bájate el explorer 6 de la pàgina www.microsoft.com

 

 Actualizado con fecha: 29/11/2014 23:31:47

enlaces   todo elo debates
comunidad chat teoría  
 

 

 

Assemblea Ordinària de Clubs de la Fce 22 de novembre de 2014:

 

 

El dissabte 24 de novembre de 2014 ha tingut lloc una nova assemblea ordinària de clubs convocada per la FCE, a les 10:00h. del matí en segona convocatòria, a la seu de la Federació. 

 

Respecte el tema ecològic la FCE en va aprenent, per que a la darrera assemblea ens van donar un totxo de 53 fulls escrits per les dos cares, més un suplement d'estadístiques de federats de 20 fulls més i aquest cop amb 11 estava enllistida la cosa. Clar que avui cap club ha presentat cap proposta per ser valorada pels assistents. 

 

A la reunió han assistit 44 persones, rècord de bastant temps, sense contar els oradors de l’estrada, alguns dels quals han assistit a una assemblea per primer cop, ni tots els treballadors de la Fce, que jo no recordava haguessin assistit a cap assemblea tots junts. A la taula d'oradors hi havia d’esquerra a dreta Sr. Antoni López, Sr. Víctor Pont, Sr. Toni Ayza, Sr. Josep Claudi Viñas, Sr. Jordi Parayre, i Sr. Josep Maria Camell. Hi havia una pantalla de televisió gran on de tant en tant apareixia el tema tractat en cada moment, conduïda per un treballador de la Fce mitjançant un pc. També estaven presents a la sala els  membres de la Junta Directiva Sra. Marta Amigó, Sra. Imma Montoliu, Sr. Ramón Chalmeta, Sr. Ferran Torta i Sra. Carla Marín. Almenys els membres de la junta directiva de l'estrada no han pres part en cap votació.

L'assemblea ha començat amb la benvinguda del Sr. Viñas, qui ha fet altre cop de moderador, donant la paraula al president de la Fce per que exposés el seu discurs, que copio integrament tot seguit.  

Presidents i representants de clubs catalans, benvinguts a l’assemblea de la Federació Catalana d’Escacs.

Estem acabant la temporada i ja podem fer una valoració de com han anat els canvis  en el sistema de llicències, que vau aprobar a l’Assemblea de novembre de l’any passat.

Volem en primer lloc, agrair la col·laboració de la majoria de clubs, en fer els ajustos a les seves competicions, per que aquest canvi fos el menys traumàtic possible. De les més de 7.200 llicències tramitades, que representen un nou record de llicències des de que tenim dades fiables, 1.700 han tramitat llicència espanyola i més de 5.500 no l'han necessitat.

Malgrat que creiem que per la dificultat del canvi, ha anat prou bé, i tenint en compte que el proper any ens trobarem en el mateix escenari, hem volgut corregir algunes de les decisions que vam prendre el darrer any, per tal de millorar el sistema de competicions.

A la darrera assemblea ja vam aprovar que la Divisió d’Honor de la Lliga catalana, i la final del Campionat de Catalunya absolut comptarien la propera temporada per elo FIDE. Estem avaluant canvis en la reglamentació dels trams d’elo del Circuit Català i en l'obligatorietat de com fer els grups, per deixar més llibertat als organitzadors, per que puguin adaptar la seva oferta a les actuals circumstàncies. El Circuït segurament és qui més ha patit el canvi del model de competicions i hem de fer ajustos per  que tots els organitzadors i els jugadors es sentin còmodes.

He de dir que recentment vam fet una oferta a la FEDA per intentar arribar a un acord econòmic. Malgrat que la reunió que vam mantenir va ser molt cordial, aquest no ha estat possible per a la propera temporada. Creiem que els directius de la FEDA volen esperar a veure que passa amb la llicència única i amb la situació política general, per veure com evolucionen els esdeveniments.

La llicència única entrarà en vigor el 1 de juliol de 2015. Malgrat això la FEDA ens ha manifestat la seva voluntat de no aplicar-la fins el 2016, si això es possible. Aquest retràs de sis mesos en l'entrada en vigor, ens donaria un any més per veure com podem fer front a aquesta mesura del govern espanyol. La Junta de la Federació estem ja estudiant quines accions podrien ser útils per esquivar aquesta mesura.

Un dels aspectes que vam afrontar l’any passat va ser portar als nens i nenes de la delegació catalana a un hotel que no era l'oficial, com a protesta per la no concessió de places de classificats a la nostra Federació. No és la situació ideal per als nostres esportistes, però vam creure convenient fer aquesta mesura de força.

És possible que el proper any, si es repeteix la seu, que pel que sembla és bastant probable, podríem anar a l’Hotel oficial si algunes gestions que estem efectuant van bé. No puc donar en aquets moments més detalls, però és la nostra voluntat intentar negociar que això sigui possible.

Vull felicitar a les persones de la junta Imma Montoliu i el Jordi Capellades així com a la treballadora Cristina Bosch que es van volcar en                     l'organització de la delegació catalana a Almuñecar, per que van saber organitzar una logística que era bastant complicada.

