bájate el explorer 6 de la pàgina www.microsoft.com

 

 Actualizado con fecha: 24/05/2015 15:10:05

enlaces   todo elo debates
comunidad chat teoría  
 

 

 

Assemblea Ordinària de Clubs de la Fce de 23 de maig de 2015:

 

 

El dissabte 23 de maig ha tingut lloc una nova assemblea ordinària de clubs convocada per la Federació Catalana d'Escacs, FCE a partir d'ara, a les 16:30h. en segona convocatòria, a la seu d'aquesta institució, carrer Sant Adrià nº 20 de Barcelona. En entrar a la sala et donaven el típic sobre amb informació referent a l'assemblea, que contenia 52 fulls grapats impressos per les dos cares. De la pàgina 31 en endavant eren indicadors: estadístiques sobre federats, àrbitres, jugadors del Circuït... També hi havia dins el sobre el díptic del Circuït i el cartonet per poder votar els que estaven autoritzats.

 

A la reunió han assistit 23 persones, sense contar els oradors, d’esquerra a dreta Sr. Antoni López, Sr. Víctor Pont, Sr. Toni Ayza, Sr. Viñas, i Sr. Josep Maria Camell, ni els treballadors de la Fce presents. Un d'ells feina funcionar un ordinador, per que aparaguesin en una televisió de gran pantalla diversa informació del tema tractat, especialment quan es parlava dels indicadors de la Fce. També estaven presents a la sala els  membres de la Junta Directiva Sra. Marta Amigó, Sr. Jordi Capellades, Sr. Davide Vega, Sr. Jordi Parayre, Sra. Imma Montoliu, Sr. David Javier Monell i Sr. Ramón Chalmeta. Almenys els membres de la junta directiva de l'estrada no han pres part en cap votació.

L'assemblea ha començat amb la benvinguda del Sr. Viñas, qui ha fet altre cop de moderador, donant la paraula al president de la Fce per que exposés el seu discurs, que copio integrament tot seguit.  

Presidents i representants dels clubs catalans, benvinguts a l’assemblea de la Federació Catalana.

En nom de la junta directiva vull començar felicitant els guanyadors dels darrers tornejos disputats. Al Barcelona UGA  campió de Catalunya 2015, que suma un nou títol al seu extens palmarès i a tots els equips guanyadors de les altres categories, així com a tots els equips que han aconseguit l’ascens aquesta temporada. A l’Escola d’Escacs de Barcelona guanyador de la Copa Catalana, i a l'Hipólito Asís Campió absolut de Catalunya.

 

Volem felicitar especialment a l'Elisabeth Riera campiona femenina que ha revalidat el títol aconseguit en l’anterior edició, i al Pere Garriga  campió juvenil de Catalunya, i també a tots els altres guanyadors dels campionats d’edats disputats a l’Ametlla de Mar.

 

Felicitar també al Peona i Peó campió d’Espanya sots 16 de clubs al Campionat celebrat a Benidorm.

 

Com l’any passat hem presentat a aquesta assemblea una bateria d’indicadors per a fer un seguiment de la salut del nostre esport.

Ens agradaria destacar dues dades: una bona i una dolenta. La dolenta és la baixada de participació en el Circuït Català. Ens sembla clar que en gran part aquesta davallada és un efecte colateral de la separació de llicències. A la reunió de valoració del Circuït amb els directors dels diferents tornejos, ja vam proposar canvis cara a l’edició d’enguany per tal de pal·liar aquest efecte, liberalitzant el disseny dels grups i donant llibertat als tornejos per decidir el seu format. Creiem que amb aquestes mesures podrem remuntar la participació en l’edició 2015.

 

La bona notícia és el creixement de federats amb un nou record anual amb 7.389 jugadors i jugadores. Un rècord que durarà poc, perquè a les xifres que estem en aquets moments, és previsible que acabarem l’any per sobre dels 7.500 federats.

 

Referent a la separació de llicències, hem mantingut contactes amb la FEDA per tal d'arribar a un acord de tarifa plana. Fins al moment no ens hem posat d’acord per una diferència econòmica important. De totes maneres ens hem emplaçat a continuar negociant abans de l’assemblea de novembre, per veure si podem acostar posicions.

 

El proper any s’implantarà a Espanya, la mal anomenada llicència única. La FCE no tenim cap voluntat, sinó arribem a un acord econòmic amb la FEDA, de canviar el sistema de tramitació de llicències. Creiem que hi ha suficients elements a la pròpia normativa, com per a que poquem continuar com fins ara.

 

Aquest any la delegació catalana al Campionat d’Espanya d’edats s’allotjarà al Hotel oficial de Salobreña. Malgrat que la FEDA continua sense donar cap plaça als jugadors catalans, hem fet un acord directe amb els organitzadors, que cobreixen quasi pràcticament la totalitat de les places que reclamàvem a la FEDA.

