bájate el explorer 6 de la pàgina www.microsoft.com

 

 Actualizado con fecha: 30/11/2013 08:48:09

agregar a favoritos

enlaces   todo elo debates
comunidad chat teoría  
 

 

 

106;  PERÒ  TAMBÉ  5  -  0

 

Llegint l'Editorial "106" a la web Ajedreznd, celebro molt positivament la difussió dels escacs per les escoles, i que el major numero d'aquestes l'adoptin. Hi ha que valorar també la implicació de la Federació Catalana d'Escacs en aquest tema que segur està resultant excel·lent, per la eficiència de la gent que treballa a Escacs Base.

La Comissió d'Escacs Base i la Junta de la Federació Catalana han demostrat una preocupació, capacitat de treball, il·lusió i eficiència en Escacs Base fóra de tot dubte. Dissabte dia 14 de Desembre hi ha el Campionat de Catalunya Per Edats de Ràpides Garcia Ilundain a Cotxeres de Sants;  un torneig que sempre és una festa per totes les escoles catalanes d'escacs fundades als clubs. Un èxit organitzatiu, com igualment ho són els Campionats de Catalunya que tenen lloc a Vilaseca, ningú pot posar en dubte això.

Adjunto la meva opinió sobre aquests campionats l'any 2008, en molts aspectes és la mateixa que tinc ara:

http://www.ajedreznd.com/2008/escacsbase.htm

Que aquesta sigui la meva percepció, i la de la majoria de gent (participants nois/es, pares, mares, delegats, arbitres....)  sobre el treball en escacs base a la Federació; no treu que pensi que almenys actualment, la comunicació o entesa entre els professionals delegats o responsables de les escoles d'escacs fundades als clubs, i la Junta de la Federació o la Comissió Escacs Base de la mateixa resulta deficient en alguns aspectes.

També sóc de la opinió que la Federació Catalana podria millorar el reconeixement professional d'aquests delegats que s'ocupen dels escacs base als clubs o les escoles. Em sembla destacable que la Federació es preocupi de les escoles on no es fan escacs per procurar que s'incorpori; però per mi resulta més important atendre aquells professionals que ja treballen amb el mateix a altres (escoles i clubs). M'agradaria afegir la reflexió que els escacs es un esport on la societat en general no acostuma a remunerar la feina de l'entrenador que acompanya als alumnes a competició (tot i que això és un altre tema); tampoc del treball burocràtic, inscripcions.... que efectuen aquests.

Per fets que explicaré seguidament arribo a la conclussió que la gent que representa a la Federació Catalana d'Escacs no és conscient de la magnitut del moviment en campionats per edats, participants, classes, casals, inversió i diners que es mouen actualment en escacs base a Catalunya; també sobretot no són conscients del pes i presència que està prenent el treball de cantera a molts clubs catalans. Afegir que comento això no oblidant que ells (Junta i/o Comissió) són en molt bona part responsables d'aquest enorme i positiu creixement.

Perquè critico aquest tema

Durant els dos darrers Campionats de Catalunya Per Edats a les dues reunions prèvies de delegats he demanat que la Federació Catalana d'Escacs organitzi una Assemblea de Monitors. Aquesta entenc que podria reunir monitors censats per la Federació, responsables de les diferents escoles fundades als clubs o potser reunir els diferents delegats presents a un Campionat de Catalunya. El criteri que consideri la Federació, tot sigui per millorar canals de comunicació.

Els presidents de clubs catalans organitzen una o dos assemblees a l'any per acordar molts punts dels diferents reglaments. Els arbitres catalans també es reuneixen sovint per reglamentar criteris unificats sobre la seva feina. Al Campionat Per Edats Territorial del Barcelonès que coordina el sr Jordi Capellades, cada detall del reglament es repasat i acordat en una reunió prèvia de delegats dels clubs participants.