Amb tots aquets ajustos creiem que podem afrontar la propera temporada amb garanties de que millorarem l’actual sistema de competicions i ens adaptarem millor a la situació creada per la separació de llicències.

Com la majoria ja sabeu estem fent canvis molt importants a la web de la Federació. Hem contractat a una empresa per que dissenyi els nous programes d'elo, la gestió de la Lliga catalana i el portal de tràmits dels clubs, així com per millorar la navegació i l’ordre de la informació a la web de la Federació.

L’operació tindrà tres fases, la primera ja està en marxa i ha estat canviar el portal de tramitació dels clubs. Abans del 1 de gener ha de funcionar el programa d'elo amb la nova reglamentació i el portal de la Lliga amb les actes electròniques. La darrera fase no acabarà fins el 1 de juliol de 2015 i es centrarà en millorar la web.

Sempre que es fan canvis d’aquesta envergadura en programes especialment dissenyats per a nosaltres, es produeixen molèsties i també es detecten errors que amb la vostra col·laboració anirem solucionant, el més aviat possible.

S’ha produït el relleu de delegat a Tarragona. La Marta Amigo deixa aquesta responsabilitat per incorporar-se al programa “Els escacs com una eina educativa” juntament amb el Josep Serra i agafar la responsabilitat      d'entrenadors i monitors, departament al que haurem de donar un impuls a partir de que ja es poden tornar a fer cursos d’acord amb la Generalitat.

 

Amb el programa “Els Escacs com una eina educativa”, aquest curs 2014-15 signarem un nou conveni, aquesta vegada per dos anys, amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Girona i la Universitat de Lleida, que té com objectiu continuar la introducció dels escacs com a eina educativa a les escoles en horari escolar i impartit pels professionals de l’ensenyament.

 

Com ja dèiem l’any passat, els escacs una eina educativa vol dir utilitzar els escacs per reforçar coneixements d’altres matèries com matemàtiques, llengua o plàstica i reforçar valors com la reflexió, la concentració, l’empatia, el saber perdre i saber guanyar, l’acceptació de normes, l’aprendre dels errors, el respecte, la memòria,...

 

Aquest curs 2014-15 realitzen el programa 8 escoles a tercer de primària, 104 a segon de primària i 120 a primer de primària.

 

Aquest curs la Federació realitza un curs de formació de 15 hores als/a les mestres de primer de primària de les 120 escoles. Pels de segon i pels de tercer de primària, un curs de 15 hores, de les quals 8 són presencials i 7 no presencials.

 

A la web de la nostra Federació hi ha un apartat anomenat “escoles” on hi anem publicant periòdicament qüestions relacionades amb aquesta temàtica i on properament publicarem la relació de les que actualment estan en el projecte.

 

En quant als resultats esportius volem felicitar al Sr. Joan Bautista campió de Catalunya de Veterans per sisena vegada.

Als medalles edats d'Espanya: Victor Álvarez bronze en sub-12, Elisabeth Ruiz primera femenina i Laura Martin tercera al Campionat Sub-18.

A L'Escola d'Escacs de Barcelona per mantenir la categoria al Campionat d'Espanya de Divisió d'Honor.

A GM. Karen Grygorian: Campió del Circuit.

Al Barcelona UGA: campió de Catalunya de Rapides per Equips.

També volem agrair al Club d’Escacs Calaf i a l'Ajuntament d’aquesta població  per la bona organització de la Festa Catalana.

Aquest any hem creat un nou premi a la promoció dels escacs femenins que porta el nom de Pepita Ferrer: el primer club guardonat ha estat el Peona i Peó.

Finalment felicitar a l'Emili Simón Campió d'Espanya de Veterans majors de 65 anys i a l'Alexandre Pablo segon al de majors de 50 anys.

Com possiblement ja sabeu, hem perdut el patrocini del Casino de Barcelona, per al Torneig magistral Ciutat de Barcelona. No obstant això, hem pogut organitzar l'edició d’aquest any amb el format de sis jugadors, que es jugarà a partir del dia 28 d’aquest més a l'Hotel Catalonia Eixample 1864 de Barcelona. Com a novetat d’aquest torneig tindrem dos tancats paral·lels amb els sis millors sots 10 i sots 12 de Catalunya. Hem mantingut una reunió amb la gerent del Institut Barcelona Esports per demanar que el proper any s’incrementi el patrocini municipal i poder tornar a un format de 9 o 10 jugadors.

A aquesta assemblea presentem el projecte de pressupost 2015. Un pressupost que parteix d'una situació econòmica de la Federació molt sanejada.

És aquesta situació la que ens permetrà proposar a l’assemblea la derogació de dos mesures d'obligatorietat del pagament de la inscripció a la Copa i a la Festa, que afectaven en cada cas a diferents clubs i que entenem es van aprovar en moments on la FCE necessitava fons, però que ara en una situació millor, creiem que ens podem permetre derogar-les.

Hem pensat en algunes mesures de promoció d'aquestes competicions que no passin per l'obligatorietat. De fet la Copa ja té habitualment un bon nivell de participació amb quasi 200 equips participants a les fases prèvies, i per la festa el vicepresident Victor Pont ha estudiat algunes mesures per afavorir la participació, que us explicarà a la presentació del calendari esportiu.

