bájate el explorer 6 de la pàgina www.microsoft.com

   

 Actualizado con fecha: 14/11/2005 10:51:42

agregar a favoritos

enlaces   todo elo debates
comunidad chat teoría  
  

 

Ranking inicial

Ronda 1

Ronda 2

Ronda 3

Ronda 4

Ronda 5

Ronda 6

Ronda 7

Ronda 8

Ronda 9

Clasificación

 

 


        

 

XX Obert Costa Brava

Memorial Joan Gelpí

 

Crònica Ronda 1

Dissabte 17 de setembre ha tornat el panorama escaquístic el tradicional Obert Costa Brava – Memorial Joan Gelpí, enguany cel·lebrant la seva 20a edició repartint 3100 euros amb premis.

El torneig es disputa durant 9 setmanes al Camping La Siesta a Calella de Palafrugell, en unes magnífiques instal·lacions i envoltat d’un entorn natural que permet respirar aire fresc (i aquest dissabte en concret, molt fresc) entre jugada i jugada.

La novetat d’aquesta edició és la separació en dos grups, introduint un grup de promoció pels jugadors amb elo inferior a 1850, que ha tingut molt bona rebuda dins el segment dels nens. La inscripció final ha estat de 80 jugadors, repartida entre 43 jugadors al grup A i 37 al grup B, pertanyent a 16 clubs. Entre els inscrits cal destacar la presència de la familia Fluvià del Club Escacs Tordera (el MI Joan Fluvià Poyatos, guanyador de l’any passat, el també MI Jordi Fluvià Poyatos i el MC Joan Fluvià Frigola), i els MC Emili Colls i en Jordi Serra (Figueres) i d’Antonio García Cano (Montcada), 

Respecte als resultats de la primera ronda, en el grup A es va respectar el rànquing del torneig i els favorits, excepte 3 que van cedir taules, van guanyar respectivament les seves partides. Entre les taules cal destacar les que va cedir el número 3 del torneig, Antonio García Cano (Montcada) davant amb un joveníssim Marc Prujà (ADAC) que va aguantar molt bé la partida i, fins i tot, va disposar de les seves opcions de victòria en un complicat final de peons. En el grup B, amb més igualtat, ja és van produir un parell de victòries dels jugadors amb inferior elo.

Ronda 2

Després de disputar-se la segona ronda, la lògica del rànquing continua imposant-se i gairebé tots els favorits s’han imposat a les seves respectives partides. En Joan Fluvia Poyatos (Tordera) s’ha imposat a Emili Colls Bosch (Figueres), que malgrat defensar-se “com un tigre” i aconseguir una posició equilibrada després de l’obertura, al final no ha pogut esgarrapar res davant la tècnica del mestre internacional torderenc. De la mateixa forma, en Jordi Fluvià va aconseguir vèncer la resistència d’en Jordi Balagué (Figueres). Però, també els figuerencs Emili Colls Gelaberto i Jordi Serra (núm 4 i 5 del torneig) van resoldre satisfactòriament (per a ells) les seves partides al superar a en Joan Sánchez (Sant Llorenç) i Antoni Coronado (Palafrugell).

La tercera ronda ja presenta només quatre partides al davant de la classificació, amb els enfrontaments destacats entre Joan Fluvià Poyatos i Alvar Alonso, en Jordi Serra contra en Jordi Fluvià i l’Emili Colls davant Joan Alonso.

Ronda 3

IGUALTAT

La tercera ronda ha donat una mostra de la duresa que tindrà el torneig i s’han donat 9 taules (disputades) de les 11 partides jugades al grup A. Entre elles, destacar les de les taules 2 a 5, en els enfrontaments entre Jordi Serra Pagès (Figueres) i Jordi Fluvià (Tordera) on es van forçar les taules per repetició, les de Joan Alonso (Figueres) davant l’Emili Colls Gelaberto (Figueres) que va finalitzar amb una lluita asimètrica de torre i tres peons lligats i passats contra alfil i cavall, les de Francesc Fernández (Palafrugell) davant Antonio García Cano (Montcada) i, finalment, en Salvador López (La Bisbal) davant Joan Fluvià Frigola (Tordera). En canvi, a l’enfrontament estelar de la jornada entre en Joan Fluvià Poyatos i l’Alvar Alonso es va produir un desenllaç ràpid. En dos o tres minuts per jugador, es varen fer les 10 primeres jugades d’ambdós jugadors posicionant les peces en terrenys coneguts. Una lleugera imprecisió de l’Alvar Alonso va permetre a en Joan Fluvià fer un espectacular sacrifici a h7, que malgrat les aparences pels que no en sabem tant, va resoldre de forma efectiva finalitzant la partida en vint-i-poquetes jugades.

Per una altra banda, també el grup B s’ha contagiat d’aquesta febre de taules i els dos primers enfrontaments han finalitzat amb aquest resultat, deixant un únic jugador amb 3 punts: en Mariano Fernández.