També aquest any participarem al Campionat de la Joventut per seleccions. Malgrat que no han canviat les condicions de participació, hem atès la sol·licitud del departament d’escacs base, que ens va demanar que reconsideréssim la decisió que vam prendre l’any passat de no participar. També hem tingut en compte la bona marxa econòmica de la FCE per a prendre la decisió.

 

Vam celebrar el Magistral Ciutat de Barcelona amb la incorporació de dos tancats d’edats. Aquest any repetirem la fórmula que ens va semblar molt satisfactòria. Malgrat la retirada del Casino de Barcelona com a patrocinador s’ha pogut mantenir un torneig que crec que ja forma part del patrimoni dels escacs a Catalunya.

 

Volem agrair la col·laboració que hem tingut de diferents clubs per organitzar les nostres proves. Al Balaguer i a la delegació de Lleida per l’organització de la final de l'absolut amb unes magnífiques condicions per als participants. També volem agrair al Santa Eugènia la seva col·laboració en l’organització del Campionat femení i la final de Copa, on també va col·laborar la delegació de Girona.

 

A l’Assemblea d'avui presentarem els comptes del 2014 per la vostra consideració. L’execució del pressupost presenta un superàvit de més de 13.700 euros que passaran a engronsar el fons social de la FCE. El tresorer en el punt de l’ordre del dia previst per aquest apartat, us podrà donar més explicacions.

 

A les properes setmanes convocarem una reunió dels equips de DH per avaluar com ha anat la nova normativa del 17+1, i altres aspectes de la competició i veure si s’han d’ajustar. Els canvis reglamentaris que puguin sortir d’aquesta reunió es presentaran com a proposta a l’assemblea de novembre.

 

La Generalitat ens ha comunicat ja la subvenció per aquest any. És la mateixa que la de l’any passat, 89.500 euros.

 

Una bona notícia per als clubs és que finalment el Govern d’Espanya ha rectificat i el límit per a que les entitats sense ànim de lucre estiguin exemptes de declarar s’ha tornat a fixar en els 100.000 euros, el que fa a la pràctica que quasi tots els clubs d’escacs estiguin exempts. La UFEC, amb el suport de totes les federacions catalanes ha estat capdavantera en la reclamació d’aquesta reivindicació.

 

També amb el suport de la UFEC hem adquirit 14 nous taulells de retransmissions, quatre dels quals son amb tecnologia wifi.

 

Hem adquirit un taulell gegant per a donar suport a activitats de promoció, que també estarà a disposició dels clubs.

 

Presentarem a la vostra consideració, dues propostes de canvis de reglaments, com ja és habitual, per afinar més la seva redacció.

 

La nova reglamentació d'elo de ràpides i actiu, la presentarem a la propera assemblea, ja que abans volem fer consultes amb alguns organitzadors de proves, per veure amb quina fórmula podem integrar la participació de jugadors no federats que habitualment juguen proves de ràpides.

 

Hem implementat el nou software de gestió de la Federació, que integra i millora tots els serveis que presta per internet la federació catalana. Aquest nou software integrarà també el nou programa de gestió del elo que aplica el reglament que vam aprovar en assemblea. En una segona fase es millorarà la navegació de la web de la Federació i s’implementaran millores per a la gestió d’informes arbitrals així com per les licitacions tant d’àrbitres com de retransmissors.

 

Hem creat a la web d’acord amb la llei de transparència un apartat on agrupem tota la documentació que demana que es publiqui la nova normativa. Deixeu-me que aquí tregui una mica de pit, perquè la gran majoria de la documentació que demana la normativa, auditories, balanços, pressupostos, subvencions rebudes  etc ... nosaltres ja fa anys que la tenim publicada a la web i a disposició de clubs i jugadors.

 

El Comitè tècnic d’àrbitres ha fet un curs d’àrbitres i un curs d’àrbitres de suport. També han fet dos seminaris de reciclatge i tenen previst fer-ne dos més.

 

Vull comunicar que hem creat un comitè anticheating, que està començant a treballar. La idea és que estudiïn quins canvis reglamentaris hem d’introduir, per evitar tot tipus de trampes: des de les ajudes electròniques, fins els preacords de resultats o la manipulació del elo per entrar a trams inferiors.

 

El CTA està revisant tot el reglament de disciplina esportiva per clarificar, tipificar y fer més complet el reglament i el règim administratiu.

 

S’estan preparant diversos cursos de monitors a diferents indrets de Catalunya i estem molt atents a la reglamentació de la resolució del Parlament de Catalunya per establir un nou termini transitori d'homologació dels títols federatius. En quant tinguem tota la informació la facilitarem als monitors catalans.

 

Us informem que la festa catalana es celebrarà enguany a Santa Pau organitzada conjuntament amb el club d’aquesta població i la delegació de Girona.