També presentarem algunes modificacions dels ascensos i descensos de la Lliga a les categories de Segona i Preferent per la vostra consideració.

Finalment volem consultar als clubs sobre la implementació d’un elo de partides d’actius i ràpides i sobre la possibilitat d’imprimir directament de la web de la Federació els impresos de les actes de la Lliga Catalana.

Gràcies per la vostra atenció.

 

Un cop acabat el discurs del president, el Sr. Viñas ha buscat dos voluntaris per fer d'interventors de l'acta d'aquesta assemblea, i han estat elegits el Sr. Ramón Caro i el Sr. Josep Flores.

 

Llavors el moderador li ha passat la paraula al Sr. Víctor Pont per que presentés als assistents els canvis del Calendari Esportiu per l'any 2015.

 

El Vicepresident primer de la Fce ens ha dit que el proper any 2015 i haurà un nou format de les competicions, dividit en Competicions oficials i Competicions tutelades. Les primeres són les que la Fce ha de fer de manera obligatòria per poder participar en competicions d'àmbit espanyol o internacional i són: la Lliga Catalana a la Divisió d'Honor, i els Individuals Absolut, d'Edats i Femení.

 

El motiu de dividir el calendari d'aquesta forma és preveure els possibles efectes de la llicència única, que entrarà en vigor aquest proper any o el següent.

 

La Lliga Catalana de 2015 començarà el i 24 o 25 de gener, segons sigui a la Divisió d'Honor o a la resta de categories. La Federació ha obert la possibilitat d'avançar una ronda el 18 de gener per les territorials que així ho decideixin. La delegació de Tarragona ja ho ha decidit, i abançarà una ronda per que el diumenge que coincideix amb el Carnestoltes sigui de descans.

 

La finalització de la Lliga per a totes les categories, llevat de la Divisió d'honor, serà abans de Setmana Santa.

 

Les dates habilitades per a les fases prèvies de la Copa Catalana seran el 11 i 18 de gener, depenent si es juga en un o dos diumenges. Cada territorial pot disposar d'aquestes dues dates per organitzar les fases prèvies de la Copa segons millor li convingui.       

 

Pel 2015 es proposa una important novetat als premis de les Fases prèvies de la Copa Catalana, ja que tots els classificats en primera posició de la seva categoria i Territorial, jo ho he entés així, guanyaran el premi de tenir pagada la inscripció i el dinar de la Festa Catalana de la mateixa temporada. També els campions de cada categoria del Campionat de Catalunya de partides ràpides per Equips tindran el mateix premi (dinar i inscripció gratuïta per la Festa de la següent temporada). Són mesures per incentivar la participació, alhora que avui es presenten propostes de la JD de la Fce per deixar de pagar obligatòriament la Copa i la Festa a alguns clubs, encara que no hi participin.

 

Aquests premis seran per als equips campions i els clubs no podran traspassar el premi a un filial, entenc jo, llevat que guanyessin els dos torneigs, tant la fase prèvia de la Copa com les Ràpides per equips. Aquests premis tampoc correran plaça, i si hi ha una renúncia no passarà al segon classificat.

 

El 17 de gener apareix al calendari una nova competició per fomentar els escacs femenins: el Campionat de parelles mixtes.

 

Les Fases Finals i Play off de la Lliga Catalana començaran immediatament després de la Setmana Santa i s'aturaran el 26 d'abril per celebrar la Final de la Copa Catalana que està previst que es disputi a Girona.

 

El Circuït Català habilita les dates del 2 de maig al 20 de setembre per encabir tots els seus tornejos.

 

La Festa Catalana es celebrarà també a Girona el 27 de setembre.

El Magistral Ciutat de Barcelona avança una setmana les dates el 2015 per no coincidir amb la Festa major de Sant Andreu, i poder disputar llavors la competició al local de la Fce.

 

Els campionats Territorials queden habilitats del 4 d'octubre al 6 de desembre, que són deu diumenges, per si alguna Territorial vol fer alguna ronda de descans.

 

Tot el de dalt m'ho ha passat amablement el Sr. Pont en paper, i tret de quan ho poso, és quasi transcripció literal.     

 

Respecte la nova competició de parelles mixtes, el Sr. Pont ha dit que esperava veure jugant, mares amb fills i pares amb filles, i que encara que un dels dos no estigués federat s'els podia fer una assegurança molt barata per que puguessin participar, que no s'ha concretat com seria, o així ho he entés. La idea és que la competició sigui un èxit a mitjà plaç i no a curt termini.  

 

El president ha dit llavors que havien canviat el nom del calendari federatiu de competicions, de forma que s'anomenava Calendari oficial de la Fce i ara es deia Calendari de competicions de la Fce 2015, amb les dos variants esmentades més amunt.

 

La Sra. Marta Amigó ha dit que volia alterar lleugerament el calendari d'edats de la Territorial de Tarragona per que no es jugués el 14 de febrer per evitar el carnaval, i crec que les noves dates proposades han estat el 21 i 28 de febrer, canvi que ha estat acceptat d'immediat pel Sr. Viñas en nom de la Junta de la Fce.    

