bájate el explorer 6 de la pàgina www.microsoft.com

 

 Actualizado con fecha: 06/04/2010 12:33:32

agregar a favoritos

enlaces   todo elo debates
comunidad chat teoría  
 

Resultados

 

 

 

 Campeonato Juvenil de Catalunya

Avui 31 de Març de 2010, dona inici la 49ena edició del Campionat Juvenil de Catalunya. En el mateix escenari que en els últims anys, l’Hotel Palas Pineda, a Vila-Seca, 53 menors de 20 anys prendran part d’aquest edició. Cal destacar l’absència del guanyador de les últimes dos edicions del Campionat, el gironí Alvar Alonso.

 

Com a favorits al títol absolut d’aquesta 49 edició , cal destacar al MI Cristhian Cruz, de l’Escola d’Escacs de Barcelona,  al MI Xavier Vila , de l’Unió gracienca d’escacs i guanyador de l’edició de 2007, al MF Hector Mestre , company d’equip de l’anterior i al MF Eric Dominguez, del C. E. Sant Andreu. Sempre comptant amb el permís dels Lillo, Sanchez Ibern, Quique Colón i companyia...

 

Pel que fa al títol femení parteixen com a favorites l’Alejandra Porras del SCC Sabadell, i l’Elisabeth Riera del C. E. Cirera, defensora del títol de 2009. Cal també tenir en compte també la recent campiona Sots16 Cristina Coll del Benavent, la recent sotscampiona femenina absoluta Carla Marin del Peona i Peó, la Sandra Molinero del Sabadell , entre d’altres.

 

Entre les particularitats d’aquest torneig destaquem que totes les rondes són matinals, i quan dic matinals dic les 9,30 h tots els dies,( I es que ja se sap, que a Catalunya es tradició matinar per jugar escacs...) i amb excepció d’un parell de dies amb ronda doble per la tarda. També destacar l’aplicació del marge de 30 minuts per a presentar-se a la partida. El meu primer pronòstic del torneig és que a algú li caurà un “no presentat”. Juvenil + festa + ronda pel matí + 30 minuts de marge..massa bé hauria d’anar la cosa per a què no hi hagi cap “ + -“ .

L’altre norma a destacar és que a la 1 de la nit , tothom ha d’estar a la seva habitació de l’hotel. Cal pronosticar res?

 

Més tard la crònica de la primera ronda.

 

David Ayza

Ronda 1

Després de les presentacions dels arbitres, sr. Miguel Ramos (Principal) i sr. Jordi Chalmeta (Adjunt), i del director del torneig sr Enric Chalmeta, va donar inici la primera ronda del Juvenil de Catalunya.

Primera ronda que a priori podia sembla de tràmit pels primers cap de sèries però que alguns no van poder superar amb el punt sencer.

Un dels més joves del torneig, el jugador tarragoní Marc Mallol, va derrotar al MC gironí Marc Prujà. El de Tarragona va portar a terme un fort i precís atac contra la Siciliana Paulsen plantejada pel seu rival.

També ha hagut de cedir el punt el jugador Daniel Moreno del Sant Boi enfront el jugador d’Almenar, Arnau Arnó. Si bé la posició del jugador de Barcelona era delicada, els destrets de temps han fet debilitar encara més la posició i ha acabat perdent per bandera.

Meritòria victòria també del jugador de Vallfogona de Balaguer, Joshua Solani, que ha derrotat al jugador Pol Sabrià. El jugador de Vallfogona ha aconseguit col·locar les dues torres a sèptima per cruspir-se més d’un peó, motiu el qual ha fet inclinar la balança del punt al seu favor.

En el àmbit femení, destacar les taules de la jugadora Sandra Escobar del Congrés, enfront Sergi Subirats del Sabadell. Ha estat l’única fèmina que ha aconseguit puntar en aquesta primera ronda.

Demà a les 9.30 hores, la segona ronda. En directe per : http://directefcde.org/juvenil10/tfd.htm

 

David Ayza

 

Ronda 2  / “Madrugón” 1

 

Avui al matí s’ha celebrat la segona ronda del Juvenil. Cal a dir que la puntualitat no és el fort dels juvenils, ja que alhora de posar els rellotges en marxa només hi havien a la sala, 6 dels 53 jugadors que disputen el torneig. Esmentar que molts, i sobretot, moltes, han optat per no perdre temps d’estar al llit i han baixat amb el temps suficient al menjador com per agafar unes quantes galetes per esmorzar i endur-se-les a la sala de joc.

 

Cal a dir però, que la primera nit ha estat tranquil·la i no n’hi hagut cap mena d’incidència ni soroll. S’han pres en serio la norma de a la 1 a l’habitació? De ben segur....que no.

