bájate el explorer 6 de la pàgina www.microsoft.com

 

 Actualizado con fecha: 05/01/2020 09:02:55

enlaces   todo elo debates
comunidad chat teoría  
 

 

 

 
 

 

 

7è CHESS-PONG: TORNADA A IGUALADA, 32 INSCRITS. ALBERT EZQUERRO, MISTER CHESSPONG, TETRACAMPIÓ EN 4 DE LES 7 EDICIONS.

El passat dissabte 28 de desembre, al Pavelló de les Comes d’Igualada es celebrava una nova edició del chesspong, la 7a edició, en el mateix lloc i per les mateixes dates on es va cel.lebrar la primera edició el 2013. En aquell ja llunyà 2013 érem 17 participants i 6 anys després vam ser 32. Dels 17 primers pioners 5 encara van repetir aquesta edició, Francesc Solà, Enric Bosch, Josué Expósito, Dani Luco i Albert Ezquerro. Destacar també que durant aquests 6 anys a Catalunya s’han jugat que sapiguem 4 torneigs més de chesspong, dos a Vilassar de Mar i dos a Montmeló. El chesspong intenta combinar els escacs i el tennis de taula, que tot i semblar tan llunyans també tenen les seves similituds, sobretot en la gran concentració que es necessita tant per ficar la pilota allà on vols com per moure i combinar les peces de la millor manera possible.

En l’aspecte organitzatiu també ha estat una edició emocionant. S’havia de cel.lebrar el mes de juny a Barcelona, però veient el ritme baix d’inscripcions cinc dies abans de la data es va cancelar. Es va decidir que es faria sense euros pel mig, ni premis pels guanyadors, ni preus d’inscripció, que seria ben bé per fomentar l’esperit participatiu.

El ritme de joc es va canviar una mica. Es seguia fent el hàndicap amb la taula d’equivalències però a pingpong enlloc de fer la partida a 28 punts es feia a 21, i l’equivalència no era proporcional del tot. Es va fer així per intentar afavorir una mica més als que vénen del pingpong, que sempre diuen que és més fàcil pels escaquistes guanyar ràpidament a escacs en cas de molta diferència de nivell que per un del tennis taula deixar un marcador molt baix en aquest esport.

Els inscrits finals van ser 32, una bona participació, més tenint en compte el local del CPP Igualada, que tot i permetre 4 taules amb força espai, per 32 participants queda petit. Al final es va aconseguir encabir una cinquena taula. Amb 5 taules i 8 taulers d’escacs, el torneig es va poder desarrotllar a bon ritme.

Aquests 32 participants es van dividir en 5 grups de 6 o 7 jugadors, ficant en cada grup per sorteig un dels 5 caps de sèrie i després també segons l’elo inicial assignat en trams de 5 jugadors anar-ho sortejant. Els 2 primers de cada grup classificaven per jugar 2 prèvies i després quarts de final i en els altres grups després cada 3r o cada 4t o cada 5è, 6è o 7è jugarien també una prèvia i després semifinals per determinar totes les posicions.

Grup A

En aquest grup el cap de sèrie Albert Ezquerro va fer bons els pronòstics guanyant totes les partides. Segon classificat el MK del Barberà Jesús Carrasco, tercer classificat Richard Gardner, del club escacs Sitges, quart Xavi Ortiz, de la UESC Sant Cugat de Tennis Taula, cinquè David Giralt del Club Escacs Igualada, i 6è i 7è classificats David Vila i el seu pare, l’entusiasta Joan Vila, antic jugador del Club Escacs Capellades que actualment defensa el Club Escacs Montbui.

Grup B

El cap de sèrie Bernat Luco, tot i que amb algunes dificultats, va aconseguir guanyar tots els partits. Segon classificat un altre debutant molt entusiasta i amb molt nivell, Joaquín Martín, exjugador que ara no competeix a escacs del Montcada. Tercer classificat José Muñoz, de Mollet, la persona que ha jugat més torneigs de chesspong del món, 6 dels que s’han celebrat entre Igualada, Sant Cugat i Barcelona, més els dos de Vilassar de Dalt i els dos de Montmeló. Quart classificat Néstor Pellicer, del Montmeló, un altre bon escaquista. Cinquè Àlex Armengol, d’Esparreguera, no federat en cap dels dos esports, sisè Joan Paré, juvenil del CPPI, debutant en la competició i setè el més jove del torneig, Luis Gardner, de 10 anys, del club escacs Sitges.

Grup C

Un grup molt fort on tot va ser molt ajustat. El primer classificat va ser el debutant Oriol Sánchez de la Passió d’Esparreguera, que va aconseguir derrotar a tots els seus rivals, entre ells el segon classificat i cap de sèrie del grup, el fortíssim Enric Bosch de la UESC Sant Cugat, assidu del chesspong i campió en una edició. Tercer classificat Marc Ortega, del Cerdanyola, molt fort en escacs també. Quart classificat Quim Garreta, soci del CPPI que va fer un molt bon torneig. Cinquena classificada Teresa Muñoz, del Mollet d’escacs, una altra de les entusiastes d’aquesta modalitat. Sisè classificat Carles Batet, del CTT la Torre de Claramunt, que va lluitar molt totes les partides.