 

També el Sr. Ferran Torta ha volgut informar que a les Terres de l'Ebre el Campionat d'Edats es faria tot durant el 2015, i no fent les dos primeres rondes a finals d'aquest any com així estava previst.

 

Amb aquestes modificacions el Calendari de Competicions de la Fce per l'any 2015 s'ha aprovat per unanimitat.

 

Seguidament el moderador ha donat la paraula al tresorer Sr. Camell per parlar sobre el projecte de pressupost per l'any 2015.

 

El tresorer ha dit que el pressupost pel 2015 era molt similar al del 2014 amb algunes adequacions.

 

Hi ha una partida nova per l'ingrés del lloguer del pis de propietat de la Fce de 7.600 €, les despeses de personal dels empleats de la Fce s'incrementen un 3,2 % de 112.000 € el 2014 a 115.600 €, el pressupost de la Festa Catalana que el 2014 era de 2.000 € ara passa a 5.000 €, la diferència entre les despeses i els ingressos, torna a haver-hi una partida de 1.000 € per pagar les inscripcions als Campionats d'Espanya per Equips dels clubs classificats, no els que juguen a Segona Divisió en obert, tret del millor de la Lliga Catalana que no estigui classificat, donat que el Casino de Barcelona ja no patrocina el tancat Ciutat de Barcelona, el pressupost d'aquesta competició passa de 21.500 € a 15.000 €, ja que com a mínim es mantindrà la subvenció de 12.000 € de l'Institut Barcelona Esports, s'incrementa el pressupost de l'Escola Municipal d'Escacs de Barcelona, que també ve d'una subvenció municipal, donat que la persona que feia unes activitats d'escacs i a qui per això se li assignava una bona part de la subvenció, mai entendré per què quan els resultats d'aquesta assignació a dit que ha durat masses anys eren molt minsos per no dir inexistents, s'ha jubilat, de forma que el pressupost passa de 7.500 € el 2014 a 18.000 € el 2015, i les Territorials queden amb els mateixos diners que l'any passat. El Sr. Camell ha afegit que aquest proper any les quotes de les fitxes de la Fce no s'incrementarien, quedant els preus de les llicències com segueix:

 

Senior:30 €   + 65 i S-16:17,10 €    S-14:6,30 €    S-10:2,10 €    Àrbitre:33,40 €

 

D'aquesta manera el pressupost de la Fce per l'any 2015, presentat pel tresorer serà de 599.300 €, respecte els 615.970 € del de 2014.

 

El Sr. Grau ha preguntat llavors si els preus de les llicències de la Feda augmentarien l'any 2015, i des de la taula se li ha dit que a la darrera assemblea de la Feda es va decidir que no. Els preus actuals són:  

 

S-14: 2,50 €  Senior sense elo: 4,50 € Amb elo: 10 € Clubs: 19 €  Àrbitres: 70 €

 

El Sr. Joan Antoni Pérez ha preguntat si es tornaria a pagar la inscripció de l'equip que representava a Catalunya en la final espanyola sots-16 per equips, i des de la taula el Sr. Viñas li ha dit que sí. El Sr. Flores ha preguntat si es sabia per què el Casino de Barcelona havia deixat de patrocinar el tancat, i el Sr. Parayre ha costestat dient que els van dir que aquest patrocini no entrava en les seves prioritats, a pesar d'haver-lo mantingut els darrers deu anys, i que de cara l'any proper intentarien trobar un altre patrocinador. Per acabar el Sr. Grau ha preguntat si a la final d'edats catalana seria obligatori que tots els participants tiguessin elo Feda-Fide i el president ha repost que per aquest  proper 2015 segur que no, per que la llicència única com a molt aviat entrarà en vigor el 1 de juliol de 2015, quan aquest torneig ja s'haurà jugat, però que pel campionat del 2016 igual sí. El president ha recordat que el proper 2015 serà obligatòria la llicència Feda-Fide per tots els jugadors de la màxima categoria de la Lliga Catalana, pels del tancat del ciutat de Barcelona, pels que juguin algun Campionat d'Espanya i pel Campionat Absolut de Catalunya, on si juga algun menor també haurà de tenir aquesta llicència.     

 

Llavors s'han produït dos votacions, no sé per què. A la primera sobre el manteniment dels preus federatius del 2014 pel 2015 hi ha hagut una abstenció, aprovant-se per àmplia majoria. A la votació sobre el pressupost presentat a l'assemblea de la Fce s'ha aprovat per unanimitat.

 

Seguidament el Sr. Viñas ens ha informat que donat que la Marta Amigó havia canviat de responsabilitats dins la Junta Directiva, JD a partir d'ara, passant de ser la Delegada de la Territorial de Tarragona a la Vocal de Formació de monitors, per ocupar el lloc de Delegat de Tarragona la JD de la Fce ens ha proposat al Sr. Ferran Torta, qui s'ha presentat molt breument. El Sr. Viñas ha dit que era el president del Club d'Escacs Amposta, que era molt apreciat a les terres de l'Ebre i que estava molt content de que ocupés aquest càrrec. En la votació dels presents hi ha hagut tres abstencions i molts vots a favor, per la qual cosa el Sr. Ferran Torta ha estat ratificat per l'Assemblea com a Delegat de Tarragona dins la JD de la Fce.

