bájate el explorer 6 de la pàgina www.microsoft.com

   

 Actualizado con fecha: 10/03/2008 10:45:33

agregar a favoritos

enlaces   todo elo debates
comunidad chat teoría  
  

 

Resultados

Cerrado

Open

 
 


PRIMER TORNEIG OBERT D’ESCACS SANTA EUGÈNIA DE TER.

Ronda 1

Girona 12.1.2008

Crònica de la Ronda 1 del 1er. Tancat de Santa Eugènia.

La primera ronda ha estat marcada per el greu problema cardíac del jugador Josep Onna, que ha motivat la seva baixa a darrera hora en el torneig, fet que per una estona va posar en perill la finalitat mateixa del torneig.

Per sort, en el darrer moment, es va aconseguir la incorporació de un nou jugador que suplirà la absència de Onna, i així doncs el banyolí Sergi Diaz ocuparà el lloc del retirat a qui desitgem la mes ràpida millora en el seu estat de salut. La tardana incorporació de Diaz va fer que el matx que l’enfronta amb Juan Bosco Prats quedés ajornat.

A les partides jugades, una evidencia del potencial dels joves, on Marc Prujà es va imposar a Jordi Garcia Busquets i Víctor Lilo a Lluís Parals, l’altre jove: Pol Sabrià només va cedir taules davant Jordi Gusò. A l’altre partida (darrera en acabar) Lluís Casanellas i Juan Fco. Campo van acabar fent taules en una partida on el jugador local (Casanellas) va tenir un lleuger avantatge que es va difuminar en els apuros de temps.

De ben segur que la segona ronda estarà farcida d’emoció.

Elias Muratet.

Girona 12.1.2008

Crònica de la Ronda 1 del 1er. Obert de Santa Eugènia de Ter.

Ja a la primera ronda es van començar a donar sorpreses importants en aquest torneig que neix amb el afany de consolidar-se en el calendari gironí, tan mancat de tornejos organitzats pels clubs, fora de la època estival.

Remarcable que de les 20 partides programades, només 5 van acabar amb victòria de les blanques i nomes unes taules. Sembla que la igualtat entre els jugadors serà la tònica de totes les rondes, que finalment en funció del nombre d’inscrits, en seran vuit.

La incorporació del jugador Torsten Rex del Salt i Girona, ja va significar la primera sorpresa en el tauler 5 on Angel Mayor (Cassà) va cedir el punt desprès de un joc de “toma y daca” on Torsten va jugar amb molta fluïdesa. En el tauler 7 el banyolí Dani Marques també va cedir, amb blanques, el punt en un final amb qualitat de menys, el també banyolí Jordi Chalmeta, també conduint les blanques, va perdre davant del jove de la nissaga Gala, Víctor Gala, esgarrapant el tauler en un àrdua defensa, es va acabar imposant per temps. El jove local Eudald Pou (també conduint les blanques) va perdre ràpidament davant del veterà Jesus Formentor, penso que el jove Eudald va pecar de celeritat (no vaig tenir ni temps de veure com va anar la partida). Finalment, en el tauler 19, el favorit en la partida Ricard Asensi (altre cop amb blanques) va doblegar el rei, en exhaurir pràcticament el temps davant de Marc Camacho, que va demostrar tenir molt més nivell que el elo amb el que parteix (1700).

Una sola incompareixença, de Mohamed Amine (Salt i Girona), posa de relleu el esforç de la organització per evitar aquest tipus de situacions, resulta que es anecdòtic que va ser el darrer jugador del que es va garantir la seva presencia (el mateix dia d’inici, unes dues hores abans). Esperem que no hagi tingut cap problema greu, ja que la seva incompareixença l’elimina del torneig.

Principals aparellaments per la setmana propera dels jugadors amb un punt seran:

Joan Albert Dalmas (Montgri) i alma mater del excel•lent i extraordinari torneig de Illes Medes recentment finalitzat, s’enfrontarà en el primer tauler amb el núm. 1 del rànking Alex Vidal (fill del director d’aquest esdeveniment i alma mater d’aquest torneig Jordi Vidal, alias “Comandante Vidal”).
A la taula 4, Joaquim Mundet (Gerunda) se les veurà amb el President del Club organitzador Enric Vázquez.
En el tauler 6 Torsten Rex (ojo a aquest jugador del Salt i Girona) mourà les blanques en front de Francesc Xavier Morales del Cassà.
Victor Gala en el tauler 8 intentarà referendar el seu bon moment de joc davant de Joan Gallart, tots dos del Santa Eugènia.

Les espases en alt.

Més informació la setmana que ve.

Elias Muratet.

Ronda 2

Girona 21.1.2008

Crònica de la Ronda 2 del 1er. Obert de Santa Eugènia de Ter.

Molta lluita en la ronda 2 del torneig on els favorits van acabar imposant el seu joc, amb excepció de la partida de Torsten Rex (Salt i Girona) que es va imposat a Morales (Cassà). Ja advertia la setmana passada que aquest jugador te molt més nivell que el seu elo català. Joan Albert Dalmás (Montgrí) va fer tot el que va poder en el tauler 1 enfront del màxim candidat, Alex Vidal (Santa Eugènia), però es va apurar de temps i davant la solidesa del jove jugador local, no va tenir possibilitats de puntuar. Remarcable el final de Joaquim Mundet (Gerunda) amb el President del Santa Eugènia Enric Vazquez, on els temps dels dos rellotges s’exhauria segon a segon en cada jugada, una imprecisió d’Enric Vazquez amb el peó de cavall del enroc, va permetre una entrada “amb tot” de Mundet que lligava una preciosa xarxa de mat. Final d’infart entre Moises Urbano (Gerunda) i Judà Isanta (Sta. Eugénia), que posa de relleu lo fàcil que son les partides des de fora i lo pressionant que pot resultar la manca de temps sense increments. En l’enfrontament entre locals Víctor Gala no va poder fer res davant l’empenta de Joan Gallart.

No puc deixar de fer esment a la partida d’Eudald Pou, al inrevés que la passada setmana, en aquesta, el jove jugador del Santa Eugènia va guanyar, però igual que la setmana passada, ho va fer tant de pressa que no vaig tenir temps de veure res de la partida. Crec que la organització li tindria que rebaixar la quota d’inscripció pel poc us que fa del material, em sembla que entre les dues partides no deu haver dedicat més de 30-40 minuts (entre les dues). Espero que rebi amb cordialitat la crítica i en la ronda 3 puguem gaudir un xic més de la seva presència (al menys fins a dos quarts de onze...).

Per la setmana que ve, nomes els 4 primers taulers tindran jugadors amb el cent pe cent d’efectivitat, en el tauler 1 Alex Vidal (Sta. Eugènia) se les veurà amb un David Pou (Salt i Girona) que està pletòric, en el 2 Joan Gallart (Sta. Eugènia) tindrà en Carles Serra (Gerunda) un rival molt perillós, en el tauler 3 David Coll (Sta. Eugènia) jugarà amb blanques contra Joaquim Mundet (Gerunda) i en el 4 Torsten Rex (salt i Girona) mourà les blanques contra Moises Urbano (Gerunda). Com es pot veure Santa Eugènia, Salt i Girona i Gerunda copen els llocs de privilegi.

