bájate el explorer 6 de la pàgina www.microsoft.com

VI OPEN INTERNACIONAL DE SANTS 

28/08 al 05/09

 Actualizado con fecha: 31/12/2005 10:16:25

agregar a favoritos

enlaces   todo elo debates
comunidad chat teoría  
  

 

Web oficial

Resultados 2003

Ranking

Ranking de edades

Ronda 1

Ronda 2

Ronda 3

Ronda 4

Ronda 5

Ronda 6

Ronda 7

Ronda 8

Ronda 9

Clasificación

Clasificación por edades

Clasificación por equipos

 

 

 

 

V OPEN ESPLUGUI PARA JOVENES JUGADORES 

23-30/07

Crònica ronda 1

Un any més, i ja en van 5, nombrosos jugadors vinguts d'arreu de Catalunya s'apleguen a l'Alberg Jaume I de l'Espluga de Francolí per disputar aquest torneig pioner, reservat per a jugadors fins a 20 anys. El torneig, novament, compta amb una estada paral.lela, amb activitats de tot tipus, relacionades amb els escacs i el lleure.

En aquesta ocasió són 111 els jugadors participants, mantenint així la línia d'anteriors edicions, i amb una xifra significativa de nois i noies que repeteixen any rera any.

Pel que fa a la nòmina de jugadors, els principals candidats a la victòria són dos jugadors ja "veterans" i que saben el que és guanyar aquí: Juanma Sñanchez (Agustí), vencedor el 2001 i número 1 del rànking, i el tortosí Christian Homedes (Peó Vuit), guanyador el 2002 i 2003. Malgrat algunes baixes significatives, hi ha un grup de jugadors que miraran de plantar batalla. A destacar alguns joves que en el darrer any han mostrat una gran progressió, com Francesc Millaret (Barcelona Vulcà), Adrià Pérez (Colón) o Elisabeth Riera (Cerdanyola Mataró), i altres acostumats a estar en els primers llocs, com Albert Sanahuja (Espluga de Francolí) i principal esperança local, el jugador del Vendrell Miguel Ángel Mateos o una altra jove "veterana" com Berta Pagès (Peona i Peó).

La lluita es presenta molt oberta en tots els fronts, tant en la classificació general com en la d'edats. Pel que fa a equips, 7 clubs presenten 4 o més jugadors, requisit per prendre-hi part, i pel que diu el rànking també estarà força oberta. Enguany el nombre de rondes s'ha ampliat a 9, element que esperem que contribueixi a no haver de recorrer al Bucholz com en les darreres edicions.

La pimera ronda no ha aportat cap sorpresa en les primeres 30 taules, i ens hem de remuntar a partides on la diferència d'elo no és massa significativa. Tampoc hi ha hagut partides que hagin acabat en taules, cosa raríssima fins i tot en una primera ronda.

Jordi Morcillo

Crònica ronda 2

La segona ronda del torneig ha seguit imposant majoritàriament la lògica del ranking, a excepció d'alguna sorpresa relativa, com la derrota del número 10 del ranking Lluís Solanes (Peona i Peó) enfront de Jaume Bes (Foment Martinenc). En els demés taulers, s'ha evidenciat la teoria que tant es compleix en aquesta mena de tornejos amb molts jugadors pel que fa a les primeres rondes: El peix gran que es menja al peix petit. Els jugadors que van guanyar amb solvència la primera ronda, ara han sucumbit contra els primers del rànking. I a la vegada aquells que estan just per sota de l'equador del ranking, avui han guanyat sense despentinar-se gaire.

La ronda d'avui ha propiciat ja algun enfrontament atractiu de cara al públic. A la taula 3, dos companys de club i amics es veien les cares: Albert Sanahuja guanyava a Roger Gili, ambdós de l'Espluga de Francolí. A la taula 13, dues joves promeses en progressió han brindat una interessant partida. La Cristina Coll (Balaguer), ha entregat una peça amb valentia per obtenir atac, però l'Elisabeth Riera (Cerdanyola Mataró) s'ha defensat amb sang freda i ha fet valer la peça d'avantatge per obtenir un contraatac demolidor.