 

Respecte la modificació de reglaments a proposta de la JD. el Sr. Viñas ha dit que les seves propostes no necessitaven avals de clubs, tal com si necessiten les que presenten els clubs a l'assemblea segons els estatuts de la Fce i que les que presentaven a continuació es votarien totes juntes a no ser que algú hi estigués en contra.

 

El moderador ha dit que presentaven a l'assemblea un proposta per la creació d'un Play off d'ascens a les categories Preferent i Segona Divisió, donat que a la competició regular de la Lliga Catalana hi va haver dos equips que van fer 8,5 de 9, i un dels dos no va pujar.

 

Una altra de les propostes presentades parlava que aprofitant la modificació de la web de la Fce el canvi del programa del comput de l'elo, que a partir de gener serà mensual i podràs baixar de 1.700, proposaven crear un nou elo, barreja d'actiu i ràpid, donat que segons el Sr. Viñas especialment a la província de Lleida hi ha molts torneigs actius, que molta gent es queixa que es barregi l'elo de partides lentes amb que els actius contin per l'elo català tradicional, per exemple a la Final de la Copa Catalana, recodant però que això es va intentar fa molts anys i no va cuallar.

 

La tercera proposta de la JD de la Fce parla de l'acta de la Lliga catalana sigui descarregable de la pàgina de la Fce, per comoditat, per evitar anar a la seu on estàvem a comprar-ne i per estalviar-te uns diners.

 

La darrera proposta de la JD de la Fce respecte modificacions de reglaments parla d'eliminar l'obligatorietat dels clubs de la província de Barcelona d'inscriu-re un equip a la fase prèvia de la Copa Catalana a partir de Segona Divisió, igual que al Campionat de Catalunya de Ràpides per equips, i si no era així, es cobrava igualment com si hagués participat. Segons el Sr. Viñas aquesta norma tenia sentit fa anys per que aquestes competicions sempre es feien a Barcelona, però ara estan descentralitzades, almenys les finals, a més d'haver aprovat prèviament uns incentius per aquestes competicions.

 

En el torn obert de preguntes el Sr. Caro ha dit que el fet d'haver d'imprimir l'acta feia poc ecològic el tema. Pensava que era jo l'únic ecologista de la sala.       

 

El moderador ha contestat que l'acta d'un matx ha d'estar signada pels dos delegats, i que fins que tots els clubs de Catalunya tinguin accès a internet s'havia d'imprimir en paper, encara que es proposava que hi hagués un sol full, excepte que hi hagués una reclamació al Comité de Competició.

 

El Sr. Josep Chalmeta ha dit que com les propostes presentades eren molt diverses, proposava parlar-ne i votar-les per separat, la qual cosa ha estat acceptada pel moderador.

 

Respecte el tema d'un nou Play off d'ascens a la categoria Preferent i Segona Divisió, el president de la Fce ha dit que la darrera partida per l'ascens implicaria també els pitjors equips de la categoria superior, donant més emoció i incertesa al campionat.

 

La Sra. Llaneza ha recordat les moltes renúncies que hi havia per ocupar les places d'ascens fa un temps, motiu pel qual va desaparèixer el Play off i el president ha contestat que abans el sistema anterior era molt llarg, i que sol renunciar la gent per asolir el Campionat de la Categoria, quan ja has pujat, però són estranyes les renúnices per no voler ascendir. Jo crec que no són tant estranyes.

 

Finalment s'ha votat i s'ha aprovat la nova proposta del Play off amb dos vots en contra, dos abstencions i diversos a favor.   

 

Copio el que s'ha aprovat textualment, segons el que ens han donat escrit.

 

“14.2 Pujaran a Primera Divisió els campions dels grups de Segona Divisió. Els segons equips classificats disputaran un play-off on també participaran els vuitens classificats de la Primera Divisió. La primera ronda eliminatòria la jugaran per sorteig pur els quatre equips segons classificats de la Segona Divisió entre ells. Els equips locals es designaran per sorteig (ONCE). La segona ronda del play-off la disputaran els dos equips que hagin passat la primera eliminatòria contra els dos equips vuitens classificats de la Primera Divisió. El sorteig serà pur (ONCE). Els dos equips guanyadors jugaran la següent temporada a Primera Divisió. En cas de renúncies a participar en aquesta fase eliminatòria no es cobriran les places.

 

14.3 Pujaran a Segona Divisió el campió de cadascun dels grups de Categoria Preferent. Pujarà també de manera directa el segon classificat d'un dels grups de Preferent de les delegacions de Lleida, Girona o Tarragona, que serà assignat a la Delegació amb més jugadors alineats en aquesta competició (multiplicant els equips inscrits pel nombre de jugadors de cada categoria). No comptaran els equips retirats o eliminats, només els que acabin la competició. Els sis equips segons restants classificats disputaran un play-off amb els vuitens classificats de la Segona Divisió. La primera eliminatòria jugaran 4 equips per sorteig pur i dos descansaran. La segona ronda del play-off la disputaran els quatre equips que hagin passat la primera eliminatòria contra quatre equips vuitens classificats de la Segona Divisió. El sorteig serà pur (ONCE). Els quatre equips guanyadors jugaran la següent temporada a Segona Divisió. En cas de renúncies a participar en aquesta fase eliminatòria, no es cobriran les places.”