Ramon Blanco (Montgrí) s’enfrontarà a Enric Vazquez, en el que serà el seu debut, ja que encarà no “s’ha despentinat”, bye a la primera ronda (en que ja va avisar a la organització que no podia jugar, perquè no li era possible arribar a l’hora, però que va venir mes tard) i a la segona ronda no li ve el rival, total que en Ramon ha fet, de moment, molta feina ... social ... Segur que aquest divendres li tocarà suar de valent, “ja toca”.

La lluita més aferrissada cada cop.

Més informació la setmana que ve.

Elias Muratet.

Crònica de la Ronda 2 del 1er. Tancat de Santa Eugènia.

Les negres semblaven tenir el dia, tres victòries de 4 partides, Lluís Parals enfront Juan F. Campo, Pol Sabrià davant Sergi Diaz i Juan Bosco Prats amb Marc Prujà han vençut conduint les negres, només Lluís Casanellas ha fet valer el poder de les blanques guanyant a Jordi Garcia Busquets, i la veritat, en algun moment la partida m’ha semblat mes aviat “negra”.

La partida entre Jordi Gusó i Victor Lillo ha estat ajornada, i ja es va fixar el moment de jugar-la. També ja està programada la partida ajornada de la primera ronda entre Juan Bosco Prats i Sergi Diaz, originada per la retirada per malaltia greu de Josep Onna.

L’àrbitre te alguns problemes de barret però ja els solucionarà i de ben segur que localitzarà als culpables. Es poden perdre coses però lo important es guanyar els punts de camí cap a la norma.

Ronda 3

Girona 26.1.2008

Crònica de la Ronda 3 del 1er. Tancat de Santa Eugènia.

Les negres han tornat a tenir el dia, tres victòries, un empat, i només una victòria blanca, la de Jordi Garcia Busquets sobre Juan F. Campo.

Taules entre Casanellas i Juan Bosco Prats, que ha semblat desar forces per la partida de dissabte contra Sergi Diaz, ajornada de la primera ronda per la substitució a darrera hora de J. Onna. Victòries de Sergi Diaz (Banyoles) sobre Víctor Lillo (Figueres) en un final on el figuerenc ha donat masses facilitats, també el local Pol Sabrià (Santa Eugènia) ha estat imprecís en els apuros de temps, perdent el control de una columna, que en Marc Prujà (Gerunda) ha aprofitat impecablement guanyant una torre i encarrilant de forma fulminant la partida, abans Lluís Parals (Montgrí) havia cedit molt material enfront un Jordi Gusó (Gerunda) molt batallador en l’ala de Rei que ha atacat fins a la victòria.

A sobre, Sergi Diaz el dissabte s’ha imposat a Juan Bosco Prats en la partida ajornada, fet que l’ha propulsat, en dos dies, de tancar la classificació a encapçalar-la. Sembla que el substitut de darrera hora va ben encaminat per la candidatura a la norma. Sumen dos punts de 3 partides: Sergi Diaz (Banyoles), Marc Prujà (Gerunda) i Lluís Casanellas (Santa Eugènia) invicte amb una victòria i dues taules. Si be Jordi Gusó (Gerunda), que porta 1,5 de dos i Víctor Lillo (Figueres) amb 1 punt de dos, tenen una partida ajornada i poden accedir també als llocs capdavanters.

Ja portem una tercera part del torneig i els jugadors força igualats.

 

Crònica de la Ronda 3 del 1er. Obert de Santa Eugènia de Ter.

Ja només quatre jugadors porten un cent per cent d’efectivitat, els números 1,2 i 3 del rànking, que son: Alex Vidal, Carles Serra i Joaquim Mundet, (el 4 Jordi Morales porta 2 de 2 , ja que ahir havia avisat de que no podia jugar) i també amb 3 punts Moises Urbano (Gerunda) que es va imposar al nou fitxatge del Salt Torsten Rex, que ha vist així truncada la seva ratxa. També jornada “negra” en el Obert, tres dels quatre capdavanters han guanyat amb negres... cal plantejar-se si no serà millor jugar amb negres en aquest local ...

La partida en el tauler 1 (única victòria blanca de les quatre capdavanteres) entre Alex Vidal (Santa Eugènia) i David Pou (Salt i Girona) ha estat... estranya... be, al menys a mi m’ho ha semblat, de fet tots dos jugadors (per separat) m’han confirmat que no “era teòric”. Potser quan un jugador juga “raro” s’encomana, però l’Alex ho ha fet amb contundència, i amb 20 jugades ha signat la planilla guanyadora. Parlant de la família Pou, avui l’Eudald ens ha acompanyat força estona, el seu company de equip (Santa Eugènia) Víctor Gala li ha posat molts problemes, amb un joc consistent, però a la fi la “veterania” de Eudald l’ha portat fins al mat, el premi de l’Eudald i el càstig d’en David es l’enfrontament que els espera la setmana que ve, coses del aparellament.

Raúl Gala (Santa Eugènia) ha estat el primer en acabar la partida (guanyant) i el seu pare Sebastian, ha malmès una partida que portava molt ben encarrilada davant un Joan Juny que ha caçat en la diagonal central les dues torres del “pater familias” de la saga Gala.

Ramón Blanco (Montgrí) segueix fent “xivarri”, avui (ja que li ha tocat jugar) no ha fet mes que començar amb enrenou, sort que la seva “parella de ball” ha estat molt comprensiu (Enric Vazquez), cal dir que arribar tard acostuma a portar nerviosisme i en Ramon es un “bon jean” i el Enric tot un personatge.

Una de les darreres partides en concloure ha estat la Andreu Cortada (Santa Eugènia) – Joan Albert Dalmás (Montgrí), quan tot semblava apuntar que Andreu guanyaria davant el escassisim temps de Joan Albert, una jugada il•legal li ha donat prou temps al seu rival per “situar-se” a la partida, una segona il•legal de Cortada ha canviat les tornes i a la fi victòria molt treballada del organitzador de “Illes Medes”, que el situa en el grup perseguidor.

Francesc X. Saurina, que ve de darrera, ja s’ha situat amb 2,5 punts i amenaça amb situar-se a l’alçada dels capdavanters, el seu enfrontament amb Jordi Morales de divendres proper col•locarà a un dels dos en els taulers de honor.

Els enfrontaments de divendres per el liderat son : Joaquim Mundet (Gerunda) – Alex Vidal (santa Eugènia) i Carles Serra – Moises Rodriguez (Gerunda tots dos)... caram amb el Gerunda... que posiciona tres jugadors dels quatre colíders ...

I demà comença el “Per Equips”... Sort a tothom.

Elias Muratet.

Girona 2.2.2008

Crònica de la Ronda 4 del 1er. Tancat de Santa Eugènia.