La jornada de demà tindrà doble ronda, amb algun enfrontament que es presentarà més renyit, sobretot a la tarda, i serà l'hora en què els favorits es posin les piles de debò. Cal destacar la bona adaptació de un bon nombre de nois que participen per primera vegada en l'estada a l'alberg i l'ambient agradable que s'ha creat entre totes les parts implicades: organització, monitors, àrbitres i jugadors.

Jordi Morcillo

Crònica Ronda 3

El peix gran comença a deixar de menjar-se el peix petit: la tercera ronda ha deparat les primeres sorpreses importants de la competició. Al primer tauler, el número 1 del ranking Juanma Sánchez ha perdut amb el jugador del Sant Martí Daniel Porras, en un interessant final d'alfil contra cavall, on d'entrada Daniel Porras (amb el cavall) no estava pas pitjor. Juanma ha donat un peó per tancar el cavall del seu adversari, que buscava prou compensació en peons per almenys assegurar les taules, però el jugador de l'Agustí ha tirat per un altre camí, refsant la guanyança del cavall i s'ha quedat amb un final molt difícil de defensar, que en Daniel Porras ha guanyat amb bona tècnica. Sorpresa relativa a la taula número 5, on l'andorrà Marc Fontbona es desfeia de Joan Bertran (Foment Martinenc), confirmant així la seva progressió a l'alça.

Entre els 12 jugadors que resten amb la totalitat de punts, destaca la presència de Jaume Bes (Foment), 37è del rànking, que ja duu dues rondes desfent-se de jugadors amb Elo FEDA. En la resta de partides, avui destaca un petit augment de les taules i de la durada de les partides, cosa que demostra que les forces es van igualant en els diferents grups de puntuació.

Avui a la tarda aquests dotze supervivents faran més petita la punta de la piràmide enfrontant-se entre ells en partides que es prometen atractives. Veurem si el cansament de jugar tres rondes seguides (una ahir a la tarda i dues avui) influeix en algun d'ells.

Jordi Morcillo

Crònica ronda 4

L'emoció puja de to a l'Open Espluguí. El grup de jugadors sense punxar s'ha reduït a 6, xifra no obstant bastant alta per trobar-nos a la quarta ronda, però el cas és que hi ha hagut molt poques taules. Els jugadors implicats en els primers llocs no han acusat el cansament de jugar per segon cop avui i s'han pogut veure partides força renyides. Dos dels favorits, Christian Homedes (Peó Vuit) i Albert Sanahuja (L'Espluga) han guanyat amb certa rapidesa, igual que Francesc Millaret (Barcelona Vulcà) que segueix confirmant el seu bon nivell. En una interessant patida, l'Elisabeth Riera (Cerdanyola Mataró) es desfeia de Miguel A.Mateos (Vendrell), després que aquest destrossés l'enroc de la jove mataronina. Però com ja va fer en la segona ronda, l'Elisabeth ha iniciat un contratac un altre cop letal. Els altres dos del grup capdavanter són Alvar Lluis, del Foment, i Berta Pagès (Peona i Peó), que després de veure-les quadrades contra l'andorrà Marc Fontbona, se li ha aparegut la verge en deixar-se el seu rival un típic mat en dues jugades amb el rei tancat a la columna de torre.

La cinquena ronda seguirà afilant la piràmide a la recerca d'un jugador que marqui les diferències. En equips, el Peona i Peó confirma el seu bloc sòlid i està amb 1,5 punts d'avantatge vers l'Espluga de Francolí. Per edats, les classificacions encara estan poc definides. A destacar que tres jugadors del grup capdavanter són sub-14, cosa que indica un cert relleu generacional en aquest torneig.