 

Sobre la possibilitat de fer un nou elo barrejant les partides actives i ràpides, el Sr. Joan Antoni Pérez crec que ha proposat fer dos nous elos, separant les partides actives de les ràpides.

El Sr. Pellicer ha dit que no veia la necessitat de crear més elos, que en el seu moment no va funcionar i que podia carregar els clubs organitzadors de més despeses.

El Sr. Andreu ha dit estar d'acord en aquesta proposta per no barrejar elos, i que el de partides lentes sigui real.

 

El Sr. Chalmeta ha dit que molta gent participa ara en torneigs actius des de   que pots pujar elo català, i abans no ho feia, que tenim tres elos i no en necessitem quatre, i que en tot cas caldria veure quin cost té per un torneig el nou possible elo i quanta feina més donaria.

 

El president ha dit que estaven demanant a l'assemblea el seu parer sobre el tema, i que si s'aprova caldria veure a la propera assemblea quines tases d'homologació tindrien els torneigs vàlids pel nou elo. El Sr. Ayza ha explicat que l'elo és un número aleatori que si no serveix per res, ningú sap quin té, com per exemple l'elo Feda que no serveix per res, que tenim cinc elos i no tres, per que els que tenen elo Fide ja en tenen tres, ja que aquesta sí que té elo actiu i ràpid separats, que en un torneig de festa major que no val per cap elo ningú té assegurança davant un accident, els federats tampoc per no ser un torneig homologat per la Fce, que la creació d'aquest nou elo seria una porta d'entrada de nous federats que de vegades només juguen ràpides, fent una assegurança molt barata, que actualment val el mateix l'homologació d'un torneig de lentes, 60 €, que un actiu i això hauria de canviar, que a la Fce no li representaria gaires costos el fet de tenir un nou elo, que s'hauria de veure quina titulació té un àrbitre que pugui arbitrar aquests torneigs de les dos que hi ha a Catalunya, que sempre decidiria el club organitzador si el torneig és vàlid per algun elo o no, que no hi ha estudis si juga més gent ara els actius que valen per elo català amb mitja k, o abans que no valien per cap elo, que ell creu que la cosa està prop del 50%, que si s'aprova aquest nou elo per l'assemblea es faria una proposta informàtica, d'àrbitres i sobre assegurances en la propera assemblea del mes de maig i que per donar-li alguna utilitat al nou elo es podia jugar la Copa Catalana fent-lo servir.

 

El Sr. Caro ha dit llavors que ell era partidari d'un sol elo i fusionar el català al Fide, per que el que hi hagi diversos elos crea problemes al Circuït en els trams per que de vegades la diferència entre ells és de 200 o 300 punts i ha donat la raó al Sr. Chalmeta respecte que s'incrementen les inscripcions dels torneigs actius si valen per elo català.

 

El Sr. Pellicer ha dit que estava bé fer un estudi previ per donar-li algun sentit al possible nou elo, que l'àrbitre d'un torneig de ràpides havia d'èsser àgil i que amb aquest còmput es podia alentir el ritme del torneig, i que calia preparar els àrbitres en fer informes per evitar possibles multes als organitzadors d'aquests tipus de torneigs.   

 

El Sr. Viñas ha respost que només volien saber el parer de la gent sobre el tema i que si s'aprovava es formaria una comisió per tractar sobre aquest nou elo on serien benvingudes les aportacions del jugadors.

 

Llavors s'ha produït la votació i per 13 vots a favor, 8 en contra i 8 abstencions s'ha aprovat la creació d'un nou elo català per valorar partides actives i ràpides.

 

Respecte el tema de baixar-se l'acta de la Lliga Catalana per internet, el Sr. Chalmeta ha dit que sempre s'havien de tenir dos còpies, una per cada equip i el Sr. Viñas li ha dit que en el pitjor dels casos es podia fer una foto a l'acta.

 

El Sr. Flores ha dit que el que funcionava no s'havia de tocar.

 

El Sr. Ayza ha dit que valien 25 € 100 actes, 25 cèntims el matx, i que la proposta anava encaminada a evitar desplaçaments per comprar actes, que de vegades no tens per que se t'oblida comprar-ne, i descarregant-la de la pàgina de la Fce evitaves el problema. Llavors ha proposat modificar la proposta que presentava a l'assemblea de forma que convisquisin la venta d'actes a la Fce, però que alhora te la puguessis descarregar per internet si no en tenies.

 

El Sr. Viñas ha fet servit una terminologia legalista per explicar, referint-se a les signatures d'un acta de la Lliga Catalana, que les signatures d'un contracte el legitimaven, i que si s'afegia alguna cosa un cop firmat aquest afegit no era vàlid, fent servir llavors el “mínim comú divisor” del texte dels dos contractes i que a partir d'ara donaven l'opció de seguir com ara amb les actes de la Fce o baixar-se l'acte de la pàgina de la Fce on caldria fer dos actes, escribint el mateix dos cops.