Altre cop ha estat jornada per les negres (també al Obert, com la setmana passada), tres empats i dues victòries negres fan que de les 19 partides jugades fins ara tan sols en tres han acabat guanyant les blanques. Ja només queda invicte Jordi Gussò (una victòria i dos empats), pendent de jugar la partida ajornada amb Víctor Lillo. Les victòries de Lluís Parals (davant Sergi Diaz) i de Pol Sabrià (enfront Lluís Casanellas) ham tpornat a significar un canvi en la classificació, que ara està encapçalada pels joves Marc Prujà (Gerunda) i Pol Sabrià (Santa Eugènia) amb 2,5 punt de 4 possibles, encara que cal tenir en compte a Jordi Gussò (2 punts) i Víctor Lillo (1,5 punts) que poden encabir-se al capdavant, quan juguin el matx ajornat.

La gran igualtat entre tots els jugadors posarà molt cara la norma, i cap d’ells, per ara, es mostra com a màxim candidat per assolir el objectiu.

Ens acostem al equador del torneig, i tots els aspirants mantenen les expectatives de triomf en el torneig que es desenvolupa amb total normalitat.

Crònica de la Ronda 4 del 1er. Obert de Santa Eugènia de Ter.

Com en el Tancat, les negres es mostren superiors, avui, en tota la renglera inicial (que agafa els taulers numerats del 1 al 10) cap victòria blanca, 5 taules i 5 victòries negres, i això que el matx Pou-Pou pintava negre i ha acabat en empat després de moltes alternances en el joc, però sempre amb avantatge pel Eudald que a la fi ha malmès i no ha sabut guanyar un final amb peó de més molt ben jugat pel seu pare.

En el primer tauler, “Kim” Mundet (Gerunda) ha obert el joc amb el Sistema London, contestat per Alex Vidal (Santa Eugènia) de forma correcta, “Kim” ha oposat l’enroc llarg al curt fet pel seu rival i la lluita de llençar el material al damunt del enroc rival ha estat millor resolt per la conjunció de peons, peces i dama de l’Alex, que ha situat al rei blanc en posició delicada i que a la fi ha tingut que acabar travessant tot el tauler, per rendir-se al bell mig de l’ala de rei (si no vaig errat, a f4). Amb aquest punt el fill del organitzador el situa com a líder indiscutible, essent l’únic jugador amb un 100 per cent d’efectivitat.

En el segon tauler, lluita de “coequipiers“ del Gerunda, on el suposat avantatge d’elo de Carles Serra no ha pogut doblegar la ferma posició de Moisés Urbano (i no Rodriguez com el vaig anomenar a la darrera crònica per un “lapsus” del cronista, que deuria estar pensant en “sirenetes”). Doncs, com deia, taules entre Carles i Moisés, que els manté molt amunt a tots dos de cara a la propera ronda, on Carles Serra amb negres (quin avantatge!) jugarà enfront del líder Alex Vidal.

La victòria del jugador també del Gerunda Francesc Xavier Saurina el situa amb 3,5 punts a l’aguait del capdavant, altre cop en els quatre primers llocs un jugadors del Santa Eugènia (Alex Vidal) i tres del Gerunda (Serra, Urbano i Saurina), sembla que es tracti d’un setge a les posicions locals, de moment, ben defensades per l’Alex. De fet, el gran nombre de taules ha propiciat que pocs jugadors estiguin amb 3 punts, d’aquesta manera amb aquesta puntuació es situen: Quim Mundet (Gerunda), F. Xavier Morales (Cassà), Jorge Escudero (CECOB) i Tolsten Rex (Salt i Girona), que després de la seva derrota la setmana passada amb Moisés Urbano, ja torna a situar-se ens els taulers d’honor. Altre cop un jugador del Gerunda (ara Mundet) s’enfrontarà a la nova incorporació saltenca, mentre que Morales i Escudero se les veuran entre ells.

Poques anècdotes, excepte que algun jugador al•lega que el fet de que el seu rellotge marqui “– 0.00” no significa que hagi exhaurit el temps, sinó que li cal jugar prou de pressa ... potser cal que algú repassi els reglaments !

La setmana propera en els 4 primers taulers es ventilarà el podi, si be els perseguidors amb 2,5 punts, lluitaran per incorporar-se a l’avantguarda del torneig.

Fins la setmana que ve, on el torneig es comença a acabar, ja que a la fi ha estat programat a 8 rondes i es jugarà la cinquena.

 


Elias Muratet.

Girona 9.2.2008

Crònica de la Ronda 5 del 1er. Tancat de Santa Eugènia.

La jornada, per primer cop no ha estat absolutament favorable a les negres, amb dos victòries blanques, dues negres i unes taules. Els primers en acabar han estat en el matx Jordi Gusó -Sergi Diaz, on han evolucionat en un joc molt simètric fins a les taules. Amb aquest mig punt Jordi Gusó (Gerunda) s’allunya del liderat, però es manté com l’únic jugador que no ha inclinat el seu rei, amb una victòria i quatre taules.

Marc Prujà (Gerunda) amb negres, ha fet una partida de molt de mèrit, doncs, davant Lluís Parals (Palafrugell) s’ha posicionat molt bé, ha controlat amb el alfil blanc el centre del tauler fins a petar en el enroc del seu rival, i amb l’acció conjunta de la dama ha pressionat molt sobre el rei que tenia els peons lleugerament avançats. Parals ha intentat crear contrajoc, però en el “foc creuat” contra el seu enroc una hàbil maniobra de Marc l’ha portat a tenir que entregar dama per torre, i a partir d’aquest moment la lluita ha semblat decidida, si be Parals ha seguit lluitant i intentant fer caure en xarxes de mat al jove gerundenc, però Prujà ha jugat amb molt d’enteniment, i ha anat destrossant tot el material de Parals, caient peons i peces fins a l’abandó definitiu. Amb aquest punt Marc Prujà es situa capdavanter amb 3,5 punts de 5 possibles.

El local Pol Sabrià conduint les blanques s’enfrontava a Jordi Garcia (Gerunda), com gairebé a totes les partides s’ha apurat de temps el jove Pol, però tinc la sensació que la pressió del temps li dona comoditat, i en aquest tràngol desenvolupa el bo i millor del seu joc. Garcia finalment ha pressionat amb les dues torres la columna de cavall dama, que Pol ha “cedit”, però després del canvi de material, on semblava que Pol perdia el peó de cavall, s’ha vist que això permetia un avenç de peó central inaturable, punt per Sabrià, que també es manté en el liderat amb Prujà, amb 3,5 de 5.

El banyolí Campo (amb negres) ha patit molt davant Juan Bosco Prats, que primer s’ha fet amb l’avantatge de peó i en un final de cavalls i peons ha sabut fer valer aquesta superioritat per imposar-se. Cal dir, però, que Campo ha jugat al límit del temps mes de 30 jugades. Campo tanca, de moment la classificació, i es l’únic jugador que encara no coneix la victòria i dos taules son de moment el seu bagatge.

La darrera partida era la que enfrontava al figuerenc Víctor Lillo amb el local Lluís Casanellas. Bona lluita del primer i excel•lent defensa del segon, la veritat es que en determinat moment he marxat pensat que Víctor adquiria avantatge, i quan he tornat era en Lluís que estava millor. També apuros de temps per Víctor, que a la fi ha perdut la partida.

El marcador final per assolir la norma es posa molt difícil per a tots, doncs fins i tot els dos joves capdavanters, que porten 3,5 punts, han de fer un gran resultat en el que queda de torneig, i de rival fàcil no n’hi cap.