 

En l’àmbit esportiu cal destacar les fortes preparacions teòriques de les que disposen els jugadors. Fins avui dia, coneixíem una obertura coneguda entre els juvenils que ells mateixos anomenen “la gitana” , 1.Ca3 . Doncs avui un d’ells, Xavier Cantí,  ha anat més lluny i ha emprat el que es coneix (segons algú m’ha dit) com “la gitana invertida” , 1. Ch3.  Finalment ha fet taules.

 

En el terreny dels que van a pel títol, podem destacar la derrota del jugador del Lleida, Alejandro Barbero a mans del jugador de La Ràpita, Sergi Panella. Marc Sánchez s’ha vist frenat per Xavier Palomo del Reus Deportiu i només ha pogut signar taules. El jove tarragoní Marc Mallol segueix demostrant maneres i avui ha signat taules amb Vicenç Esplugas, de Sta. Coloma de Queralt.

 

En l’àmbit femení destacar la victoria de Carla Marín del Peona i Peó davant Francesc Nieto del Benavent i les taules aconseguides per Sandra Escobar del Congres (encara imbatuda) enfront la “gitana invertida” ja esmentada.

 

En aquests moments es disputa la tercera ronda (la primera doble) amb enfrontaments interessants en els primers taulers on es començaran a decidir els llocs capdavanters.

 

David Ayza

Ronda 3

La tercera ronda del campionat va deparar les primeres punxades del principals favorits al títol. Mentre el Cristhian Cruz va haver d’aplicar una fina tècnica de finals per derrotar a Jordi Coll, en Xavier Vila no va poder passar de les taules amb el jugador de Sant Adrià, Quique Colón.

 

Qui tampoc va passar de l’empat va ser Hèctor Mestre enfront el jugador del Sant Martí , Erik Martinez. Aquest últim va dur a terme un bon atac que semblava que podia ser guanyador, però finalmente es van firmar les taules un cop simplificades les peces atacants.

 

Si hem de destacar alguna revelació del torneig d’aquest inici de torneig, sens dubte aquest és el jove Marc Mallol. Ahir va derrotar a Marc Sánchez i segueix invicte amb 2,5 de 3 i contra rivals superiors. En Mallol va aprofitar una imprecisió d’en Sánchez alhora de defensar-se per rematar la partida amb una bonica combinació tàctica.

 

En l’àmbit femení , la líder provisional és la Carla Marin del Peona i Peó, que ahir va haver de defensar-se tota la partida amb peó de menys enfront una rival directe pel títol femení, l’Alejandra Porras. Finalment, la parella d’alfils de la jugadora del PIP va permetre compensar el peó i que es firmessin les taules.

La Carla es situa amb 1,5 punts i la segueixen amb un punt : Sandra Escobar, Sandra Molinero, Xenia Arnó i l’Alejandra Porras.

 

 David Ayza

Ronda 4

Arribats a l’equador del torneig, res està aclarit i s’haurà d’esperar fins al final per veure qui es capaç d’assolir el títol.

En el primer Tauler no hi va haver massa historia, taules rapides i a dormir. Mentre que en el segon taulell, en Xavier Vila va lluitar de valent per endur-se la victòria, i tot semblava indicar que així seria quan va arribar a un final amb dos peons de més, però el fet de tenir alfils de diferents colors va ser determinant per impedir al jugador de la UGA assolit el punt.

Hector Mestre va posar fre al torneig que estava realitzant Marc Mallol i es va endur la victòria que el col·loca en el grup dels líders. Grup en el qual també s’hi ha afegit en Quique Colón desprès de vèncer a Erik Martinez.

Pel que fa a les fèmines, destacar les taules de la Carla Marin enfront el lleidatà Oriol Frances. Amb aquestes taules, Carla segueix al capdavant de la classificació femenina amb 0,5 punts d’avantatge davant les seves perseguidores: Alejandra Porras, Eva Julian i Sandra Escobar.

L’anècdota de la jornada d’ahir la van protagonitzar alguns juvenils durant la ronda. A mig matí va venir a veure les partides un veterà jugador de la província de Tarragona. Alguns juvenils van confondre aquest veterà amb Viktor Korchnoi. Inclòs Un dels MF del torneig em va venir a la taula de retransmissions a preguntar si es tractava del mateix jugador suís. També tinc entès que un d’ells va arribar a demanar-li un autògraf davant la sorpresa del veterà.

Després de la ronda doble d’avui, ja es podran definir les posicions capdavanteres.

