DIADA D'ESCACS 1 DE MAIG

Ernesto Che Guevara


XIII DIADA DELS ESCACS 1r DE MAIG

La seu central de CCOO de Barcelona va acollir l'11 de maig aquest tradicional torneig de partides a 10 minuts per jugador. Enguany, la participació va experimentar una notable davallada, produïda sobretot per la gran coincidència de competicions en aquetses dates: Obert de Badalona, Finals dels Escolars per equips, play-offs del Campionat de Catalunya... No obstant, els prop de 70 jugadors assistents es poden considerar una bona xifra i constaten, un any més, que la Diada té un públic fidel. Com en les darreres edicions, els participants es van dividir en dos grups: un grup A obert a tothom (federats o aficionats) i un grup B reservat a escolars (jugadors fins a 16 anys).

En el grup A, l'única sorpresa va ser la participació del GM Rubén Felgaer, del Colón. En un torneig amb un perfil més aviat amateur, sorprèn veure un jugador d'aquesta categoria. Cal remuntar-se 11 anys enrera, fins el 1992, per trobar un Gran Mestre entre la nómina de participants. -Però és que en aquella edició n'hi va haver uns quants, els dos més destacats...ni més ni menys que Ljubomir Ljubojevic i Miguel Illescas!-. Felgaer va imposar-se amb 8 de 8, de forma intractable, i mostrant a més una gran serenitat, impassible sempre a la taula número 1 i llegint un llibre (no pas d'escacs) entre ronda i ronda. En totes les seves partides va mostrar una gran superioritat i potser només en la darrera va inquietar-se una mica, davant de Jaume Rosell. La lluita, doncs, va centrar-se en el segon lloc, on a priori el MC Antoni Marcet era el màxim aspirant. Aquest sí que va haver de lluitar de valent, perquè els seus rivals van obligar-lo a fer 7 per obtenir el premi. Pel que fa als trams d'elo, el jove Álvar Sanz (Peona i Peó) s'imposava en el de 1855-2000, amb 5 punts, mentre David Rodrigo (CECOB) ho feia en el de 1700-1850, salvant així l'honor dels jugadors locals.

El grup B va ser el més afectat pel que fa a participació, a causa de la disputa paral.lela de les Finals Escolars. Però degut a aquestes baixes, joves jugadors que no estan acostumats a estar entre els primers llocs van tenir l'ocasió de brillari vam poder veure algunes promeses emergents dels escacs catalans. El torneig el va guanyar un inspirat Francesc Millaret, del Barcelona Vulcà, cedint només unes taules en la darrera ronda i imposant-se còmodament en la categoria aleví. Cristian Molina, del Comtal, va ser el millor cadet i segon del torneig amb 6 punts. En categoria infantil, la única noia participant, una simpàtica Sandra Escobar (Congrés), es va imposar amb 6 punts, mentre que el millor benjamí va ser Albert Cervantes, també del Congrés.

A l'entrega de premis va assistir el secretari general de CCOO del Barcelonès, Àngel Crespo, i en representació de la Generalitat, la nedadora paralímpica Sònia Guirado, que a més d'atesorar un palmarès esportiu impressionant (campiona olímpica, munidal i amb diversos rècords del món), va fer gala d'una gran simpatia i interès pels escacs. El moment de l'entrega del 1r premi a Rubén Felgaer va ser el més aplaudit del dia.Cal agrair la col.laboració del Club d’Escacs Catalunya per la seva col.laboració en haver-nos deixat el material que se’ns va negar per part d’un club amic i també de la mateixa Federació Catalana

Jordi Morcillo (CECOB)

Classificació Grup A

1. GM Rubén Felgaer (Colón)	2550	8
2. MC Antoni Marcet (Sitges)	2390	7
3. Mariano Mayans (Bcn-Vulcà)	2140	6
4. Eduard Pizarro (Prat)	2135	6
5. David Vigo (CECOB)		2135	6
6. Héctor Jausas (UGA)		2135	5,5
7. Daniel Caldentey (Sitges)	2020	5
8. Jaume Rosell (St.Sadurní)	2150	5
9. Luis Villares (UGA)		2120	5
10. David Rodriga (CECOB)	1800	5 (1r tram 1700-1850)
...
13. Álvar Sanz (Peona i Peó)	1930	5 (1r tram 1855-2000)

fins a 42 jugadors

Classificació Grup B

Cadets:

1. Cristian Molina (Comtal)	6
2. Joan Xanco (Comtal)		5,5
3. Cristian Aguado (Congrés)	5

Infantils:

1. Sandra Escobar (Congrés)		6
2. Alejandro Martínez (Peona i Peó)	5
3. Arturo Martínez (Tres Peons)		5

Alevins:

1. Francesc Millaret (Bcn-Vulcà)	7,5
2. Rubén Seca 				5
3. Jordi Rojas (Sant Martí)		5

Benjamins:

1. Albert Cervantes (Congrés)	4
2. Víctor Seca 			3
3. Jaume Pérez			2