Com a resultat de la ronda, al grup A ja només queda un jugador amb 3 punts, perseguit per 7 jugadors. Aquesta situació fa avançar la partida més esperada del torneig: la que enfrontarà als dos germans Fluvià Poyatos, evidentment els dos favorits del torneig. I l’altra gent, espectadors, esperant la seva oportunitat.

Ronda 4

Ja està la incògnita resolta: el resultat de la partida entre els dos germans Fluvià Poyatos va finalitzar en ... taules!. Però gens pactades. Guerra psicològica des de la primera jugada, en Jordi Fluvià sortia amb les fitxes blanques i va mantenir la iniciativa durant gairebé tota la partida. Semblava que fins i tot es faria amb la victòria, però al final en Joan va aconseguir estabilitzar la posició i, al final, cap dels jugadors va decidir-se a arriscar.

D’aquesta forma, en Joan manté mig punt d’avantatge sobre el seu germà. Per una altra banda, atents estaven l’Emili Colls (Figueres) i en Jordi Serra (Figueres) que varen aconseguir superar als seus rivals, l’Angel Castellanos (Sant Llorenç) i en Josep Cruañas (Cassà), i tornen a estar a dalt de la classificació. A mig punt dels líders, resten ara 7 jugadors.

Al grup B, en Mariano Fernández va aprofitar les ocasions que li va donar en Jordi Vidal i queda líder en solitari, amb dos jugadors perseguint-lo a mig punt.

Ronda 5

Després del gran enfrontament entre els germans Fluvià a la ronda 4, toca el torn a la resta de jugadors posar-los-hi ben difícil i mirar d’aconseguir minvar els seus punts. Avui era el torn de l’Emili Colls que jugava contra en Joan Fluvià Poyatos, però no ha pogut superar aquesta dura prova. Fins i tot, amb la pressió del temps, s’ha deixat un  escac i mat directe a la jugada 30. Per una altra banda, en Jordi Fluvià també ha aconseguit el mateix a la seva partida amb en Joan Alonso.

La resta dels principals perseguidors continuen mantenint les seves espases a punt. En Jordi Serra Pagès (Figueres) ha aconseguit vèncer la resistència d’en Joan Fluvià Frigola (Tordera) i en Antonio García també ha aconseguit el punt sencer davant en Joan Sánchez, encara que en aquest cas la partida ha estat molt igualada i només una imprecisió final d’en Joan ha permès la resolució final.

Amb tres punts també lluitaven per seguir l’Àlvar Alonso i en Francesc Fernàndez, però després d’una forta lluita, el resultat final ha estat el repartiment de punts. De moment, per tant, queden ja a un punt i mig del liderat.

Al grup B, en Mariano Fernández ha superat a Adrià Borras i de moment queda líder en solitari amb un punt d’avantatge. A la segona taula, en Francesc Bonavia ha aconseguit salvar unes taules davat Marc Balagué quan ja amb dama de desavantatge s’ha aprofitat de la precipitació del seu rival per provocar una situació de rei ofegat.

Ronda 6. Els germans Fluvià no afluixen

Malgrat jugar els dos amb peces negres, tant en Joan Fluvià Poyatos com el seu germà Jordi han vençut respectivament a Jordi Serra Pagès (Figueres) i Antonio García Cano (Montcada) amb partides lluitades però, al final, resoltes sense excessives dificultats. D’aquesta forma ja han aconseguit posicionar-se com a líders en solitari (en Jordi a mig punt d’en Joan).

Ara els seus immediats perseguidors són, a més dels anteriors, l’Emili Colls Gelaberto (Figueres) que ha superat a en Francesc Fernández (Palafrugell) i l’Alvar Alonso, que va aconseguir el punt davant l’ausent Jordi Garcia.

Al grup B, cal destacar la victòria d’en Marc Balagué (després del desencís de la setmana passada) sobre en Mariano Fernández que anava líder en solitari fent que s’hagi produït un triple empat per la primera posició amb 5 punts (Marc Balagué, Mariano Fernández i  Jordi Morales) amb l’Adrià Borràs atent a mig punt de distància.

A la propera ronda, seran l’Antonio García Cano i l’Alvar Alonso els que intentaran frenar l’avanç dels germans Fluvià i també ens mostrarà l’interessant duel figuerenc entre en Jordi Serra i l’Emili Colls, que són ferms aspirants al pòdium.

 

Ronda 7. En Joan Fluvià augmenta el seu lideratge

 

En Joan Fluvià no ha perdonat i ha aconseguit la victòria davant Antonio Cano, mentre que els seus immediats perseguidors (les 7 taules següents!!!) han fet taules, algunes d’elles just al finish final.

Entre aquestes partides es trobava la d’en Jordi Fluvià contra l’Àlvar Alonso en la que en Jordi va haver de forçar les taules, després de perdre una peça en una posició complicada amb la pressió del temps.

La tercera partida, entre els dos immediats perseguidors que són els figuerencs Jordi Serra i l’Emili Colls,  també va finalitzar en taules relativament ràpides. Amb aquest resultat, potser han perdut l’oportunitat inesperada que en Jordi Fluvià els hi havia oferit d’atrapar-lo a la classificació.