Per cert, la crònica de la ronda 5, vista des del Bar, caldrà cercar-la al fòrum gironí.

 

Crònica de la Ronda 5 del 1er. Obert de Santa Eugènia de Ter.

Com en el Tancat, avui les negres no s’han mostrat superiors. En els 5 primers taulers 4 victòries blanques i unes taules.

El primer en acabar ha estat Víctor Gala, que literalment ha “trinxat” al veterà Jesus Formentor. Poc després (abans de les 11) i com es habitual ha estat Eudald Pou ui marxava del local desprès de la seva victòria enfront Cristina Vidal. Sempre feliç Eudald (tant si guanya, com si perd o entaula) ha marxat (suposo que a sopar) quan el rellotge del “meridià Santa Eugènia” senyalava les 11. Es curiós que les següents partides en acabar han estat (al mateix moment) Raul Gala i el seu pare Sebatian, amb resultat dispar, derrota pel fill davant Marc Camacho i mat sec amb alfil, molt elegant, per part del pare a Juan Manuel Cano.

A aquelles hores (el matx comença a les 22 hores), es produeixen algunes errades poc freqüents, i per tant els resultats acaben donant alguns marcadors sorprenents quan has vist el desenvolupament de la partida. Potser en part aquesta es una de les grandeses dels escacs... Anem a pams...

Excel•lent partida d’Alex Vidal en el tauler 1 on és segueix mostrant intractable, i va guanyant, ronda a ronda, als jugadors que li posa l’aparellament al davant, on darrerament ha passat lo bo i millor del Gerunda en el torneig. I que a la propera ronda serà el també “gerundenc” Moises Urbano (ojo que ja es va “carregar” al fulgurant Torsten Rex, que de moment només ha perdut davant Moises i porta 4 de 5), com deia serà Moises Urbano qui s’enfrontarà al jove Alex. Avui les taules, en el tauler 2, entre Moises Urbano i Francesc X. Saurina (Gerunda tots dos i úniques taules en tot el Obert avui) els manté en els llocs de privilegi, però el líder s’escapa a un punt del segon, i tot fa pensar que una nova victòria el situaria de forma gairebé matemàticament al més alt del podi final. Amb 4 punts també s’han situat Torsten Rex amb victòria sobre Kim Mundet i Francesc X. Morales (Cassà) que ha guanyat a Jorge Escudero. Per tan la classificació encapçalada per Alex Vidal amb 5 punts i amb 4 punts, quatre jugadors: Moises Urbano (Gerunda), Francesc X. Saurina (Gerunda), Torsten Rex (Salt i Girona) i Francesc X. Morales (Cassà).

Pou, el pare Pou, David, ha perdut davant el seu amic i excompany d’equip Joan Gallart, també s’ha de reconèixer que en David es dels que sap perdre amb un somriure als llavis i una encaixada de mans, (i aquest fet no es tan freqüent com tindria que ser-ho), de ben segur que el extraordinari tarannà del Eudald li ve de família ... aquestes coses s’encomanen.

La setmana que ve, un bon nombre d’enfrontaments de Santa Eugènia i Salt i Girona contra Gerunda en els primers taulers, ja que els enfrontaments seran:

1.- Moises Urbano (Gerunda) 4 - Alex Vidal (Sta. Eugènia) 5
2.- F. X. Saurina (Gerunda) 4 – Torsten Rex (Salt i G.) 4
3.- Juda Isanta (Sta. Eugenia) 3,5 – Francesc X. Morales (Cassà) 4
4.- Carles Serra (Gerunda) 3,5 - Eudald Pou (Sta. Eugènia)
5.- Kim Mundet (Gerunda) 3 - Joan Gallart (Sta Eugenia)Per cert, cal dir que l’excel•lent tasca del auxiliar en el arbitratge Gabi Perez, m’ha permès d’estar una estoneta parlant amb la “Super-Anna” en el Bar del local de joc de Can Ninetes, una noia molt i molt agradable. Fruit d’aquesta xerrada, de posar l’orella a alguna tafaneria i d’algun fet sospitós que ja em semblava haver detectat, ha aflorat la “crònica, des del Bar de Can Ninetes, de la ronda 5” que, si sou tafaners, podeu trobar interessant i que està (més ben dit, suposo que estarà, quan la tingui enllestida) al fòrum gironí.


Elias Muratet.

Girona 9.2.2008

Crònica de la Ronda 6 del 1er. Tancat de Santa Eugènia.

MARC PRUJÀ I POL SABRIA, EN GUANYAR, S’ALLUNYEN DELS RIVALS I S’ACOSTEN A LA NORMA AMB 4,5 PUNTS DE 6.

Altre cop les negres han estat superiors, ja les dues primeres partides en acabar han estat victòries negres, Pol Sabrià sobre Juan Bosco Prats (i ja porta 4,5 de 6) i de Lluís Parals sobre Lluís Casanellas.

Els dos banyolins jugaven entre ells, Juan F. Campo ha aconseguit un avantatge de peó, que ha millorat aconseguint qualitat, per acabar amb un final de rei, torre i 3 peons, contra rei, cavall i tres peons de Sergi Diaz. La major capacitat de desplaçament de la torre ha donat el punt al “Doctor”, primera victòria de Juanfran en el torneig que el incorpora al grup perseguidor. Punt per les blanques.

La partida Jordi Garcia (Gerunda) – Victor Lillo (Figueres) ha estat per damunt dels meus coneixements, tots dos m’ha semblat que jugaven força acuradament ni amb parsimònia, i en molt poques jugades han exhaurit molt de temps, en una posició que semblava que tots dos volien anar complicant, fent encara mes rellevant el factor temps. Això ha comportat que el final (de molt de joc i contrajoc en el centre, curiosament apuntant, tots dos, cap al atac al rei rival), com deia, el final semblava que seria per aquell jugador que a “ràpides” ho fes millor i treies millor partit del increment. (Es possible que el meu anàlisi sigui contradit pels jugadors, però com a “espectador” és aquesta la sensació que m’ha donat). Lillo ha pressionat molt bé, i ha aconseguit que el seu alfil “llarg”, que evitava el escac doble del cavall, de fet triple (rei-dama-torre), l’ha canviat per la torre (guanyant qualitat) en el moment en que s’ha alliberat d’aquesta funció. Aquest avantatge s’ha anat convertint en decisiu al passar a atacar el rei de Garcia Busquets en avançar els peons centrals, una altre victòria negre i Lillo en el grup de “tercers” en assolir la seva segona victòria en el torneig.

La darrera partida en acabar ha estat el duel “fratricida” entre els jugadors del Gerunda: Marc Pujà (blanques) – Jordi Gusó (negres). Ha estat una partida èpica i un desenllaç espectacular.