 

La Federació està participant cada vegada més en accions de promoció del nostre esport amb col·laboració amb diferents entitats. En aquests moments estem en tractes amb l’Associació de comerciants de BarnaCentre i amb la Federació d'Associacions de mares i pares d'alumnes de Catalunya FAPAC, així com altres accions a la resta del territori com la que recentment es va celebrar a Reus.

 

És voluntat de la FCE aprofitar el tiró mediàtic que tenen els escacs en aquest moment, per fer difusió del nostre esport fora del mon federatiu.

 

He d’informar que el president del club de Lleida ADEJO ens ha posat un denúncia davant de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya per, segons ell, irregularitats en la licitació de probes i contractes a la delegació de Lleida i per l'adjudicació de les beques de formació. Lamento molt la seva decisió perquè en primer lloc no te cap raó, ja que la FCE com a entitat privada no té cap obligació de licitar ni les probes ni les contractacions d'entrenadors. En segon lloc perquè la FCE va licitar les probes i les contractacions. En el cas del Campionat d’edats es va limitar la licitació als clubs de la única comarca on tenim conveni amb el Consell esportiu i van ser seus els tres clubs de la comarca. I en tercer lloc perquè el denunciant ha estat contractat per aquesta federació sense licitació diverses vegades i mai s’ha queixat. De fet en aquests moments continua contractat per fer les classes de la delegació de Tarragona. En quant a les adjudicacions de les beques s’han seguit escrupolosament les criteris preestablerts.

 

Aquesta Assemblea General és l'òrgan superior de govern i representació de la Federació Catalana d’Escacs i com a President de la Junta Directiva he de donar comptes explicant les actuacions preses. El president del  club de Lleida ADEJO no ha assistit mai a cap assemblea per fer palès el seu desacord amb les decisions preses per la JD o qualsevol dels seus membres

 

Lamento aquesta acció perquè, encara que estem segurs que la Secretaria General de l’Esport ens donarà la raó, sempre es molest i no dona bona imatge de la Federació rebre denuncies dels clubs afiliats.

 

Sempre hem estat una junta dialogant que hem atès les reclamacions. La pròpia Federació té els seus òrgans independents de disciplina si algú creu que s’ha fet alguna cosa malament.

 

Però no m’agradaria tancar el meu informe a l’assemblea amb aquest desagradable i anecdòtic fet, si no amb el desig de tota la junta de que continuem avançant per millorar dia a dia la gestió del nostre esport, crec que gràcies a la feina que feu la  majoria dels clubs de Catalunya estem en un dels millors moments de la Federació i que amb la progressiva implantació dels escacs a les escoles tenim un futur encara millor.

 

Gràcies per la vostra atenció.

 

Jo juraria haver llegit que el nou límit legal fins al que estan exemptes les entitats sense ànim de lucre de declarar a Hisenda són 50.000 €, però igual estic equivocat.

 

Al torn de preguntes el president del Sant Martí Sr. Eduard Arilla ha preguntat què pensava fer la Fce respecte la llicència única i el president ha contestat que aquest tema afectava a diferents federacions catalanes i d'altres autonomies i que donarien una resposta coordinada amb la Ufec, Unió de Federacions esportives de Catalunya, al tema.

 

El Sr. Xavier Vilasaró del Ripollet s'ha queixat que un jugador del seu club havia quedat segon de Catalunya sots-8 i encara que aniria a la Final d'Espanya la Fce només li pagava la mitat de l'allotjament. Ni el viatge, que algú més tard ha dit que costava 600 € a Salobreña, Granada, ni la inscripció.

 

El president de la Fce ha respost que altres autonomies només enviaven als campionats d'Espanya els campions masculins i femenins de cada categoria, plaçes que paga la Feda, tret d'alguna plaça extra que dona la Feda molt puntual per nombre de federats. A Catalunya es va decidir enviar més nens a la final estatal, a pesar que la Feda no subvenciona cap plaça des de l'any passat, però pagant-los només una part de les despeses, donat que també tenim més nens federats que les altres autonomies i més diners en general per tenir més federats. El Sr. Ayza ha recordat que havien hagut de baixar els sous als treballadors, que és l'últim que s'havia de tocar, degut a que la subvenció del Consell Català de l'Esport, CCE, havia passat de 330.000 € a 89.000 € els darrers anys, que el cas sots-8 és especial per que si va el pare amb el nen l'allotjament a l'hotel del torneig de Salobreña del nen surt de franc, i que aquest estalvi de la Fce s'estudiaria en una propera Junta Directiva de la Fce a veure com es compensava, gastant-se aquests diners en els nens d'una altra manera. El Sr. Xavier ha tornat a intervenir per dir que la Fce podia posar un autocar per que sortís més barat i hi anés una expedició de jugadors catalans i no que cada família anés en vehicle privat, que els nens depenien dels pares per anar als Campionats d'Espanya i que si la família no s'ho podia permetre no hi anava. El president ha contestat que dins la Fce hi ha diferents interessos, nens, gent gran, torneigs, que a la promoció dels nens es destinava una partida important del pressupost, que hi havia un cert equilibri en les diferents partides, que si es dedicaven més diners als nens s'haurien de treure d'alguna altra, disminuint aquesta, que els campionats d'Espanya sempre es feien a Galícia o Andalusia amb la qual cosa les despeses del viatge eren grans, que si alguna família tenia un problema econòmic greu per portar un nen a un campionat s'en podia parlar i que de cara al pressupost del 2016 intentarien tornar als nens els diners que s'estalviaven en l'allotjament dels sots-8. El Sr. Caro ha volgut intervenir sobre aquest tema i llavors el moderador ha dit que aquestes preguntes corresponien més al punt 7 de l'ordre del dia, torn obert de paraula, que a les preguntes sobre el discurs del president. El Sr. Caro ha dit que el tema econòmic era una eterna disjuntiva sobre com gastar els diners de la Fce i amb aquesta intervenció s'ha acabat aquest punt.