En canvi els diferents Campionats de Catalunya Per Edats a Vilaseca els reglaments no són acordats prèviament en cap tipus d'assemblea, i aquí vull arribar, el que considero punt més crític de l'escrit; es presenten aquests reglaments al voltant d'un més abans del torneig en circulars que van variant any a any segons els criteris que determina la Junta /Comissió sense cap acord assembleari, ni consulta als professionals responsables de clubs.

Aquesta temporada va aparèixer aquesta circular referent als reglaments del Campionat de Catalunya Invidual Per Edats.

http://www.escacs.cat/publicacions/circulars/1079-circular-cat-092013-campionat-de-catalunya-de-sub-8-a-sub-18

Sense cap comunicat, anunci o explicació en aquesta circular s'adverteix (cal buscar-ho molt per això, no resulta fàcil de trobar) com els premis otorgats no seran els clàssics 3 - 3 (nois - noies). Sino 5 premiats categoria absoluta "Open". 0 premis categoria femenina. O sigui s'anula el Campionat de Catalunya Femení Per Edats, entès com a tal fins ara. Antigament jugaven separats i hi havia dos campionats. Més recentment es feia com als d'España, junts però amb premis separats, el que otorgava la possibilitat de convocar els dos en un mateix acte. La Junta / comissió de la Federació Catalana ha près la valenta decisió d'anular un.

Criteri premis femenins

Sobre els criteris  no resulta la meva intenció entrar en profunditat. Per mi hauria de ser decisió dels representants de cantera dels clubs. Entenc que aquestes 4 possibilitats tenen punts a favor i en contra.

a) Anular Campionat de Catalunya Per Edats Femenins. No donar premis femenins.

b) Com es feia el 2012. Juguen junts. Premis separats.

c) Juguen junts. Premis absoluts Open. I també premis femenins.

d) Campionat de Catalunya Per Edats on juguen separats nois i noies com al Campionat d'Europa.

Entre les possibilitats B i C entenc que la Comissió d'Escacs Base pugui decidir canviar criteris. Però la decisió de passar a una opció D, o sobretot A, com ha estat el cas; era un tema on la Junta / comissió pot tenir formada una opinió o criteri, però aquesta s'havia de consensuar mínimament amb els responsables delegats professionals de les escoles catalanes formades als clubs. Ja sigui en Assemblea de Monitors, reunió de responsables, intercanvi de mails, trucades, questionari post torneig, etc........O com a mínim aprovar el tema en Assemblea de clubs.

M'estic referint com a mínim a clubs amb una tradició de cantera a Catalunya que estan realitzant un treball professional com: Cerdanyola Vallès, SCC Sabadell, Peona i Peó, Vila Olímpica, Foment Martinenc, La Lira, CE Llinars del Vallès, CE Gerunda, CE Figueres, Edami, Escola d'Escacs Barcelona, CE Vilafranca del Penedès, i alguns altres.......

Per no parlar de les possibles conseqüències que pugui tenir la mesura en els premis otorgats a les Territorials. Negar la influència dels reglaments del Campionat de Catalunya en aquestes resulta un absurd; desde el moment que el mateix logo on apareixen totes les informacions d'Escacs Base a la web de la Federació Catalana diu: "Campionats de Catalunya Per Edats".

Les 4 possibilitats per mi resulten vàlides, però resulta un tema suficientment important per buscar un acord majoritari entre els professionals del sector. Un altre cosa és que la Federació Catalana només reconegui als coordinadors de les escoles i/o entrenadors com a simples delegats.

Criteri podi de 5

Aquest tema també sóc crític amb la Junta / Comissió, però ho enfoco de diferent manera. Aquí si que podria entendre que es pugui decidir sense consulta. Ara bé, si abans he comentat que les 4 eleccions tenen punts a favor i en contra. Per mi aquesta és una errada estratègica important al suprimir el clàssic podi esportiu olímpic en un torneig "oficial" (detall aquest per mi important). Si els escacs volem que la societat ens consideri un esport més (com es refereix a ell en l'editorial Ajedreznd) per mi resulta molt important primer semblar-ho.