En el mig joc, amb enrocs de diferent costat, Marc pressiona llençant els seus peons contra l’enroc de Jordi Gusò amb el suport de una torre, en un moment determinat Jordi es desfà de la pressió centralitzant el cavall que ve de la columna h, no és un cavall, és un monstre, que es mobilitza dinàmicament, i a més a més, ho amenaça tot i permet una fulgurant sortida del alfil, que menjant el peó de la columna g fa escac, entra en joc i sembla destruir completament el atac de Marc. Marc que li queden només un parell de minuts, s’hi pensa. En aquell moment considero que fins i tot potser està valorant plegar, però es el Marc i en això no hi pensa MAI. Troba una sortida imaginativa, però en Jordi te més de 20 minuts al seu rellotge i cerca la solució dinàmica millor, ha aconseguit coordinar el joc del alfil i del cavall en el centre, el contrajoc de Marc sembla tenir poca consistència i Jordi oscil•la cap a l’altre ala, amb l’objectiu de consolidar superioritat de material. Marc, agosarat llença els seus peons del enroc cap a un futur imprevisible, tal vegada massa llunyà. Sembla que serà una altra partida “negra”, Gusó té prou temps per organitzar la defensa i aturar els atac que pateix el seu enroc, s’ensuma en l’aire que si esmorteix el atac, que cada cop es més feble, la superioritat dinàmica ha de ser concloent. Marc juga al toc i porta les peces en ajut dels seus peons, Jordi intenta guanyar un peó avançat, Marc el defensa, Gusò pot canviar peces i guanyar el peó però prefereix canviar torre per cavall i alfil, sembla que amb la superioritat numèrica tot serà més fàcil. Però amb aquesta situació li costarà un parell de moviment fer-se amb el peó, Marc llença els altres peons en ajut del peó llunyà, Gusò contraresta amb l’avenç del seu peó passat central. Marc segueix jugant al límit del temps, Gusó s’ha anat ajustant de temps, però encara disposa de millor “rellotge”. Gusó corona el peó central, fet que obliga a entregar torre neta a Marc, però els peons de Marc han anat avançant, ha aconseguit aplegar dos peons a sis i un a set, i lligats ... esdevenen imparables, fins i tot inaturables per dues peces que estan allà, i amb torre de més, Gusó s’ho mira amb una certa incredulitat... la victòria de Marc es inqüestionable.

La setmana que ve més emoció... garantit !!

Per tant Pol Sabrià (Santa Eugènia) i Marc Prujà (Gerunda) al capdavant amb 4,5 punts de 6, els hi manca aconseguir dos punt en tres partides per assolir la norma, i ja porten punt i mig als següents classificats, ja que el tercer lloc de la taula, amb tres punts, està compartit per 5 jugadors, pels que la “norma” ja està massa lluny.

Per cert, la crònica de la ronda 6, vista des del Bar, caldrà cercar-la al fòrum gironí (a l’apartat la Barra del Bar), i canviarà d’autoria ...

Crònica de la Ronda 6 del 1er. Obert de Santa Eugènia de Ter.

ALEX VIDAL(Santa Eugènia), INTRACTABLE AMB 6 DE 6, JA ES A UN PAS DE LA VICTÒRIA EN EL TORNEIG A MANCA DE DUES RONDES.

Com la setmana passada el primer en acabar ha estat membre de la família Gala, avui, el pare, Sebastià Gala s’ha imposat amb molta comoditat al mateix rival que va perdre ràpidament en la jornada anterior: el veterà Jesús Formentor, i ha estat un preludi del seguit de victòries de la resta de la família, doncs primer Víctor i després Raül, han signat planilles guanyadores.

Avui l’Alex Vidal (Santa Eugènia), portant les negres, ha tingut molta feina davant d’un sòlid Moises Urbano (Gerunda), que li ha posat les coses difícils, però li ha calgut dedicar-hi molt de temps, fet que a la fi ha esdevingut molt rellevant i ha propiciat un error implacablement castigat per Alex, guanyant una torre i emportant-se la partida. L’Alex ja porta 6 de 6, i si la setmana que ve no perd, es proclamarà campió del torneig, amb una jornada d’antelació.

El perseguidor gerundenc Francesc Xavier Saurina va perdre, en els apuros de temps (malgrat que és la seva especialitat aquest tipus de joc) en el tauler 2 contra el saltenc Torsten Rex, del que no em canso de identificar com a un jugador amb un joc de un elo superior al que té segons el rànking. Rex només ha perdut amb Moises Urbano, i es situa a un punt del Alex, amb un remarcable 5 de 6 i que serà el rival d’Alex la propera setmana, i per tant, ara com ara, l’únic obstacle pel títol per Alex, però si Rex guanyés tot seria possible...

El tercer jugador amb 4 punts era Francesc Xavier Morales (Cassà) que va disputar una partida estranya, i el jugador local Juda Isanta li va plantejar molts problemes per a la fi acabar guanyant Isanta un final amb peó de més. Curiosament els jugadors del Gerunda que venien després, en els taulers 4 i 5 van vèncer a jugadors locals, tan Carles Serra com Quim Mundet es tornen a posicionar de forma important, sobre tot Carles, que amb 4,5 jugarà al tauler 2 contra, amb la mateixa puntuació, Juda Isanta (en certa mesura revelació del torneig, juntament amb Torsten Rex).

Carles Serra es va imposar a Eudald Pou, poc després que el rellotge del “Meridià de Santa Eugènia” (i que presideix la sala de joc) marqués les 12, això va fer que Eudald marxés força cansat (em va dir que anava a dormir), suposo que el cansament li ve de que no està acostumat a que les partides li durin tant ... El final de Mundet amb Gallart va tenir el seu encant: Mundet amb menys d’un minut al rellotge i Gallart amb més de 15 minuts. Mundet prepara una xarxa de mat en la columna h, amb la conjunció de torre, dama, i alfil, Gallart busca pacientment solucions, i sembla que les troba, remou el rei intentant trobar un lloc “segur”, la xarxa de Mundet sembla desllorigar-se, ha de jugar al toc i els segons volen d’un en un, Gallart, en el seu tarannà habitual juga parsimoniosament. En Quim “apreta” el llaç, però sembla que hi ha algun “forat”, altre cop els segons volen, porta l’altre torre, com deia Capablanca: “Atac en massa”, Gallart s’hi pensa, ara ja està per sota dels 5 minuts, Mundet 14 segons en el rellotge, jo al costat per anotar les jugades, Mundet al toc, Gallart al seu aire... sembla que ha aconseguir desfer-se de l’amenaça del mat, però... no ha controlat el seu rellotge, els darrers segons li fugen sense ni adonar-se del problema, a la fi, i per sorpresa general Gallart perd per temps !!! Quan s’adona del fet, a indicació del Quim, somriure del Joan Gallart , fet que l’honora com a jugador i com a persona. Llàstima que a les partides només hi hagi un punt en joc, ja que tal mostra d’esportivitat tindria que estar premiada.

Les victòries de Jordi Morales (que no pot jugar la propera setmana), Ramon Blanco, David Coll i Joan Albert Delmas, els arreplega amb 4 punts en el grup perseguidor (juntament amb Urbano, Saurina i F.X Morales, que varen perdre ahir).

A manca de dues rondes (el torneig està programat a 8) la Classificació està encapçalada per Alex Vidal amb 6 punts, seguit pel seu rival de la propera ronda Torsten Rex amb 5 punts, amb 4,5 i enfrontant-se entre ells Juda Isanta i Carles Serra, i amb 4 punts Quim Mundet, Moises Urbano, Francesc Xavier Morales, Jordi Morales, Ramon Blanco, Francesc X. Saurina, David Coll i Joan Albert Dalmas.