 

Respecte l'elecció d'interventors de l'assemblea, com manava el punt 1 de l'ordre del dia, no ha sortit cap voluntari i m'ha tocat el rebre, juntament amb el Sr. Cabello.

 

Llavors ha pres la paraula el Sr. Pont per comentar la Memòria esportiva executada per la Fce el 2014, dient que aquest any havia valgut per elo Fide la Divissió d'honor del Campionat de Catalunya per Equips, que la Festa catalana pasaria el 2015 del 27 de setembre al 4 d'octubre per la probable cita electoral del primer dia, que els campions de cada categoria de la Copa catalana tenen el  dinar pagat a la Festa Catalana per primer cop, que la introducció dels dos tancats sots-10 i sots-12 juntament amb el tancat magistral del torneig Ciutat de Barcelona va ser un èxit, amb la incorporació dels comentaris en una sala a part d'un MI de les partides mentre es jugaven, i dels propis jugadors quan havien acabat la seva partida, que el memorial Garcia Ilundain s'havia fet a Sitges aprofitant un torneig internacional nou i que el senior s'havia fusionat amb un torneig anomenat Dau, realizat al mateix recinte de la Fce, en un espai anexe.

 

El president del Sant Martí ha preguntat llavors quantes noies o senyores havien participat a la Final de Catalunya femenina de Balaguer i li han respost que 12 i llavors ha dit que si es pensava fer alguna cosa per que augmentés aquest nombre i el Sr. Ayza ha dit que no estava la Sra. Carla Marín, responsable femenina per contestar-li però que s'havia fet una campanya de promoció dels escacs femenins durant el torneig de Balaguer, que havien canviat les dates i els llocs de celebració de la competició en diferents anys per veure si algun canvi era positiu però que de moment no se n'havien sortit, que en els darrers 10 anys havien doblat el nombre de jugadores federades fins les 555 actuals i que hi havia bastantes jugadores als torneigs setmanals. El Sr. Arilla ha insistit dient si s'havia consultat les jugadores i el Sr. Ramón Chalmeta, crec, ha dit que s'havien fet enquestes entre les jugadores i que quan es feia el que deia la majoria tampoc augmentava la participació i que ell creia més en un treball de llarg recorregut per tenir èxit en aquest tema. El president de la Fce ha rematat dient que el nivell mitjà de les 12 jugadores participants a la Final de Catalunya ha estat bastant alt, que per primer cop hi havia dos senyores jugant la Final del torneig de veterans, que no pensava passar a la història de la Fce per ser el president que va eliminar un torneig amb 70 anys de tradició com el femení, que seguirien insistint en el tema i que almenys el nombre de federades a Catalunya anava en augment.

 

Finalment s'ha aprovat la Memòria esportiva de l'any 2014 per Unanimitat.      

 