Jordi Morcillo

Crònica ronda 5

Se segueix tancant el cercle de jugadors immaculats en aquest torneig. Després d'haver superat l'equador del torneig, en queden 3: Christian Homedes (Peó Vuit), Albert Sanahuja (L'Espluga) i el sub-14 Francesc Millaret (Barcelona-Vulcà). En Christian ha passat les seves dificultats enfront de la Berta Pagès, que després d'haver superat amb solvència el control de temps s'ha deixat una peça. Tampoc ho ha tingut fàcil l'Albert Sanahuja, que s'ha trobat un rival dur en l'Alvar Lluis (Foment), que ha demostrat un estil molt sòlid. Per al seva banda, la partida entre els joves Francesc Millaret i Elisabeth Riera ha estat força moguda. Aquesta última, novament amb valentia, ha arriscat, aquesta vegada massa, i el seu rival ho ha aprofitat per atacar l'enroc enemic.

El número 1 de ranking, Juanma Sánchez, ha tornat a topar amb un rival de qualitat, que l'ha vençut en el finish, després d'una partida amb moltes alternatives. La nota negativa de la jornada han estat dues taules entre amics en els llocs capdavanters, contrastant amb l'esperit de lluita de jugadors més modestos que, malgrat ser amics, han anat a totes. És el cas de les partides entre Eduard Vilalta i Gerard Moreno (Espluga), per una banda, i Eric Ivan Marantz i Pau Juan, del Catalunya. Enhorabona als quatre.

Pel que fa a la classificació per edats, tots els grups tenen un líder en solitari excepte els sub-16. En sub-10, domina Imar Talló (Igualada), Daniel Moreno ho fa en sub-12, Francesc Millaret en sub-14, Albert Sanahuja en sub-18 i Christian Homedes en sub-20.

La sisena ronda depararà nous enfrontaments que aniran definint la classificació, els més destacats Homedes-Sanahuja i Millaret-Berta Pagès.

Jordi Morcillo

Crònica ronda 6

L'Open Esapluguí viurà demà la seva primera final pel que fa a l'assalt al liderat en solitari. Francesc Millaret (Barcelona-Vulcà), de només 13 anys, es veurà les cares amb Christian Homedes (Peó Vuit), que tot i venir al torneig després de no haver-se prodigat gaire en les competicions el darrer any, ha mostrat un nivell molt alt. Diu un ocellet que s'ha seguit entrenant diàriament.

Avui Homedes ha guanyat en blanques a Albert Sanahuja (L'Espluga), en un final d'alfil bo contra alfil dolent en què el tortosí ha exprimit les seves possibilitats. Millaret, per la seva banda, ha derrotat la Berta Pagès (Peona i Peó), en una Najdorf tranquil.la però que el jove barceloní ha anat fent agressiva fins obtenir un atac definitiu.

Quatre jugadors els segueixen a un punt de distància, a més de Sanahuja, Adrià Pérez (Colón), Daniel Moreno (Sant Boi) i Alvar Lluís (Foment), que com altres sub-14, està mostrant un excel.lent nivell en el torneig. Pel que fa a edats, només Christian Homedes en sub-20 té un coixí quasi definitiu. En sub-18 Albert Sanahuja és primer amb mig punt d'avantatge sobre Lluís Solanes (Peona i Peó). igual que Adrià Pérez respecte a tres perseguidors en sub-16. Millaret domina el sub-14, amb Alvar Lluís a un punt, el mateix avantatge que té Daniel Moreno en sub-12 respecte a Jordi Coll (Balaguer) i Arnau Llos (Guixolenc). Pel que fa a sub-10, Imar Talló (Igualada) ha cedit la primera posició per mig punt a Cristina Coll (Balaguer).

Per equips, ha estat un bon dia per al Peó Vuit, que es posa primer i pel Figueres, que empata a la segona posició amb el Peona i Peó, que ha tingut un dia més aviat negatiu, igual que l'Espluga de Francolí que baixa al quart lloc.

Demà, més emocions aquí a l'Alberg Jaume I. Mentrestant, esperarem relaxadament en aquest magnífic escenari envoltat de natura i història.