Els enfrontaments culminants de divendres proper:

Alex Vidal – Torsten Rex.
Carles Serra – Juda Isanta.
Quim Mundet – Moises Urbano.
Fr. X. Morales - Ramon Blanco.
Fr. X. Saurina – David Coll
Joan Gallart (3,5) – Joan Albert Dalmas.

Per cert, la crònica de la ronda 6, vista des del Bar, caldrà cercar-la al fòrum gironí (a l’apartat la Barra del Bar), i canvia d’autoria ...


Elias Muratet.

Girona 23.2.2008

Crònica de la Ronda 7 del 1er. Tancat de Santa Eugènia.

MARC PRUJÀ ES QUEDA SOL AL CAPDAVANT AMB 5,5 PUNTS, I ESTÀ A TOCAR LA NORMA, QUE POT ASSOLIR AQUEST PROPER DIVENDRES.

Altre cop (i van moltes rondes) les negres han estat superiors, ja que hem tingut tres victòries negres, i només una de blanca, que ha estat la darrera en acabar.

Víctor Lillo ha inclinat el rei blanc davant Juan Bosco Prats en la primera partida que ha finalitzat.

Sergi Díaz no ha pogut amb la gran empenta del jove “gerundenc” Marc Prujà, que ha anat convertint el seu avantatge posicional, en 2 peons d’avantatge, per quedar en un de sol després de la simplificació de peces, que l’ha sabut encarar cap a un final superior, on el seu alfil i els peons llunyans han coordinat molt be un final impecable, fent inútils els esforços del cavall. Més a prop de la norma !!.

La partida entre Gusó i Casanellas ha estat molt complexa, mantenint tot dos la integritat dels peons, i confegint una xarxa que semblava conduir a unes taules “mortes”. Però quan Jordi Gusó ha proposat l’empat (jugada 39), Lluís Casanellas, ha clavat els colzes, s’ho ha estudiat, ha rebutjat les taules, i ha conduit un atac trencador i guanyador. Un altre punt per les negres.

Pol Sabrià crec que ha tingut possibilitats de victòria fins molt avançada la partida, ja que el intercanvi de material l’ha deixat amb torre contra alfil i 2 peons. Un final que semblava victoriós, però Juan Fran Campo ha oposat una ferma resistència, fins al punt de que el material ha estat insuficient per guanyar. Taules, en una partida que semblava “negra” i que posa més difícil la norma a la jove promesa (ja realitat) local Pol Sabrià.

La darrera partida enfrontava a Lluís Parals (Palafrugell) amb Jordi Garcia (Gerunda) i on el Mestre Català Jordi Garcia Busquets s’ha apurat molt de temps, i en la complexitat del joc, ja que ha estat una partida amb grans aspectes tàctics, Jordi no ha pogut concretar el seu atac i per contra Parals ha estat mes encertat. Punt per les blanques en aquest enfrontament.

Marc Prujà, amb negres, s’enfrontarà el proper divendres a Juan Fco. Campo amb la vista posada en la norma, i Pol Sabrià tindrà que lluitar de valent, també amb negres, contra Lluís Parals si vol mantenir les esperances d’assolir la norma ell també.

Fins divendres que ve a “Can Ninetes”

Crònica de la Ronda 7 del 1er. Obert de Santa Eugènia de Ter.

ALEX VIDAL(Santa Eugènia), ES PROCLAMA CAMPIÓ PER AVANÇAT.

El jugador local i número 1 del torneig, el jove Alex Vidal, s’ha proclamat campió del 1er. Torneig Obert de Santa Eugènia de Ter, a manca d’una ronda.

La seva victòria, inapel•lable, sobre el italo-alemany del Salt i Girona Torsten Rex li ha comportat la setena victòria en set rondes i matemàticament esdevé inabastable pel segon a la classificació del torneig, (i que és el número 2 del rànking) Carles Serra (Gerunda) que amb 5,5, es el seu perseguidor més proper. A part del títol, els altres llocs del podi, estan força renyits, ja que a part de “Carlitus”, que te 5,5 punts, amb 5 punts hi ha 4 jugadors: Francesc Xavier Saurina (Gerunda) que se les veurà en el tauler 1 amb el campió. Joan Albert Dalmas (Montgrí), que amb blanques jugarà contra Carles Serra, i el saltenc Torsten Rex i el altre jugador del Montgrí, Ramon Blanco. Amb possibilitats, encara que més remotes, de podi estan els tres jugadors que tenen 4,5 punts, que a part de vèncer, tindran que esperar una “carambola” de resultats i desempats per poder accedir-hi, aquests jugadors son: Juda Isanta (Santa Eugènia) i els dos jugadors del Gerunda: Joaquim Mundet i Moises Urbano, que ahir varen protagonitzar un final agònic, jugant al toc les darreres 20 jugades, per acabar demanat taules “Quim” Mundet quan els quedava un segon a cada jugador, que van ser ràpidament acceptades per Moises Urbano, quan tothom mirava més el rellotge que el tauler.

Destacable que Ramon Blanco porta 5 punts i només ha disputat 4 partides, i a sobre n’ha perdut una, i el primer dia no va jugar, però ha assolit dues victòries per incompareixença, la darrera ahir, davant F.X. Morales (Cassà), que no va poder venir.

També cal fer esment al gran torneig que està fent un altre jugador del Montgrí: Joan Albert Dalmas, que també porta 5 punts, i que sempre ha estat a prop dels primers llocs de la classificació, i que pot endur-se els sots-campionat si venç a Carles Serra. En Joan Albert Dalmas va perdre en la segona ronda amb el piconador Alex Vidal, i en la quarta amb en Francesc Xavier Morales, signant tot victòries en els altres 5 encontres, el divendres proper ho tindrà difícil, però ja ha demostrat que el número 15 del rànking, amb el que ha sortit, no es correspon amb el seu joc.

El divendres proper, que és la ronda de cloenda, ens te preparats aquests postres:

Francesc X. Saurina (5) - Alex Vidal (7)
Joan Albert Dalmas (5) – “Carlitus” Serra (5,5)
Torsten Rex (5) – Ramon Blanco (5).
Judà Isanta (4,5) – “Quim” Mundet (4,5)
Jordi Morales (4) – Moises Urbano (4.5).

Tot lo bo s’acaba, i el torneig n’està a punt.


Elias Muratet.

Girona 2.3.2008

Crònica de la Ronda 8 del 1er. Tancat de Santa Eugènia.

 

MARC PRUJÀ (6,5 punts) ASSOLEIX LA NORMA A MANCA DE UNA RONDA.

A POL SABRIA (6 punts) LI FALTA MIG PUNT.

ELLS DOS SERAN CAMPIÓ I SOTSCAMPIÓ DEL 1ER. TANCAT.

 

            Altre cop (i ha passat en TOTES les rondes) les negres han estat superiors, dues victòries negres, dues taules i una victòria blanca.

