llarga i més competitiva.

 

Crònica de la 2ª Ronda – 13.08.2008

 

            Ronda en general de tràmit sense gaires sorpreses i sense ensurts amb la RENFE.

 

            Un total de 90 jugadors/es continuen el torneig en un entorn i en unes condicions òptimes per la pràctica del nostre esport.

 

            Tot i que ja s'han tingut que treballar més les partides, els resultats han sigut els normals i serà a partir de la tercera ronda quan es començarà a decidir el torneig. Tot i això, cal destacar sobretot la sorpresa de les taules al 4t. tauler entre el MI brasiler Krikor Mekhitarian i el jugador del club d'escacs Calaf, en Josep R. Torner Planell. La partida ha sigut la darrera a finalitzar amb un total de 85 jugades, tot i que segurament podia haver finalitzat abans.

 

            També a destacar la victòria del jove jugador del SCC Sabadell, en Marc Campos Cayuelas davant del Mestre Fide Lucas Cisneros.

 

            A nivell local a destacar les taules entre dos dels nostres jugadors (Catalònia) el MC Joan Carles Sanpera i el jove jugador Roland Albets; tots dos es situen en el grup perseguidor amb un total de 1,5 punts.

 

            Encara queden 18 jugadors amb 2 punts i per tant molt torneig per endavant i tot per decidir.

 

 

            Crònica de la 3ª Ronda – 14.08.2008

 


 

            Tot i un gran nombre de partides interessants, al final s'ha imposat la lògica de nou  i no s'han produït gaires sorpreses.

 

            De nou ha ensopegat el GM cubà, i nº. 3 del rànquing, en Omar Almeida, fent taules amb el brasiler Henrique Ferreira, cosa que li complica la lluita pel torneig. També interessant la partida entre dos joves jugadors, en Marc Campos Cayuelas del SCC Sabadell amb el jugador de 18 anys i MI del Brasil André Diamant que ha finalitzat amb la victòria d'aquest darrer posant de manifest la seva bona tècnica de finals.

 

            En definitiva, queden 9 jugadors al capdavant amb 3 punts (els màxims favorits excepte sobretot en Omar Almeida), amb dos perseguidors a mig punt on destaca com a sorpresa el jugador del club d'escacs Calaf Josep Ramon Torner Planell que està realitzant un molt bon torneig fins ara.

 

            A destacar la combativitat de la ronda on de 45 partides tan sols 5 han acabat en taules, aspecte que sempre es d'agrair.

 

            Demà esperem ja força d'alguns emparellaments, on destaca especialment  al primer tauler el jugador MI de la Índia Kidambi Sundararajan contra el GM de Cuba Lázaro Bruzón i també al quart tauler el GM d'Azerbadjan Rashad Babaev contra el MI de la Índia Ponnuswamy Konguvel.

 

           

            Crònica 4ª ronda – 15.08.2008

 

            Ja es defineixen els principals favorits i les primeres sorpreses importants.

 

            Destaca la victòria del MI de l'Azerbadjan amb el MI cubà Fidel Corrales (2n. l'any passat i un dels màxims favorits), en una partida que semblava tenia molt encarrilada el jugador cubà. També les taules amb blanques del GM de l'Azerbadjan en Rashad Babaev amb el MI de l'Índia Ponnuswamy Konguvel. Unaltre sorpresa l'ha protagonitzat unaltre jove jugador brasiler de baix rànquing, en Gustavo Pizzocaro Gomez, que ha guanyat amb el MF Joseph Ryan.

 

            I com a resultat esperat les taules del MI brasiler de 18 anys André Diamant amb el seu compatriota MI Krikor Mekhitarian.

 

            En resum, resten amb 4 punts tan sols 3 jugadors (els GM Lázaro Bruzón i Alexandr Fier que juguen la propera ronda, sent els dos màxims candidats a la victòria, i on esperem molt d'aquesta partida ja que si coneixíem la gran qualitat del GM cubà, realment està sorprenent la seguretat i qualitat del jove GM brasiler; serà sens dubte la partida estrella de la jornada) i el MI de l'Azerbadjan Logman Guliev que juga amb el seu compatriota GM Rashad Babaev.

 

            En el grup de perseguidors amb 3,5 punts, destaca el jove André Diamant que juga amb el MI Ponnuswamy Konguvel amb blanques (destacaria aquest com a segon més interessant duel).

 

            I amb 3 punts tenim un grup de 16 jugadors, on podem comprovar la recuperació del GM Omar Almeida i del MI català Victor Vehí.