 

Al grup B, la victòria d’en Jordi Morales sobre Mariano Macarrón i la derrota d’en Marc Balagué davant l’Adrià Borràs, situa al jugador del Guixolenc Jordi Morales el lideratge en solitari a mig punt de l’Adrià Borràs.

La propera ronda, amb l’enfrontament entre els dos jugadors, pot resultar decisiva pel desenllaç del grup.

 

Ronda 8

Joan Fluvià a mig punt del títol.

Una jornada més tant en Joan com en Jordi Fluvià han pogut superar als seus rivals, en Salvador López i l’Emili Colls respectivament, i encara continua obert el títol del torneig malgrat que el punt d’avantatge que disposa en Joan fa que aquest es decanti al seu favor amb només unes taules a la darrera ronda.

L’emoció de la jornada s’ha situat a la tercera taula on jugaven Jordi Serra Pagès (Figueres) contra el jove Àlvar Alonso, amb victòria d’aquest darrer. Amb aquest resultat, s’ha situat tercer classificat en solitari a mig punt del segon.

Mentre tant, al grup B, en Jordi Morales defensava les seves opcions al títol davant d’ Adrià Borràs. Al final l’Adrià va aconseguir avantatge material però la pressió del temps li va fer acceptar les taules oferides per en Jordi. Per tant, al final en Jordi Morales continua líder a mig punt del grup de perseguidors, ara una mica més nombrós després de la victòria d’en David Martí i en Carles Casabona.

I, sense gairebé adonar-nos-en, ja hem arribat a la darrera ronda i encara no hi ha res decidit (al menys, del tot). A la propera ronda, Joan Fluvià (fill) s’enfronta davant Joan Fluvià (pare) i amb les taules fa prou per aconseguir el títol. No obstant, la partida es jugarà doncs el principal tercer en discòrdia és en Jordi Fluvià (també fill, alhora que rival i germà del favorit). Al grup B, en Jordi Morales depèn d’ell mateix jugant contra David Martí. Si no aconsegueix el punt sencer, tant l’Adrià Borràs com en Carles Casabona podrien alçar-se amb el triomf a part del mateix David Martí.

 

Crònica Ronda 9. Final

Pas a la joventut!. Joan Fluvià, campió i Àlvar Alonso, sotscampió!!!

La jornada final tenia la particularitat de la partida avançada entre Joan Fluvià Frigola (pare) i Joan Fluvià Poyatos (fill) degut a la participació del jove jugador torderenc al Campionat d’Espanya Individual que s’està disputant a Lorca (Múrcia). El resultat final de taules donava el mig punt definitiu que li permetia assegurar el campionat, essent l’únic jugador que ha resultat invicte.

Degut a aquesta absència (encara que estava present de forma implícita a la sala doncs part dels espectadors estaven expectants del resultat d’en Joan a la seva partida davant el GM Miquel Illescas, al que va guanyar!) el centre d’atenció es va desviar a veure qui assolia la segona posició. El principal aspirant era en Jordi Fluvià perseguit a mig punt per Àlvar Alonso. Àlvar Alonso va aconseguir trencar la resistència d’en Jordi Serra Solà i va guanyar el seu punt, afegint més pressió. La partida d’en Jordi Fluvià (CE Tordera) davant Felipe Tosán (CE Palafrugell) se li va posar favorable al obtenir un joc de cavall i alfil contra torre, però aquest va aprofitar molt bé les compensacions que li oferia la posició i alguna imprecisió del jugador torderenc per aconseguir la victòria final.

D’aquesta manera, l’Àlvar Alonso (número 7 del torneig) va culminar una magnífica actuació acabant amb 7 punts, només perdent davant el campió i cedint taules davant en Jordi Fluvià i en Francesc Fernández.

La resta de les principals partides va finalitzar en taules mostrant el nivell d’igualtat i respecte entre els jugadors. Realment era comentari general la igualtat existent entre els jugadors i que ha comportat molta duresa de la competició a tots els taulers.

Al grup B, en Jordi Morales (CE Palagrugell) va aguantar la pressió i va superar a en David Martí (CE Palafrugell) conservant la primera posició i mostrant-se com un jugador amb projecció. De la mateixa forma, el segon classificat va ser l’Adrià Borràs (CE Guixolenc) que va fer bones les seves taules davant Carles Casabona (CE Guixolenc) aconseguint la seva posició pel sistema de desempat.

La jornada va concloure amb un sopar de cloenda al mateix camping La Siesta amb l’assistència de més de 130 persones, on es va fer palès un cop més el caràcter familiar d’aquest competició. I com a colofó, per acompanyar els postres, es va procedir a realitzar l’entrega de premis (33 en total) amb la presència de les autoritats i patrocinadors, que van agrair la participació dels jugadors i, com no, la comprensió de les seves famílies.

I finalment, vull aprofitar aquesta darrera crònica per felicitar a tots els participants per la seva esportivitat i agrair el bon ambient que ha regnat durant tota la competició.

 

© AJEDREZ NOTICIAS DIARIAS

toniaiza@infonegocio.com

 

 

 

  

  


 

1