Us recordem que podeu seguir les partides a http://directefcde.org/juvenil10/tfd.htm

I que podeu seguir els resultats i baixar-vos els pgn’s a la pàgina de chess-results: http://chess-results.com/tnr32169.aspx?art=2&rd=5&lan=1&turdet=YES&m=-1&wi=1000

 

David Ayza

 Rondes 5 i 6

Després de les dues rondes d'ahir, el liderat ja es cosa de tres: Hector Mestre, Enrique Colón i Cristhian Cruz. A mig punt, els segueix un perillós grup perseguidor com én Xavi Vila, Eric Domínguez i Barbero.

En l'àmbit femení, Carla Marin ahir va punxar en les dues partides i va cedir el liderat a l'Alejandra Porras que amb 3 punts lidera en solitari la categoria femenina. A mig punt es troba la Sandra Escobar.

La noticia del dia d'ahir va ser el 0-0 que decretar l'arbitre a la partida Xavier Cantí vs Sandra Molinero. L'arbitre va considerar conducta antideportiva el fet que els jugadors comencessin en to de broma a fer 1.Ch3 Ch6, 2. Cg1 Cg8 i més tard, el blanc juga un surrealista Dama per alfil entregan dama perqué si, sense cap tipus de compensació i amb dama de més neta, es firmessin taules.

Posteriorment els jugadors van reconeiixer que havien pactat les taules. La decisió va ser apelada al comité de competició que va desestimar el recurs i va mantenir la sanció als jugadors

CRONICA FINAL

Això ja s'ha acabat. El Juvenil 2010 ja es història, i ja te un nou campió. Quique Colón , del club d'Escacs Sant Adrià, és el nou flamant campió juvenil 2010. Un campió que s'ho mereix, perquè sense fer mai massa soroll sempre està allà en els llocs de davant, i en aquesta ocasió, en el lloc més alt dels sots20 de Catalunya. “La feina ben feta, no té fronteres, ni té rival.”

Segurament si no és que ha estat una de les seves millors partides, de ben segur que recordarà durant molt temps la partida enfront Hèctor Mestre i aquell magnífic Tg3 amb el qual col·locava mig peu a la medalla d'or. A l'ultima ronda, taules jugades enfront el posterior medalla de plata, Eric Domínguez i amb la derrota d'en Cristhian Cruz enfront la seva “víctima” de la ronda anterior, Hèctor Mestre (que aconseguiria la medalla de bronze) li atorgaven la victòria en solitari.

En l'àmbit femení victòria per l'Alejandra Porras per millor desempat que Carla Marín, segona classificada, i la Eva Julián. L'Alejandra va ser molt regular durant tot el torneig, tal com demostra les 6 taules, 1 victòria i una derrota a la primera ronda. Però cal destacar l'actuació de Carla Marín, que suma la seva segona medalla plata aquest any ( Femení absolut i Femení sots20) i l'actuació de l'Eva Julián que veurà incrementat el seu ELO FIDE en més de 35 punts amb aquest torneig.

La nit anterior a l'última ronda es van celebrar unes ràpides guanyades formidablement per l'Alex Vidal amb 7,5 de 8. Seguit per Sergi Subirats, i un servidor , ambdós amb 6 de 8.

Destacar que el menjar estava prou bé, em consta que millor que els subs16, on hem pogut gaudir de fins i tot taules d'embotits, taules de formatges, etc. Alguns trobaran a faltar els iogurts naturals, postres estrella de l'hotel.

I també destacar el bon comportament de tots els juvenils durant totes les nits. Aquest any no hi han hagut queixes ni de cap allotjat , ni de la direcció. Ni ningú ha hagut d'anar al ambulatori. Que en la historia dels juvenils, és tot un record de disciplina.

Si bé aquest juvenil 2010 serà recordat com el “Juvenil del 0-0”.

També transmetre i adherir-me a les queixes dels juvenils per haver de jugar totes les rondes al matí tenint tardes lliures. La qualitat de les partides no són les mateixes pel matí que per la tarda (Inclòs retransmetre tan d'hora és dur :)) , i total, els que volien sortir, segurament hauran sortit igual, encara que no ens hàgim assabentat...

I per últim he de reconèixer que he fallat en el meu pronòstic de que algú perdria per incompareixença. Això si, algú, però, ha estat apunt de perdre, baixant a la sala de joc a falta de 10 minuts per perdre i amb el coixí encara enganxat a la cara.

En fi, enhorabona Quique, enhorabona Alejandra, enhorabona organització.

L'any que ve, més i millor.

David Ayza

 

 

 

© AJEDREZ NOTICIAS DIARIAS

toniaiza@infonegocio.com

 


 

1