 

            Avui ja s'han produït algunes més taules, en total 9 taules, però que sobre un total de 43 partides és més que raonable.

 

            Demà aprofitarem l'equador del torneig per a fer una valoració més general del torneig.

 

            Crònica 5ª ronda – 16.08.2008

 

            Tot per decidir, cap resultat especialment sorprenent.

 

            En una partida sense grans riscos s'ha fet taules entre els dos màxims favorits, el GM cubà L. Bruzon i el GM del Brasil en Alexandr Fier; en el segon tauler unes taules acordades que ja es preveien entre els dos jugadors de l'Azerbadjan, el MI Guliev amb el GM Babaev. I destacar la partida lluitada entre el MI de l'Índia Ponnuswamy Konguvel i el jove MI brasiler André Diamant, amb vencedor clar pel primer que el deixa en molt bones opcions al torneig. I la victòria del GM Omar Almeida que per fi es posa al grup dels líders.

 

            Per tant, continua el torneig força obert amb 4 jugadors amb 4,5 punts (L. Bruzon, A. Fier, P. Konguvel i L. Guliev) i 9 jugadors perseguidors a mig punt.

 

            Demà es presenta una ronda molt interessant amb molts enfrontaments entre els titulats i que pot definitivament posar les cartes sobre la taula.

 

            També cal destacar a nivell local el jugador del Catalònia Jordi Rodriguez i el jove jugador del SCC Sabadell Marc Campos Cayuelas amb 3,5 punts, que a més juguen entre ells i que el guanyador es col·locarà en una posició privilegiada.

 

            Una gran ronda ens espera demà.

 

            En quan a la valoració final cal destacar la combativitat del torneig (avui tan sols 6 taules) i un “fair play” exquisit. En quan a les condicions de joc, ens congratula la gran mostra de suport i felicitació pe les condicions del mateix (l'entorn immillorable, el silenci dels millors del tornejos del Circuit, l'espai dels jugadors excel·lent, l'espai d'anàlisi al club  ideal i espaiós,...) ens confirmen en la recuperació de la imatge i prestigi que es mereix aquest torneig.

 

            El torneig enguany, a banda d'una gran qualitat, tenim la sort de gaudir d'un grup de jugadors francesos ( 8 en total ), de 4 jugadors del Cajacanarias i de la colla de brasilers ( 6 en total ) que donen varietat al torneig, apart que un bon grapat són molt joves i que estan destacant pel seu nivell.

 

            També destacar que dels 92 jugadors inscrits continuen jugant 88, que si tenim en compte dos abandonaments per culpa de la RENFE, creiem que és força notable i d'agrair als participants al torneig.

 

            Per acabar una pregunta a l'aire : ¿ Per què no gaires joves jugadors dels Campionats de Catalunya per edats juguen els tornejos del Circuit ?  Crec que aquests tornejos, tot i la seva duresa, són una bona manera d'aprendre i millorar en el seu joc; aquesta pregunta crec que ens la tenim que fer tots els organitzadors perquè potser en part es culpa nostra. Per això, també aprofitar per agrair la participació dels joves jugadors menors de 12 anys, en Marc Pozanco del Llinars del Vallès i la Gal·la Garcia-Castany del Santa Eugènia, que a més amb 2 punts estan realitzant un molt bon torneig.

 

Crònica 6ª ronda – 17.08.2008

 

            Jornada amb molt bones perspectives i que ha sigut molt disputada amb alguna excepció; els 7 primers taulers eren enfrontaments de jugadors titulats.

 

            Es produeix la primera gran sorpresa del torneig, la victòria del MI de l'Azerbadjan Logman Guliev davant del GM brasiler en Alexandr Fier; això el deixa amb 5,5 punts ( de 6 possibles ) al capdavant en solitari del torneig; diria que el desenvolupament final de la partida ha sigut força sorprenent ja que semblava que el jugador brasiler tenia la partida plenament dominada. També destacar la victòria del MI cubà Fidel Corrales davant del MI brasiler Diego R. Di Berardino, cosa que el torna a situar amb bones opcions a la classificació final. I les taules del MI Kidambi Sundararajan davant del GM cubà Omar Almeida, lluitades i amb un final superior del jugador de l'Índia però d'alfils de diferent color.

 

            L'única excepció a aquesta disputada ronda ha estat les taules del GM Lazaro Bruzon davant del MI de l'ïndia Ponnuswamy Konguvel, taules sense cap tipus de lluita i molt especulativa per part del jugador cubà.