Respecte el punt 4 de l'ordre del dia referent a la comptabilitat de la Fce del 2014 ha pres la paraula el tresorer Sr. Josep Maria Camell per comentar-nos el més destacat. El tresorer ha dit que el fet de tenir llogat el pis de propietat de la Fce ha fet que l'auditor els digués que havia d'aparèixer la quantitat de 25.716,55 € a l'apartat “Inversions immobiliàries” del Balanç simplificat de tancament de l'exercici 2014, pàgina 5 a dalt de tot, que no apareixia el 2013. Els beneficis de l'any 2014 de la Fce han estat de 13.789,54 € ha dit el Sr. Camell. Ha anat explicant com s'ha complert el pressupost en general, tret per exemple d'una subvenció de l'Ajuntament de Barcelona que era pel curs 2014-2015, i com la comptabilitat és anual, s'havia imputat al l'any 2014 només una part d'ella. Ha afegit que una cosa era el pressupost administratiu que incloia els treballadors de la Fce de la seu central 115.600 € i una altra el pressupost general que ens presentava on a més d'aquests estaven els treballadors contractats com a monitors per que donisin classes i una persona que realitzava el butlletí. En total 128.000 €. El Sr. Camell ens ha explicat que el lloguer del pis no estava al pressupost aprovat en l'assemblea fa un any, i que per tant era una ingrés extra, que el Casino de Barcelona ja no patrocinava el torneig tancat que portava el seu nom i era un ingrés que s'havia perdut respecte el 2013, que l'auditor havia fet l'informe que s'ens havia adjuntat a la documentació de l'assemblea donant el vist-i-blau a la comptabilitat de la Fce de l'any 2014 i que si algun president d'algun club volia una explicació de dades més pormenoritzada sobre alguna partida concreta es podia trucar a la Fce i quedar amb el gerent per que li expliqués el detall o vindria ell de Reus per fer-ho. Ho ha dit dos cops.

 

Llavors he intervingut jo per preguntar quin era el metàlic de la Fce a tancament d'any, recordant que igual que s'havien baixat els sous dels treballadors de la Fce en moments difícils, es podien tornar a pujar donada la millora econòmica dels comptes de la Fce. El tresorer m'ha dit que consultés la pàgina 5 Actiu Corrent apartat 6 273.125 €. Després d'una crisi econòmica on algunes federacions quasi han hagut de plegar, aquesta quantitat és sorprenent. És per aplaudir l'actual tresorer i potser l'anterior també i la junta en general, a la vegada que potser cal pensar en incrementar una mica i poc a poc algunes partides que es van retallar o van desaparèixer. 

  

El Sr. Ramón Chalmeta, crec, ha preguntat com era que el Torneig Garcia Ilundain estava a la comptabilitat de la delegació de Barcelona i no a la general de la Fce, i el president ha respost que encara que aquest torneig sempre va ser obert a qualsevol jugador de Catalunya, fins el 2013 hi havia hagut una subvenció de la Diputació de Barcelona per fer-lo i per això la competició seguia a l'apartat de Barcelona quan era a nivell català.

 

El Sr. Caro ha preguntat si hi havia molts clubs morosos i el tresorer ha dit que quan un club no podia pagar la primera vegada es creia qualsevol argument que li donessin, però la segona no. El president ha afegit que es feia pagar els clubs quan es tramiten les fitxes i quan s'han de tramitar llistes de jugadors, que normalment tothom paga i que cap club de Catalunya té deutes amb la Fce estratosfèrics.

 

Després d'això s'han aprovat els estats comptables del 2014 de la Fce per Unanimitat. 

 

Seguidament s'ha tractat el punt 5 de l'ordre del dia que tractava exclusivament sobre el canvi de data del Calendari esportiu de 2015, canviant la Festa catalana de 2015 del 27 de setembre al 4 d'octubre. El Sr. Arilla ha intervingut altre cop per dir que les eleccions catalanes encara no estaven convocades, i el Sr. Viñas ha respost que era veritat, però que estaven anunciades públicament, i que si no es celebresin aquest dia ja tornaríem a canviar la Festa catalana de data, encara que no en assemblea. El gerent de la Fce ha dit que el 27 de setembre seria un dia hàbil per si alguna territorial volia organitzar alguna ronda del campionat territorial, encara que hi hagués eleccions.

 

El canvi del 27 de setembre al 4 d'octubre de la celebració de la Festa catalana d'ha aprovat per Unanimitat.

 

Llavors ha pres la paraula un senyor del Club d'Escacs Viladecans per dir que havia parlat amb molts jugadors de Catalunya després de quedar Campió de Catalunya de 1a Territorial amb el seu equip i pràcticament tots li havien dit que s'havia d'incrementar el ritme de joc de la competició, que s'havia baixat un 33% el temps de la competició els darrers 30 anys, no ha dit els anys però ha anomenat l'expresident Torquet i jo fa 31 anys que jugo i no el vaig conèixer, i que només algun jugador li havia comentat que amb aquest ritme curt podia anar a dinar a casa amb la família.

 

Jo crec que amb al ritme actual 90' + 30” no es pot fer una bona partida entre Grans Mestres, i que potser a la màxima categoria s'hauria d'alentir el ritme de joc. L'actual ritme és molt millor pels que no som professionals, per que acabem abans i tampoc fem una gran partida ens donin el temps que ens donin.

 

Des de la taula el president ha contestat que aquest debat l'han tingut molts cops, però en les diferents votacions que hi ha hagut sempre ha guanyat el ritme actual i que dels torneigs del Circuït només dos de dotze de partides lentes feien servir un ritme més lent, a pesar que en teoria la gent que juga algun torneig està de vacances. El Sr. Cabello ha afegit que al seu propi club quan preguntes a la gent sobre el tema els socis no es posen d'acord i que la vida ha canviat amb els anys.