Enllaçant els dos temes, i l'apunt de la manca d'informació explicada abans citar el següent: en 20 anys que porto voltant campionats per edats no he vist a cap noia renunciar a cap premi pel fet de ser noia; en canvi durant el passat Campionat de Catalunya Per edats a Vilaseca, 2 participants premiats com a 4art o 5ès no van recollir premi. Tant si va ser per renúncia, com perquè familia o delegats no van saber que estaven premiats, en qualsevol cas la Federació Catalana s'ho hauria de replantejar.

Només voldria acabar exposant la reflexió següent:

Una 4ª o 5ª posició absoluta no ven.

Una tercera classificada femenina SI:

http://rabiosactualitatescacs.blogspot.com.es/2013/03/anunci-propera-entrada.html

Treure els premis femenins es una bona mesura en alguns aspectes; però cadascú que valori si resulta o no una estratègia de promoció.

 

Com encaixa el tema en el Campionat de Catalunya de Ràpides Per Edats o Garcia Ilundain d'Escacs Base.

Aquest torneig sempre està organitzat de forma excel·lent per la Federació Catalana, i resulta una festa dels escacs. Ha sortit la següent circular on segueixen amb la política de mantenir els podis 5 - 0.

http://www.escacs.cat/publicacions/circulars/1583-circular-cat-eba-422013-campionat-de-catalunya-descacs-actius-dedats-xi-festival-descacs-memorial-david-garcia-ilundain-2013-escacs-de-base

Aquí si que podria entendre el format de podi 3 -1 que es va donar la temporada anterior; ja que les noies participen menys en aquest campionats actiu. I proporcionalment a la seva participació resulta just donar un sol premi que no 3, on potser algunes categories quasi no hi hauria no premiades. Però essent igualment un torneig oficial, un premi en categoria femenina s'havia de donar excepte algun tipus d'acord de tipus assembleari.

Per aquest motiu en el meu Blog reconeixeré com a premiats 3 nois i 1 noia de cada categoria independentment dels trofeus otorgats per la Federació; com ja vaig fer el passat Campionat de Catalunya Per Edats a Vilaseca on reconeixia un altre tipus de podi al donat.

 

Propostes constructives

1) Anular l'esquema de podis 5 - 0 fins que no hagi acord assembleari d'algun tipus. En principi l'ideal seria que la Federació organitzés una Assemblea de delegats presents al proper Campionat de Catalunya Per Edats a Vilaseca, i allà la Junta / comissió expliqués el seu posicionament i s'arribés a un acord. L'ideal seria que tingués lloc a Vilaseca per facilitar la presència de representants de tot el territori català.

2) El mateix però organitzant una Assemblea de Monitors censats o responsables d'escacs base de clubs en un altre moment. En aquestes reunions la Federació també podria explicar altres criteris en altres temes com promoció a les escoles o beques.....

3) Si no es pot portar a terme una reunió millorar la comunicació Junta / Comissió amb altres recursos:

- Mails a delegats o coordinadors de cantera dels clubs.

- Qüestionaris al final dels campionats per edats de Vilaseca.

- Telefònicament si hi ha una decisió important.

- Comunicat per internet si hi ha una decisió important.

4) Sino es pot portar a terme cap dels punts anterior decidir els temes importants d'Escacs Base en Assemblea de Clubs.

 

Conclussions a les que he arribat

La Federació Catalana d'Escacs té un equip de treball competent, capacitat, amb molts recursos, preocupació, il·lusió i bona voluntat.

Els Escacs Base a Catalunya ha crescut d'una forma molt important en els darrers anys. Actualment hi ha una inversió de diners important en molts aspectes. D'això la Federació Catalana és responsable, però per mi no es prou conscient.

La Junta / Comissió d'Escacs Base de la Federació Catalana ha de millorar la comunicació amb els delegats professionals responsables dels clubs. Un altre tema es si no reconeix la categoria professional d'un delegat responsable en uns Campionats de Catalunya.

Les decisions importants en Escacs Base no haurien de sortir únicament en Circulars; sino arribar per acord assembleari.

 

 

© AJEDREZ NOTICIAS DIARIAS

toniaiza@infonegocio.com

 


 

1