 

            M'agradaria aprofitar per comentar la gran impressió que ens produeixen els dos jugadors de l'Índia pel seu bon estil de joc i per la seva senzillesa i combativitat.

 

            En quan a jugadors catalans, la victòria del jove jugador del SCC Sabadell en Marc Campos Cayuelas, davant del jugador del Catalònia Jordi Rodríguez, que el col·loca amb 4,5 punts. Això fa que demà la seva partida pugui ser seguida en directe per internet al jugar al 4t. tauler amb el GM brasiler Alexandr Fier (tot un repte i motivació per aquest jove jugador).

 

            Per tant, ara tenim 1 jugador amb 5,5 punts, seguit d'un grup de 5 jugadors amb 5 punts i altres 5 jugadors amb 4,5 punts.

 

            Demà ens espera un altre gran ronda. Segurament aquesta ronda 6 ha sigut la primera gran ronda del torneig i esperem que demà continuï. Potser tenim molts dubtes sobre el primer i segon taulers on s'enfronten els MI Logman Guliev i Ponnuswamy Konguvel, i en Lazaro Bruzon amb Rashad Babaev.

 

            A banda del torneig, avui s'ha disputat el 2n. torneig de partides ràpides “Memorial Víctor Ciocaltea”, activitat paral·lela d'homenatge al Gm romanès que va morir ara fa 25 anys d'un vessament cerebral mentre disputava l'Open Int. Ciutat de Manresa. L'activitat per fi enguany s'ha pogut fer a l'aire lliure, al Passeig Pere III i creiem que ha sigut tot un èxit per l'expectació que ha suposat en el centre neuràlgic de Manresa, amb la participació de 38 jugadors.

 

            A nivell de classificació ha quedat 1r. el Gm Alexandr Fier, 2n. el MI Krikor Mekhitarian i el 3r. el MI Diego R. Di Berardino. En els trams també tots dos per un sol país, França; els seus dos joves jugadors, en Pierre-François Geronimi i en Paul-Antoine Geronimi han guanyat els trams de 1850 – 1999 i 1700 – 1849 respectivament.

 

            Demà s'enceta la 2na. activitat paral·lela com és el 2n torneig de No Federats Ciutat de Manresa que es disputarà també al Museu de la Tècnica, en dos grups : General i Sub-14.

 

            I per finalitzar aquesta llarga crònica, tan sols que ahir comentava el tema de joves jugadors i com sempre sol succeir ens deixàvem de nomenar a un dels joves jugadors més actius de la comarca, sub-14, i també participant en varis Campionats de Catalunya i d'Espanya, en Aleix Jareño Badenas del club d'escacs de Sant Vicenç de Castellet que està realitzant un bon torneig amb 2,5 punts. També agrair la seva participació, ja que encara que de la comarca no per això deixa de ser destacada. 

 

            Crònica 7ª ronda – 18.08.2008

 

            Comença a saltar la sorpresa ja que el MI Logman Guliev ha tornat ha guanyar la seva partida, davant del MI Ponnuswamy Konguvel, i ja porta 6,5 punts (de 7), amb 1 punt d'avantatge als seus perseguidors; per tant, és el màxim favorit a la victòria i segurament a quelcom més.

 

            De la resta destacar les taules d'en Marc Campos Cayuelas davant del GM brasiler Alexandr Fier que el col·loquen amb 5 punts i en una molt bona posició.

 

            Demà sortirem de dubtes en quan a les opcions de classificació i també de les possibles normes del torneig.

 

            Cal destacar a nivell local els jugadors del Catalònia, en Jordi Rodriguez i el MC Joan Carles Sanpera que amb 4,5 punts es troben molt ben situats, i especialment el darrer té un enfrontament amb opcions; així com també del jove jugador de 18 anys del Catalònia Jordi Castells que amb 4 punts està fent un gran torneig.

 

 

Crònica 8ª ronda – 19.08.2008

 

            Amb el poc temps que ens queda s'ha de resumir breument ja que demà al matí és la darrera ronda.

 

            Gran expectació sobre la darrera partida de la jornada, entre el GM cubà Lazaro Bruzon i el MI Logman Guliev d'Azerbadjan. Si totes les partides entre mestres fossin com aquesta hi hauria més afició als escacs. En total 86 moviments li han calgut al GM cubà que aquí ha demostrat la seva tècnica en un final amb qualitat de més però on en Logman Guliev havia plantejat una molt bona defensa que semblava difícil de trencar, i més ja amb la manca de temps ja que en Bruzon li restava un minut aprox.