 

Finalment la proposta opcional d'acta comprada a la Fce o baixada de la web de la Fce per la Lliga catalana ha estat aprovada amb 17 vots a favor, 4 en contra i 6 abstencions.

 

Respecte la darrera proposta presentada per la JD de la Fce de la derogació de l'obligatorietat de que els clubs de la província de Barcelona hagin de pagar una inscripció a la fase prèvia de la Copa Catalana i al Campionat de Catalunya de ràpides per equips, tan si hi participen com si nó, el Sr. Andreu ha dit que no estava d'acord per que donat la dificultat que té la Fce de trobar patrocinis, no era bona idea renunciar a uns diners que podien fer falta.

 

El president ha contestat que li semblava estranya una protesta per baixar les

quotes als clubs, que no era una crítica a anteriors juntes que havien aplicat aquesta taxa als clubs de la delegació de Barcelona, que actualment quasi 200 equips juguen les fases prèvies de la Copa catalana, que la Fce està en bona situació econòmica i es pot permetre renunciar a aquests diners, i que no és just que aquesta mesura només s'apliqui als equips de la Territorial de Barcelona. 

 

El Sr. Pellicer ha dit que antigament hi havia premis en metàlic a la Copa catalana i que estava d'acord que la fase prèvia d'aquesta competició era un èxit, però la final no, per que hi havia bastantes renúncies a participar-hi.

 

El Sr. Ayza ha respost que això de les renúncies de la Final de la Copa Catalana passava molt fins fa 3 anys, quan es jugava la fase prèvia i la final en diumenges seguits al mes de gener, però un any no hi havia suficients diumenges abans de Setmana Santa per aquestes dos competicions i pel Per Equips i llavors van decidir passar la final de la Copa a l'abril per accident, i des de llavors s'ha mantingut així, per que en aquesta època la gent vol participar més en aquesta competició i les renúncies són estranyes.

 

En aquest moment s'ha produït la votació sobre la derogació de l'obligatorietat de que els clubs de la província de Barcelona hagin de pagar una inscripció a la fase prèvia de la Copa Catalana i al Campionat de Catalunya de ràpides per equips, tan si hi participen com si nó, i s'ha aprovat per dos abstencions i diversos vots a favor, sense cap vot en contra. 

 

En el torn obert de paraules el Sr. Joan Antoni Pérez ha manifestat la seva preocupació pel tema de la llicència única, com una agressió a les federacions catalanes, demanant a la JD de la Fce que vigilesin l'evolució del tema i el Sr. Viñas ha manifestat que ja ho estaven fent, que la Federació de natació estava molt més afectada que ells i que farien front comú amb la UFEC, Unió de Federacions Esportives de Catalunya, per veure quines escletges legals deixava aquesta llei. El gerent de la Fce Sr. López ha dit llavors que tenien properament una reunió amb la Ufec sobre aquest tema. 

 

El Sr. Cabello ha manifestat que li havien posat una multa al Tres peons de DH. per no donar el resultat a mig matx com es va acordar en alguna reunió d'equips implicats en aquesta categoria amb la Fce, però que això no ho posa el reglament de la Fce i que qui podia enviar el resultat mitjançant un missatge pel mòbil, si els jugadors no el podien fer servir. Des de la taula li han dit que hi havia d'haver el delegat o alguna persona de l'equip local que no jugués i que pugués enviar els resultats, a més que si s'enviava el resultat, el podia enviar el que hagués acabat.

 

Un assistent sembla que s'ha queixat de no disposar d'accés a internet per consultar la web de la Fce, i des de la taula li han dit que si no tenia accés a internet, ho comuniqués i excepcionalment se li enviarien les circulars de la Fce en paper.

 

El Sr. Pellicer ha dit que havien tingut diferent gent a la Lliga catalana amb problemes amb els mòbils, que no podien tenir apagats, uns per ser metges i d'altres per estar a punt de ser pares, i que la normativa de la Fce no deixava clar les possibles sancions pel tema del mòbil engegat.

 

El Sr. Viñas ha contestat que això no és així, que abans de l'actual normativa sobre els mòbils el Comité de Competició de la Fce tenia un allau de quixes sobre el tema, i ara ja no, que es pot sol.licitar al delegat rival que un jugador ha de tenir en mòbil encés amb un motiu justificat, sempre en vibrador per no molestar la resta de jugadors, que la diferent normativa de la Fce respecte la Fide sobre els mòbils obeeix a que nosaltres no som professionals, i ells sí, tenint les competicions unes característiques molt allunyades de les nostres, que hi ha una normativa que es publica cada any quan s'acosta la Lliga catalana dins la circular “Temes relacionats amb la Lliga catalana”.

El Sr. Pellicer ens ha informat que al seu club d'uns 25 jugadors, l'any passat va ser el primer en que van demanar un ajornament del pagament a la Fce, i aquest any s'agreujaria el tema pels desplaçaments del grup que els havia tocat a Lliga catalana. El Sr. Ayza ha contestat que aquest any seria el primer que es sortejaria la Segona Divisió en públic, per ser imparcial respecte els desplaçaments. El Sr. Viñas ha afegit sobre la Segona Divisió, que fins ara els equips del nord de Barcelona sempre jugaven al grup de Girona i els del sud amb Tarragona i en canvi aquest any els equips de l'Àrea metropolitana de Barcelona podia tocar-los qualsevol grup.