Jordi Morcillo

Crònica ronda 7

La rebel.lió dels sub-14 que ve produint-se en aquest V Open Espluguí ha culminat avui amb la victòria de Francesc Millaret (Barcelona-Vulcà) enfront de Christian Homedes (Peó Vuit), en una Variant del Dragó en què el tortosí ha comès algunes imprecisions. Millaret, de 13 anys, ho ha aprofitat per fer el que més sap i li agrada: atacar, i ha resolt la partida en 24 jugades. Ara té un punt d'avantatge sobre tres jugadors, a falta de només dues rondes. A més d'Homedes, els altres perseguidors són Albert Sanahuja (Espluga) i Daniel Moreno (Sant Boi), després de guanyar a Adrià Pérez (Colón) i Àlvar Lluís (Foment) respectivament. Per cert que el jugador del Sant Boi ja és el segon dia consecutiu guanya en posicions quasi perdudes.

Demà s'esperen nous duels emocionants que podrien ser definitius. Segons com anessin els resultats, Millaret podria proclamar-se ja campió. No obstant, demà l'espera un altre os: Albert Sanahuja. Al segon tauler, Homedes i Moreno intentaran aprofitar la darrera oportunitat per no quedar descartats.

Altres jugadors ben classificats intentaran millorar la seva posició, tant en la general com en la classificació per edats, i de passada contribuir a millorar la situació del seu equip, en el cas dels que hi participen. Una de les partides destacades del dia ha estat la darrera en acabar. La jove Cristina Coll (Balaguer), de només 9 anys, ha guanyat la Carla Marín (Peona i Peó) en un final de dues peces contra torre en què la Cristina ha demostrat una tècnica molt bona. Ara ella domina amb autoritat la classificació sub-10 i demà se les haurà de veure amb Jordi Coll...ni més ni menys que el seu germà. En sub-12, Daniel Moreno té un bon coixí, mentre que Millaret és a tocar d'emportar-se la classificació sub-14, on només Elisabeth Riera, que avui ha tornat a exhibir-se, el segueix a un punt i mig. En sub-16, sens dubte la més apretada, Miguel Ángel Mateos (Vendrell) i Joan Bertran (Foment) van primers amb 5,5 punts. Albert Sanahuja té molt coll avall el sub-18 i en sub-20 Christian Homedes té un punt d'avantatge sobre un Juanma Sánchez que ha mostrat ja signes de recuperació.

Per equips, hi haurà ball de bastons fins al final. Cinc equips estan separats per només un punt de diferència i cada dia es van alternant en la primera posició. Aquesta vegada és l'Espluga de Francolí qui la lidera amb mig punt sobre el Peó Vuit, el Figueres i el Peona i Peó. El Reus Deportiu s'ha acostat a un punt.

Demà, doncs, primer match ball de l'open, on aquest jove anomenta Francesc Millaret pot passar a ser considerat, si no ho és ja, una promesa en ferm dels escacs catalans.

Jordi Morcillo

Crònica ronda 8

Com s'esperava i es desitjava, la darrera ronda del torneig ho tindrà tot, o quasi tot, per decidir. Avui el flamant líder, Francesc Millaret (Bcn-Vulcà), ha firmat taules amb Albert Sanahuja (Espluga) i continua al capdavant, ara amb només mig punt vers Christian Homedes (Peó Vuit), que ha guanyat Daniel Moreno (St Boi), i un sobre el mencionat Sanahuja i Joan Bertran (Foment), que sense fer massa soroll ha tret el cap als llocs del davant, després de guanyar avui Miguel Ángel Mateos (Vendrell). Les partides de les primeres taules s'han resolt amb certa rapidesa: Sanahuja ha entrat en una sòlida formació Maroczy, amb escasses possibilitats de contrajoc per part de Millaret, però de la qual ha esdevingut una posició tancada difícil d'explotar. Homedes, per la seva banda, ha aprofitat debilitats creades en el terreny de Daniel Moreno per adjudicar-se el punt.