 

Llavors s'ha passat a exposar el tema dels indicadors de la Fce. Jo havia pres els meus apunts, però com aquests no poden competir amb el texte que ha elaborat el Sr. Víctor Pont que els ha explicat i que amablament m'ha passat, copio el que m'ha enviat i m'estalvio feina a més que evito errors:

 

COMENTARIS DE LA MEMÒRIA ESPORTIVA 2014

 

LLIGA CATALANA

 

A la Lliga Catalana,  el Club d'Escacs Barcelona UGA s'ha proclamat campió per segon any consecutiu. Un altre fet important ha estat que la Divisió d'Honor s'ha tornat a avaluar per elo FIDE.

Hi ha previst fer una reunió de clubs de Divisió d'Honor per treure conclusions i fer totes les millores que es puguin de cara a la lliga del proper any.

 

COPA CATALANA

 

El Campió al 2014 va ser el SCC Sabadell i aquest any ha agafat el relleu l'Escola d'Escacs de Barcelona.

 

FESTA CATALANA I RÀPIDES PER EQUIPS

 

El campió de les ràpides per Equips de la darrera Festa Catalana va ser el Barcelona UGA seguit del Barberà.

Aprofito per recordar  que els campions de cada categoria i cada Delegació a les fases prèvies de la Copa Catalana tenen el dinar pagat a la Festa Catalana que enguany es disputarà a la Delegació de Girona.

La data de la Festa es desplaça una setmana, al 4 d'octubre, per no coincidir amb les eleccions al Parlament de Catalunya del dia 27 de setembre.

 

CAMPIONAT ABSOLUT DE CATALUNYA

 

Enguany excel·lent organització per part del Club Escacs Balaguer i la Delegació a Lleida de la Federació. Hipòlit Asís ha assolit el Campionat 2015, mentre que el 2014 va ser guanyat per Àlvar Alonso.

 

CAMPIONAT FEMENÍ DE CATALUNYA

 

Ha estat guanyat per segon any consecutiu per l'Elisabeth Riera.

 

CAMPIONAT DE CATALUNYA DE VETERANS

 

Avui mateix comença la nova edició del Campionat que es disputa a Santa Susanna i que l'any passat va ser guanyat pel Mestre Català Joan Bautista.

 

CAMPIONAT D'EDATS

 

Enguany s'ha canviat la localitat de celebració i s'ha traslladat a l'Ametlla de Mar a les Terres de l'Ebre. El campió juvenil ha estat Pere Garriga. L'any 2014 va ser Carles Diaz.

 

MAGISTRAL CIUTAT DE BARCELONA

 

El guanyador va ser l'hongarès Csaba Balogh, seguit del Xines Li Chao i el Català Miquel Illescas. Es van introduir dos novetats respecte de l'any anterior: els comentaris en directe de les partides, l’anàlisi pels jugadors al finalitzar i l'organització d'un torneig paral·lel sub-10 i sub-12.

 

MEMORIAL DAVID GARCIA ILUNDAIN

 

A la darrera edició va haver-hi un canvi d'ubicació. El Campionat d'Edats es va disputar a Sitges, mentre que el Campionat Sènior es fa fusionar amb Torneig Dau i es va disputar a les instal·lacions de Fabra i Coats, davant de la Federació. El guanyador va ser Miguel Muñoz.

 

CIRCUIT CATALÀ

 

Els tres primers classificats vans ser els següents:

1. Grigoryan Karen H.

2577

ARM

 

 

 

2. Oliva Castaneda Kevel

2419

CUB

 

 

 

3. Narciso Dublan Marc

2533

CAT

 

 

 

 

CAMPIONATS D'ESPANYA

 

Vam tenir dos campions amb llicència catalana: l'Emili Simón que es va proclamar campió d'Espanya de Veterans per majors de 65 anys, i l'Olga Alexadrova va ser la campiona d'Espanya Femenina.

Als Campionats d'Espanya per Equips a la Divisió d'Honor, l'Escola d'Escacs de Barcelona va poder mantenir la categoria. El Barberà jugarà a Primer divisió.

 

  COMENTARIS ALS INDICADORS

 

EVOLUCIÓ DE LES LLICÈNCIES

 

Hem batut un nou rècord de llicències al 2014 amb 7.389 i tot  fa pensar que enguany se superarà aquesta xifra. A l'abril de 2015 tenim 7.332. Creixen les territorials.

 

JUGADORS A DIVISIÓ D'HONOR

 

Enguany s'ha introduït una nova dada que ha estat el nombre de jugadors utilitzats pels equips de Divisió d'Honor. Aquesta xifra ha oscil·lat entre 15 i 19. La majoria n'han fet servir 17 jugadors.  El nombre de jugadors amb titulació internacional ha estat molt similar, 117 el 2014, 110 el 2015..