 

El Sr. Josep Chalmeta s'ha queixat que a la passada Lliga catalana va sonar el telèfon a un jugador rival, va contestar i no va perdre la partida després d'anar el cas al Comité de Competició. El gerent de la Fce ha dit llavors que hi va haver versions contradictòries entre el que havia passat segons cada equip, afirmant el president de la Fce que el fet de contestar no fa perdre el punt inmediatament, i que el Comité valora les circunstàncies de la trucada, afegint el Sr. Cabello que al Comité li van dir que el mòbil en questió estava en estat vibrador.

 

Com no hi havia més preguntes del assistents, atenent una petició que se li havia fet a la darrera assemblea a la Fce, sobre si el fet d'haver fet desaparèixer els premis femenins exclusius als torneigs d'edats havia estat perjudicial per aquest col.lectiu tant respecte la participació com en el resultat de les jugadores, la Sra. Carla Martín ens ha ensenyat uns gràfics del torneig d'edats dels dos darrers anys, separant les noies per categories, on ens ha dit que no era clara la conclussió i calia més temps per veure si les joves jugadores estaven afectades per la desaparició dels premis que tenien fins el 2012.

 

El Sr. Viñas li ha agraït en qualsevol cas l'esforç realitzat.

 

Finalment ha parlat el Sr. Ramón Chalmeta del tema de la renovació del web de la Fce, dient que la primera fase d'aquest procés ja estava vigent per que els clubs poguessin renovar les fitxes dels jugadors per la temporada 2015, que la segona fase estarà en vigor el 1 de gener amb la nova llista d'elo català, i que la tercera estarà preparada el 1 de juliol, demanant al personal que si trobaven algun problema ho diguessin, però millor que no pel facebook, per que encara que també el consulten, pot ser que no se n'asabentin d'una queixa per aquest mitjà.  

 

Per acabar l'assemblea el gerent de la Fce Sr. López ens ha informat dels condicionants del sorteig de les categories catalanes:

 

+ El Barcelona-Uga ha demanat que els seus dos equips tinguin el mateix número.

 

+ El Tarragona ha demanat que el primer equip no coincideixi amb l'equip B a casa o fora.

  

+ El Gerunda ha demanat que els equips A i B no coincideixin a casa o fora.

El Sr. López ha dit que era possible concedir aquestes peticions, però com a més el Gerunda B i C estan al mateix grup de Segona Divisió, han de jugar la primera ronda. El cas és que el tema ha quedat així:

 

 

                               Divisió d'Honor:

 

Grup I                                       Grup II

 

1.Barcelona-Uga                   1.Barberà

2.Montcada                            2.Mollet

3.Catalunya                           3.Cerdanyola del Vallès

4.Peona i peó                        4.Terrassa

5.Tres peons                         5.Escola d'Escacs

6.Figueres                              6.Sant Andreu

7.Foment Martinenc               7.Colón Sabadell

8.Sant Josep                          8.Sitges

 

                                 Primera Divisió:

 

Grup I                                       Grup II 

 

1.Barcelona-Uga B                 1.Reus Deportiu

2.Vilafranca                             2.Sant Cugat

3.Tàrrega                                 3.Olot

4.Andorra                                4.Tarragona

5.Jake                                      5.Colón Sabadell B

6.Gran penya                           6.Sant Feliu

7.Catalònia                               7.Lleida

8.La Colmena                          8.Gerunda

9.Sant Boi                                9.Ideal Clavé

10.Sant Martí                           10.Ateneu Colón

 

                                              Segona Divisió:

 

Grup I                 Grup II                           Grup III                            Grup IV

 

1.Tordera           1.Tres peons B            1.La Lira                         1.Valls

2.Comtal            2.Vallfogona                 2.El Masnou             2.Colón Sabadell C

3.Gerunda B      3.Catalunya B             3.Granollers-Canovelles  3.Masdenverge 

4.Montmeló      4.Cerdanyola Vallés B  4.Taradell-Centelles 4.Lira Vendrellenca

5.Santa Eugènia 5.Calaf                         5.Sant Andreu B         5.La Ràpita

6.Banyoles          6.Balsareny-Sallent     6.Castelldefels            6.Escacs Reus

7.Figueres           7.Santpedor                 7.Congrés                   7.Peó vuit 

8.Gerunda C        8.Torà                         8.Espiga de les Corts  8.Foment B

9.Peona i peó B   9.Cardona-Súria         9.Cornellà                    9.Tarragona B

10.Malgrat        10.Sant Adrià              10.Maragall  10.Santa Coloma de Queralt

 

 

 

Esperant perdoneu els errors i oblits que hi pugui haver de comprensió o transcripció del que ha dit cada persona en un escrit tan llarg, us saluda atentament el 23 de novembre de 2014 per la nit:

 

Ricard Llerins.  

 

© AJEDREZ NOTICIAS DIARIAS

toniaiza@infonegocio.com

 


 

1