Grup D

Molta igualtat en aquest grup, on el cap de sèrie Dani Luco del CPPI va aconseguir la primera posició, però cedint un empat en l’última ronda contra Josep Maria Sayrol del Calaf d’escacs, tercer classificat. En segona posició un altre històric del chesspong, Francesc Solà, dels escacs Santa Coloma de Queralt i que en tennis taula es defensa prou bé. Quart classificat Leo Gardner, jugador s-14 del Sitges i que també va demostrar bones maneres en pingpong. Cinquè classificat l’igualadí Nel Pla, actualmente jugant al Vila Olímpica d’escacs i que a pingpong també es defensa prou bé, tot i que no va acabar de trobar la seva millor forma aquest dia. Sisè classificat Ramón Martínez, el segon participant més jove del torneig, amb 11 anys, del Club Escacs Igualada.

Grup E

Igualtat absoluta en les primeres places. Triple empat per la primera posició, on es va decidir tot per un punt, quedant primer el cap de sèrie, Josué Expósito, segon Pere Melero, del Terrassa d’escacs, un altre dels entusiastes debutants en aquest esport, i tercer classificat Javier Moráis, del Mollet, jugador que ha fet pòdium en un parell d’ocasions en altres edicions, bon escaquista i solvent en el tennis taula. Quarta classificada Yolanda Peñas, del club escacs Ideal d’en Clavé, que va demostrar un molt bon nivell també. Cinquè classificat Ramón Martínez, del Club Escacs Igualada, que va lluitar molt tots els partits, i sisè classificat Jordi Giralt, d’Igualada, no federat en cap dels dos esports però que hi va ficar moltes ganes.

Prèvies quarts de final i quarts de final

Al classificar-se els dos primers de cada grup, es van haver de jugar 2 prèvies entre alguns jugadors. A la primera prèvia Josué Expósito va derrotar a Josep Maria Sayrol i en la segona Enric Bosch a Pere Melero. En els quarts de final Josué es desfeia d’Oriol Sánchez, Albert Ezquerro de Joaquín Martín, Bernat Luco aconseguia arribar per primera vegada en moltes participacions a semifinals derrotant a Jesús Carrasco a l’Harmagedon, ja que el primer cop van acabar fent taules a escacs. En l’Harmagedon aquest cop van començar a escacs i en el tennis taula Bernat va aconseguir remuntar i imposar-se. En un dels derbis del chesspong que enfrontava els 2 millors pongistes, Dani Luco aconseguia derrotar a Enric Bosch, tot i sortir del tennis taula perdent 21-14 i començant amb 3.15 a escacs, on va plantejar una Bird que l’Enric gastant molt temps no va poder obrir, quedant-se amb inferioritat de material pel flanc de dama.

Semifinals

Aquí va haver-hi un altre dels derbis estelars, el de Josué contra Albert, on Albert i com ja té el costum es va imposar. Va sortir del tennis taula amb força avanatge, però a escacs estava jugant de manera bastant conservadora, intentant guanyar per temps, però en un intercanvi de peces Josué es va deixar una torre i ja no va poder fer-hi res. L’altre duel també va ser molt especial, enfrontant Bernat contra Dani, pare i fill. Després de sortir amb un 21-9 en contra a tennis taula i començant en 2 minuts a escacs, Bernat va guanyar peça al començar el mig joc, aconseguint coronar peó amb molt poc temps al rellotge, Dani va conservar una torre i es va imposar per temps arribant una altra vegada a la final.

Final

La final va ser la mateixa que la que s’havia produit en la primera edició del chesspong, el 2013. El sorteig va decidir que es comencés amb pingpong, mala notícia pel pongista i bona per l’escaquista, ja que sempre convé començar amb l’esport que es domina menys. En el pingpong Dani Luco va intentar aconseguir el màxim d’avantatge, però va cedir 5 punts, el que implicava que a escacs Albert Ezquerro va començar amb 1.10 pels 5 minuts del Dani. Albert amb blanques va anar agafant el control del centre amb molta rapidesa, Dani va enrocar-se curt però amb una posició incòmoda i Albert es va llençar a l’atac. Hagués pogut rematar la partida amb mat quan li quedaven uns 10 segons, no el va veure, i unes jugades més endavant, amb només 2 segons al rellotge, el va aconseguir. per a desesperació de Dani, que un cop més veia com es quedava sense aconseguir l’anhelat campionat.

Els altres jugadors van seguir competint també per anar determinant les altres posicions, tot i que algunes places ja no es van disputar per retirada o cansament d’algun dels jugadors. En aquests partits destacar Yolanda Peñas per les posicions 16 al 20, que va jugar els 3 partits i els va guanyar tots.  

En el capítol d’agraiments destacar Luz de Gas, que va cedir 6 invitacions que es van sortejar al final del torneig, i és que l’alma-mater d’aquesta sala és un gran aficionat als dos esports. Esperem que en alguna ocasió es pugui cel.lebrar un torneig en aquesta mítica sala també.

 

 

 

 

© AJEDREZ NOTICIAS DIARIAS

toniaiza@infonegocio.com

 

 

1