 

En el tauler 1, amb negres,  Marc Prujà (Gerunda) ha semblat notar la pressió de la proximitat de la norma si vencia a Juan F. Campo (Banyoles) i en algunes estones l’he vist indecís (fet anormal en ell), però en els moments més crítics ha tret la seguretat dinàmica del seu joc habitual i a la fi Campo ha tingut que cedir, en una situació força complexa, on les diagonals de les dues dames donaven molt de contrajoc, i amenaces de captures de peons per tot el tauler. He tingut la sensació que el factor que finalment ha esdevingut decisiu ha estat que Marc ha jugat millor els “apuros” de temps. Les sis victòries, un empat (amb Lillo) i una única derrota (amb Prats), li donen el 6,5 punts necessaris per la norma, ara sols li falta completar les 9 partides jugades, fet que divendres proper farà amb el núm. 1 del rànquing el local Lluís Casanellas.

 

 

Marc Prujà

 

Per la seva part, en el tauler 5, el jugador local Pol Sabrià  (amb blanques, única victòria blanca) ha desfermat un atac contundent pel centre amb un escac d’alfil, que ha significat no només la pèrdua de qualitat de Victor Lillo (Figueres), ja prou preocupant de per sí, sinó que a més a més li ha comportat a Lillo una disposició de peons plena de debilitats, que Pol s’endugués el punt ha estat cosa de temps. Amb aquest punt Pol es queda a mig punt de la norma, ha perdut una partida (amb Prujà) i ha signat dues taules (amb Campo i Jordi Gusó), el divendres proper amb Lluís Parals es juga la norma. Als 6 punts que porta, n’hi manca mig. De fet el títol absolut el te força difícil, ja que donat que el primer desempat en el nombre de victòries i el segon el resultat particular, només li donaria el torneig el fet de que ell guanyés i en Marc Prujà perdés, es a dir, en Marc empatant ja s’assegura el primer lloc a classificació final. Entre ells dos està el campió i el sotscampió.

 

La classificació està encapçalada per Marc Prujà amb 6,5 punt, seguit per Pol Sabrià amb 6 i, lluitant pel tercer lloc al podi estan Lluís Parals (4 victòries i 1 empat) i Juan Bosco Prats (3 victòries i 3 empats) amb 4,5 punts. Lluís Casanellas (únic jugador amb 4 punts) tindria que guanyar i esperar que els altres resultats li fossin favorables. El fet de portar 3 victòries i 2 empats faria que empatant no igualaria a Parals a nombre de victòries (que es el primer desempat), i el resultat particular també li es desfavorable amb Parals (amb qui va perdre).

 

El matx definitius:

 

Lluís Parals – Pol Sabrià

Jordi Guso – Juan Bosco Prats

Marc Prujà – Lluís Casanellas

 

i a més a més:

Victor Lillo – Juan F. Campo

Sergi Diaz – Jordi Garcia.

 

Divendres que ve es sabrà el final de la història. Fins llavors, emoció a dojo a “Can Ninetes”

 

 

 Elias Muratet.

ÀLEX VIDAL(Santa Eugènia), ES PROCLAMA CAMPIÓ, TOT I PERDRE LA DARRERA PARTIDA.

 

Àlex Vidal s’ha endut el 1er. Obert de Santa Eugènia de Ter, i inaugura un palmarès que de ben segur es nodrirà de molts jugadors, ja que la experiència ha estat molt bona, els jugadors s’ho han passat be, i el local és excel·lent per jugar.

 

 Els organitzadors (Jordi Vidal i Enric Vazquez) han estat a l’alçada de les circumstàncies i han aconseguit, amb una tasca acurada, portar a terme un torneig (de fet dos, si tenim en compte el tancat que acaba la propera setmana), que de ben segur aconseguirà ubicar-se amb total solvència en el calendari gironí d’escacs, que tant necessitat està de tornejos durant tot l’any.  L’únic inconvenient que s’ha viscut, ha estat la porta d’accés al bar, que en quedar oberta tot sovint, feia que el xivarri del interior pogués molestar als jugadors, sobretot en avançar la ronda, fet que especialment resultava delicat en els finals a ”finish”. El tema, ja parlat amb en Jordi Vidal, te fàcil solució: Tancar la porta i que la gent accedeixi al Bar per fora, si més no a partir d’un moment determinat. De ben segur que la propera edició serà força més nodrida que enguany.

 

En el aspecte esportiu, ha semblat plàcida la victòria del Àlex Vidal, el imposar-se en les 7 primeres partides va fer pensar que anava “sobrat” i que potser li corresponia estar mes en el torneig tancat que en el obert, però la derrota en la darrera ronda ha significat un posar les coses al seu lloc. Inapel·lable de totes formes la victòria del jove jugador local, ha estat molt regular en tot el torneig i s’ha mostrat segur en el joc en els moments “delicats”.

 

Cal esmentar que ha estat sistemàticament assetjat pels jugadors del Gerunda, però un rere l’altre els va anar vencent, amb l’excepció, el darrer dia, de Francesc Xavier Saurina, que només ha perdut una partida i ha fet dues taules, i amb 6 punts ha pujat al podi, quedant tercer absolut.

 

Carles Serra (Gerunda) amb una derrota amb el guanyador i unes taules amb el seu company d’equip Moises Urbano, ha aconseguit el subcampionat en solitari amb 6,5 punts. També molt meritori el seu torneig.

 

Destacables dos sorpreses, de jugadors amb elo’s baixos i que han quedat als llocs de privilegi: El jugador saltenc Torsten Rex, que amb 6 punts (dues derrotes amb Àlex Vidal i Moises Urbano) ha estat un dels animadors del torneig i per moment va semblar que podia fer trontollar el estatus del campió quan a la penúltima ronda es van enfrontar. Torsten Rex a la fi ha quedat quart, amb 6 punt i empatat amb el tercer classificat (F.X. Saurina). De ben segur que el seu elo pujarà com l’escuma.

 

L’altra sorpresa agradable ha estat Judà Isanta, el jugador local, que partia amb un elo de 1774 (i el numero 21 del  rànking), ha fet un excel·lent campionat, tots els seus rival, excepte el primer dia, han tingut  un elo de 1900 en amunt, i amb aquest panorama ha estat l’únic jugador que ha aconseguit assolir 5,5 punts, (guanyant la darrera ronda a un Quim Mundet que va arribar tard, però que sempre es perillós i que juga molt be “els apuros”, si no que li demanin a Joan Gallart!), aquesta victòria de Isanta li ha donat el cinquè lloc. La evolució del joc de Judà li augura un futur força engrescador.

 

També les actuacions de Joan Albert Dalmàs (Montgrí) i Raül Gallego (Salt i Girona) han significat la constatació de que el seu joc està molt per damunt del elo que ostenten, i  si segueixen així ben aviat els veurem a prop dels 2000 punts... o pel damunt.

 

Jordi Morales (Palafrugell) que partia com a 3 del rànking, no va poder venir en dos jornades, això el va allunyar de la lluita per la victòria final, i, juntament amb el campió, només va signar una derrota (justament també davant Saurina), es evident que si hagués pogut venir tots els dies, hauria lluitat pel graó més alt del podi.

 

 

De les partides jugades en la darrera ronda, destacar la que va enfrontar els dos Joan’s del Santa Eugènia, Joan Farre i Joan Juny, dos amics i vells coneguts que van desfermar una lluita terrible de dues concepcions diferents dels escacs, amb forces alternances durant el matx, per acabar (com passa sovint) en taules... tot un paradigma del nostre esport. La foto corrobora la partida.