 

NOMBRE DE PARTIDES AVALUADES

 

Hi ha una petita disminució poc significativa. Hem passat de 58.396 al 2014 a 58.296 al 2015.

 

NOMBRE DE CLUBS FEDERATS

 

El nombre de clubs afiliats a la FCE al 2015 ha experimentat un augment de 9 clubs, bàsicament a la Territorial de Barcelona. La Delegació de Girona és la que ha crescut més en els darrers cinc anys i la resta de delegacions es mantenen estables.

 

PARÀMETRES DEL CIRCUÏT

 

Es detecta una baixada significativa del nombre de jugadors participants del Circuit Català d’Oberts Inte. 2014, segurament per l'efecte llicencia FEDA-FIDE 2013 3765j. 2014 3154j. Milloren les normes en relació al 2013:9 normes de GM i 23 normes de MI

 

PARTICIPACIÓ A LES FINALS CATALANES INDIVIDUALS

 

No hi ha diferències significatives respecte els anys anteriors.

 

PARTICIPACIÓ A LA FESTA CATALANA

 

Es confirma que el nombre d'equips participants varia en funció de la llunyania a Barcelona. A Calaf, però, va haver una bona inscripció amb 57 participants. La xifra màxima va ser a Cornellà a l'any 2011 amb 85 equips.

 

PARTICIPACIÓ A LA COPA CATALANA

 

Hi ha un significatiu augment de la participació a les fases prèvies de la Copa Catalana on hem arribat a la xifra de 195 equips a tot Catalunya. La Delegació que més creix és Barcelona amb 119 participants, Girona, Tarragona i Lleida es mantenen amb xifres estables.

 

PARTICIPACIÓ D'EQUIPS PER EDATS

 

S'ha introduït un  nou indicador que ha estat el nombre d'equips en el Campionat d'Edats de Catalunya. Comprovem que és una dada molt estable al llarg dels anys amb una mitjana d'uns 65 equips.

 

PARTICIPACIÓ ALS CAMPIONATS D'ESPANYA D'EDATS

 

Es manté la xifra al voltant de 75 participants.

 

MITJANA D'AVALUACIÓ SEGONS EL TOP CATALÀ

 

Hi ha un increment del Top10; de les dones 2309 a 2332 i els Sub-18 2277 a 2330 i es manté estable als Top 100 amb 2494 punts d'elo.

 

ELO CATALÀ DELS PARTICIPANTS A L'ABSOLUT

 

L'elo català dels participants a l'Absolut de Catalunya s'incrementa lleugerament a l'any 2015 amb 2455 punts.

 

NOMBRE DE TORNEIGS HOMOLOGATS

 

Es mantenen l’excel·lent  xifra de  84 torneig homologats.

 

MITJANA D'ELO FIDE DELS JUGADORS DEL CIUTAT DE BARCELONA

 

S'incrementa la mitjana d'elo per arribar a 2602 aquesta darrera edició.

 

NOMBRE D'ÀRBITRES

 

No hi ha hagut un canvi significatiu en relació a la temporada anterior. En tenim 44 catalans, 10 Nacionals, 11 Internacionals, 7 FIDE i 3 de suport. S'acaba de fer un curs que farà incrementar l'estadística de cara a l'any vinent.

     

Seguidament s'ha passat al punt 5 de l'ordre del dia sobre les propostes de modificació de reglaments per part dels clubs, i com no n'hi havia s'ha passat al punt 6 que són les que presentava la Fce. 

 

El mateix moderador ha proposat que es votesin per separat donat que atenien a temes bastant diferents.

 

La primera, pàgina 30, feia referència a la superposició de calendaris que afectin a un jugador que juga dos competicions oficials. El redactat fins ara era:

 

Capítol II. Reglament de Competicions de la Fce. Secció 10.

 

“12.6 Si un jugador representa Catalunya en una prova de la Feda o la Fide que se superposa amb una prova oficial de la Fce, la Comissió Esportiva de la Fce estarà facultada per decidir, si s'ajorna o avança la partida, si es concedeix un bye de mig punt (en cas de proves pel sistema suís), o si es troba una altra solució factible i regulada pels reglaments.”

 

El nou redactat d'aquest article proposat era:  

 

“12.6 En el cas que es superposin dues proves del calendari de la Fce, organitzades per la pròpia Federació, o bé un jugador representi Catalunya en una prova oficial d'àmbit superior al català, la Comissió Esportiva de la Fce estarà facultada per decidir, si s'ajorna o avança una partida, si es concediex un bye de mig punt o si es troba una altra solució factible i regulada pels reglaments.”