 

            Aquesta victòria fa que hi hagin 3 empatats a 6,5 punts, en Lazaro Bruzon, Logman Guliev i en Fidel Corrales (aquest darrer avui ha vençut a un Omar Almeida que en cap moment ha entrat en el torneig).

 

            A destacar que demà el MI Logman Guliev si fa taules o guanya obtindria la norma de GM; això seria molt important pel jugador però també per al torneig (si sumem la norma de MI que va obtenir el torneig en l'edició passada del madrileny Luis Ignacio Rubio Mejia). Sincerament creiem que se la mereix pel joc desplegat i tanamteix té un emparellament força bó al jugar en blanques amb el jove MI brasiler André Diamant.

 

            També importants victòries del MF Lluis M. Perpinya davant del MI de l'Índia Ponnuswamy Konguvel, i la victòria del MF Lorenzo Lazaro de la Riva davant del MI brasiler Diego Rafael di Berardino; tots dos són amb 6 punts en el grup perseguidor (de 6 jugadors). Sobretot en Lorenzo té molt bones opcions ja que juga contra el MF Joseph Ryan que li dona força opcions de puntuar.

 

            Ja esperant la clausura d'aquest bon torneig, demà serà la darrera crònica que esperem sigui tan positiva com fins ara.

 

Crònica 9ª ronda – 20.08.2008

 

            Tot un èxit per al decà dels escacs catalans.

 

            Un cop celebrada la darrera ronda i l'acte de clausura creiem que el torneig es torna a consolidar i és un digne decà. Enguany s'aconsegueix l'objectiu a què podem aspirar i esperem que això sigui suficient per la continuïtat del mateix. A partir del Setembre tornem a treballar per l'any vinent.

 

            En quan a la vessant competitiva, un inesperat vencedor el GM cubà Lazaro Bruzon després d'unes taules acordades amb el seu compatriota Fidel Corrales i unes taules també sense gaire lluita al tauler 2 un xic sorprenents entre el MI Logman Guliev i el jove MI brasiler André Diamant. Després de la gran partida d'ahir la nit d'en Bruzon, aquestes taules acordades són el que no agrada a cap organitzador; tanmateix s'ha de tenir en compte també l'esforç dels jugadors, desgast i interessos econòmics que fan que això sigui normal a les darreres rondes.

 

Sincerament creiem que per joc en global, el MI Logman Guliev hauria d'haver guanyat el torneig. La resta de principals partides si que han sigut disputades, amb la victòria del Gm Alexandr Fier i la del GM de l'Azerbadjan en Rashad Babaev.

 

            Al final 6 jugadors empatats amb 7 punts, i per desempat 1r. Lazaro Bruzon, 2n. en Logman Guliev i 3r. en Alexandr Fier (aquest darrer de gran qualitat però força irregular en aquest torneig, especialment en la cantada de mestre de la partida contra Guliev a la 6ª ronda)

 

            Com a sorpresa destacar la 9na. Posició final del jugador català Joan Bosco Prats amb 6,5 punts i la bon actuació del jugador del Catalònia el MC Carlos Fernandez Madrid amb la 12na. amb 6 punts.

 

            Per fi, destacar especialment la norma de GM aconseguida pel MI Logman Guliev que dona prestigi al torneig i també al Vè. Circuit Català.

 

            També avui ha finalitzat el 2n torneig de no Federats amb els següents premiats :

 

Categoria General : 1r. Joan Riera – 2n. Jordi Torraguitart – 3r. Marc Freixas

Categoria Sub-14 : 1r. Robert Guixaró . 2n. Aran Garcia – 3r. David Vallès

1r. Sub-12 en Josep Nuño  i  1r. Sub-10  en Xavier Mañosa

 

            Un cop finalitzat el torneig i activitats paral·leles i amb bona nota, l'organització ja comença a descansar i gaudir de la feina ben feta, però ja comencem una nova marató pel 36è. Open Internacional d'Escacs Ciutat de Manresa. Agrair sobretot a tots la seva participació i també als que han seguit en viu les partides o visitat la nostra pàgina web.

 

            Objectiu assolit, ens veiem l'any vinent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© AJEDREZ NOTICIAS DIARIAS

toniaiza@infonegocio.com

 

 


 

1