 

 

 

 

 

Com a cloenda, felicitar a la organització i a tos els jugadors, ha estat tot un esdeveniment escaquistic, i el regust que queda és de les ganes de gaudir de la propera edició.

 

Fins l’any que ve.

 

Elias Muratet.

 

Crònica de la Ronda 9 (i darrera) del 1er. Tancat de Santa Eugènia.

 

MARC PRUJÀ  i POL SABRIA ASSOLEIXEN LA NORMA DE MESTRE CATALÀ I EMPATEN A PUNTS AL CAPDAVANT DE LA CLASSIFICACIÓ.

 

            Malgrat que no ho semblava, va haver-hi emoció fins a la fi. Les taules de Pol Sabrià amb Lluís Parals (que li asseguraven la norma a Pol) es van produir abans que es jugués el final de la darrera partida en acabar, que enfrontava al líder Marc Prujà, amb el núm. 1 del rànking inicial, el local Lluís Casanellas.

 

            Ràpides taules de Sergi Diaz (Banyoles) amb Jordi Garcia (Gerunda), i també  precoces les de Pol Sabrià (Santa Eugènia) amb Lluís Palars (Palafrugell).  Juan Francisco Campo (Banyoles) va haver de cedir davant l’empenta del figuerenc Víctor Lillo. I el barceloní Juan Bosco Prats (Colònia Güell) va acceptar les taules ofertes per Jordi Gusó (Gerunda), penso que sense ser conscient que una victòria li hagués donat el tercer lloc final, ja que hagués quedat sol amb 5,5 punts després de les taules de Parals.

 

 

 

 

Pol Sabrià (Santa Eugènia).

 

També va assolir la norma.

 

            La darrera partida, com deia, es lliurava entre Marc Prujà i Lluís Casanellas, el joc precís del jugador local va fer-li agafar un peó d’avantatge, però els canvis, que tots dos jugadors van complicar fins a límits insospitats, semblaven portar a un final de taules, ja que era previsible un final de torre i peó contra torre, (i amb aquets final conèixer a Philidor esdevé fonamental),  Prujà podia portar el seu rei al davant del peó. Tots dos varen lluitar per la victòria, Prujà semblava voler treure profit del poc temps de Casanellas, i va seguir complicant i complicant cada jugada. Lluís, molt segur va anar “apretant” amb els peons fins a forçar el canvi, que, efectivament va deixar el final previst de torre i peó contra torre. En Marc posa el rei al quadre de coronació i tot semblava decidit en un final impossible de guanyar. Però en Lluís Casanellas va porfiar i porfiar, per fer caure al ser rival en un error, i ... ho va aconseguir, Marc va permetre que Casanellas li “tallés” el camí del rei cap a la columna del peó i això va facilitar que arribés massa lluny, el pont de Casanellas va comportar la entrada insalvable del peó. En Marc va plegar.

Amb aquest resultat (segona derrota de Marc), la classificació final quedava encapçalada pels joves Marc Prujà i Pol Sabrià amb 6,5 punts. Tots dos van assolir la norma, i Marc Prujà es va endur el campionat pel millor primer desempat  (número de victòries), cal dir que Sabrià sols ha perdut una partida, justament davant del campió.

El tercer lloc va concloure amb un triple empat, entre Lluis Casanellas, Joan Bosco Prats i Lluís Parals, tots tres amb 5 punts, va significar que el tercer lloc del podi correspongués a Lluís Parals, ja que guanyava a Joan Bosco pel primer desempat (nombre de victòries) i s’imposava a Casanellas en el segon desempat (resultat particular).

També del sisè al vuitè lloc es va produir un altre triple empat, ara a 4 punts, entre Sergi Diaz, Víctor Lillo i Jordi Gusó, que els desempats els van adjudicar aquest ordre.

Empat també al final de la taula, ja que amb 2,5 punts Jordi Garcia Busquets i Juan Fco. Campo  son novè i desè classificats, respectivament.

Be, excel·lent torneig, on a més a més, s’ha assolit l’objectiu (obtenir la norma) per partida doble. Clar, molt clar, l’advertiment dels joves, on Pol Sabrià i Marc Prujà han estat dominadors i també el joc de Victor Lillo ha demostrat que era un rival perillós i ferm candidat a la norma. Potser alguna imprecisió en moments crucial l’han apartat de la consecució, però ha demostrat que està “allà”.

Crec que la experiència ha estat força engrescadora, i malgrat el ensurt de la greu afecció de Josep Onna, baixa que va ser coberta  a darrera hora per Sergi Diaz (a qui el Director del torneig Jordi Vidal va dedicar unes paraules d’agraïment en l’acte de cloenda), es pot dir que el torneig ha estat a l’alçada de les expectatives i ha significat un experiment que cal repetir.

Fins l’any que ve.

 

 Elias Muratet.

 Organització: A càrrec del Club d’Escacs Santa Eugènia, amb la col•laboració de la Federació Catalana d’Escacs, i la seva Territorial de Girona.

Sistema suís a 8 rondes. (En cas que el nombre d’inscrits superés la xifra de 50 jugadors, s’ampliaria a 9 rondes)

Homologació: El torneig serà vàlid només per a l’Elo Català.

Ritme de joc : 1 hora 15 minuts, a finish.

Local de joc, Horari i Dies de joc: El local de joc serà Can Ninetes, a la Carretera de Santa Eugènia número 147 de Girona. Les partides començaran a les 22 hores dels divendres. La primera ronda serà el divendres 11 de gener de 2008, i les 7 rondes restants els següents 7 divendres.

Serà el Director del Torneig el Sr. Jordi Vidal.

L’àrbitre principal serà: Elias Muratet (àrbitre FEDA).

Drets d’inscripció :
Menors de 16 anys= 8 euros.
sèniors = 15 euros.
majors de 65 anys = 12 euros.

Les inscripcions es practicaran a: Jordi Vidal,al telèfon 615.069.656, es tancarà el termini d’inscripcions el 9 de gener a les 21.00 hores i caldrà fer el ingrés del import dels drets d’inscripció al compte del Club d’Escacs Santa Eugènia, de la Caixa de Terrassa, que te el número: 2074.0153.98.31643934.80 indicant el nom complert del jugador.

Els desempats a la classificació final seran:
1.- Bucholz total.
2.- Bucholz menys el pitjor resultat.
3.- Acumulatiu progressiu, si cal calculat ronda a ronda.

Els premis, que seran no acumulables son:

Trofeus per els 3 primers classificats del torneig. (A més a més, el primer i segon classificat gaudiran de inscripció gratuïta pel torneig que organitza el Club Escacs Salt i Girona, anomenat “Obert Vilanova” de l’any 2008.

Trofeus per els tres primers de cada tram d’elo català següent:
1700 a 1849,
1850 a 1999
i 2000 a 2150.

Premis per la millor i segona jugadora femenina.

El comitè de competició serà designat en la primera ronda del torneig.


Santa Eugènia a 10 de desembre de 2.007.

 

© AJEDREZ NOTICIAS DIARIAS

toniaiza@infonegocio.com

 

 


 

1