 

Des de la taula s'ha comentat que de vegades coincidien el mateix dia els torneig de Montcada i Benasque. 

 

El cas és que aquest canvi reglamentari s'ha aprovat per Unanimitat.  

 

La segona proposta de canvi de redactat d'un reglament parlava sobre l'homologació de competicions. El redactat actual era:

 

Capítol V. Normativa per als torneigs homologats

 

Secció 2. Registre de torneigs

 

“4.1 no s'acceptarà el registre de nous torneigs oberts vàlids per elo Fide que coincideixin amb competicions del calendari oficial organitzats per la pròpia federació Catalana o altres torneigs homologats de caire internacional, que no respectin la distància d'un radi inferior a 30 kms.”

 

La discurssió d'aquesta proposta s'ha estés en el temps quan sembla que no calia. El Sr. Viñas ha dit que no es canviava el reglament si nó que es clarificava el seu redactat, donat que segons els estatuts de la pròpia Fce les competències de l'homologació de torneigs són competència de la Junta directiva de la Fce, assessorats per la Comissió Esportiva. Tan el president com el moderador han dit que la distància de 30 kilòmetres no es podia prendre estrictament, que s'havia d'entendre que un torneig està afectat per àrees d'influència de jugadors susceptibles de jugar-lo, que a un torneig com el de Sitges hi participava molta gent de Barcelona, per molt que Sitges estigués a poc més de 30 kilòmetres i que per una subvenció puntual que rebi un club per fer un torneig no es pot perjudicar un altre amb 40 edicions al darrera, que sempre es podia parlar amb l'organitzador de la nova competició per trobar dates alternatives, afegint que el fet que es possesin els 30 kilòmetres de límit volia dir que ni la pròpia Fce podia autoritzar que dos torneigs internacionals estiguessin a menys distància encara que volgués i no que a partir d'aquesta distància poguessin coincidir dos competicions internacionals, aplicant el sentit comú en cada cas. 

 

El Sr. Vilasaró ha preguntat si la Fce feia assessorament per buscar dates per un nou torneig i des de la taula li han dit que sí.

 

El Sr. De la Heras ha dit que semblava contradictori haver pujat el percentatge de jugadors d'un mateix club que poden jugar un torneig vàlid per elo català per que pràcticament els socials estiguin homologats i posar ara trabes a l'homologació de competicions.

 

Des de la taula li han contestat que l'increment de jugadors d'un mateix club en un torneig homologat es va fer per comarques amb un club gran i diversos de petits on si no es feia així, no es podrien avaluar les partides per no arribar a l'anterior mínim de jugadors de diferents clubs. La nova normativa pretén defensar els torneigs en joc de fora de Barcelona i evitar l'atomització de competicions on hi hagi tants torneigs que es matin uns als altres.

 

Algú ha comentat si la proposta era només per competicions internacionals o per totes, i llavors el moderador ha dit que millor per totes, creient oportú modificar el redactat proposat a aprovació dels assistents, que s'ha llegit en veu alta i ha quedat més o menys així:

 

4.1 La potestat d'homologació de torneigs vàlids per elo català correspon a la Junta Directiva de la Fce previ informe de la Comissió Esportiva. La Comissió Esportiva decidirà en cada cas si s'ha de registrar i homologar o no un nou torneig que coincideixi en dates amb un altre ja existent. Es tindrà en conte entre d'altres factors: la distància, l'antiguetat, l'àrea d'influència, etc.

 

Aquesta proposta s'ha aprovat finalment amb dos abstencions, diversos vots a favor i cap en contra. 

 

En el torn obert de paraules el Sr. Grau s'ha queixat que el seu torneig de Cerdanyola del Vallés dels dissabtes per la tarda dels mesos d'octubre i novembre coincideixi amb quatre oberts més, donat que n'hi havia quatre i s'en va homologar un més a Barcelona el darrer any, disminuint la inscripció de tots plegats i augmentant el percentatge de jugadors locals donat que venen menys jugadors de fora.

 

El Sr. Caro ha preguntat si es podia avançar el sorteig del Per Equips de la màxima categoria de l'assemblea del novembre a la Festa catalana per planificar la temporada amb més temps i el president li ha dit que no tenia problema si hi havia una majoria molt qualificada d'equips d'aquesta categoria que estaven a favor del tema, 14 de 16 per exemple, ha dit, i que tot el que beneficiava algú podia perjudicar un altre.

 

Amb aquesta intervenció el Sr. Viñas ha donat per tancada l'assemblea.

 

Esperant perdoneu els errors i oblits que hi pugui haver de comprensió o transcripció del que ha dit cada persona en un escrit tan llarg, us saluda atentament el 24 de maig de 2015 a migdia:

 

Ricard Llerins.  

 

Ll.

 

 

© AJEDREZ NOTICIAS DIARIAS

toniaiza@infonegocio.com

 


 

1