Demà, l'aparellament dóna partides trascendentals, com la de Millaret contra Adrià Pérez (Colón), a un punt i mig seu, la partida Bertran-Homedes i Juanma Sánchez contra Sanahuja. En Juanma finalment també ha tret el nas als llocs capdavanters després d'una recuperació en la recta final del torneig. En principi, l'emoció radica en què Millaret no té gens assegurat el triomf amb les taules, i els demés rivals també hauran de sortir a totes en busca del punt sencer.

Les classificacions per edats tindran diversos punts d'interès. En sub-10, Cristina Coll (Balaguer) ha cedit contra el seu germà Jordi, en una partida molt neta i interessant i ara només té mig punt vers l'igualadí Imar Talló i el jugador de Vila-Seca Ramon Bultó. En sub-12, Daniel Moreno està empatat amb Jordi Coll, amb l'andorrà Kevin Rechi esperant la seva punxada a un punt. Millaret ja té sentenciat aquest sub-14 d'excel.lent nivell, on les castanyes estaran en el segon i tercer lloc, amb 9 jugadors implicats. En sub-16, Joan Bertran té mig punt sobre tres perseguidors, mentre que Albert Sanahuja té el sub-18 a la butxaca. Finalment, Christian Homedes és virtual vencedor de la classificació sub-20.

Per equips, la situació també és imprevisible. El Peó Vuit de Tortosa i el Peona i Peó del barri barceloní d'Horta estan empatats, i esperant la seva errada hi ha l'Espluga a un punt i el Figueres a dos.

L'anècdota del dia l'hem trobat a la darrera taula, on jugaven dos dels jugadors més joves del torneig, Kevin Sambache i Alex Ruddy, que encara no ha complert set anys i s'ha adjudicat la victòria després de més de dues hores, tot un rècord per a ell. És la seva primera victòria en el torneig, on si volgués podria jugar fins al 2017!

Demà, punt i final: s'han acabat les excuses; qui vulgui triomfar haurà d'exprimir el cervell en busca de la victòria.

Jord Morcillo

Crònica ronda 9 Punt i final a aquest Open Espluguí que comença a entrar en una majoria d'edat pel que fa a la seva consolidació en el panorama dels escacs de base catalans. Encara n'està lluny, d'aquesta majoria d'edat, Francesc Millaret Lorés, un jove de 13 anys del Barcelona Vulcà que s'ha adjudicat la victòria totalitzant 8 punts de 9, fent bona la renda que havia aconseguit amb 7 de 7 amb dues taules en les darreres rondes. Millaret és el campió més jove de la història encara curta d'aquest torneig, superant el primer campió, Marc Pascual, que el 2000 tenia 14 anys.

La ronda d'avui ha estat més ràpida de l'esperada, i s'ha vist molts jugadors nerviosos, bé per les opcions a premis o bé per les ganes d'acabar el torneig i disfrutar els últims moments amb tants amics que han anat fent en aquesta i altres edicions. Millaret i Adrià Pérez (Colón) han fet taules en poques jugades, algunes menys que Albert Sanahuja (Espluga) i Juanma Sánchez (Agustí). D'aquesta manera, només Christian Homedes podia arrabassar-li el triomf a Millaret, però per això havia de guanyar un inspirat Joan Bertran (Foment), que ha fet una recta final impecable. Bertran ha utilitzat la mateixa arma que Millaret per derrotar el tortosí: l'obertura de la columna h en la variant Dragó. Després d'una posició complicada per a Homedes, la simplificació ha dut un final de torres amb dos peons d'avantatge. Victòria i segon lloc per Joan Bertran. Tercer ha estat el mateix Homedes, que novament es veu beneficiat pels desempats, en aquest cas el segon, vers Albert Sanahuja (Espluga).

Per edats, el sub-10 ha acomplert el pronòstic amb la victòria, després que Cristina Coll (Balaguer), perdés les dues últimes rondes, però amb el coixí que duia, ha assegurat el segon lloc, mostrant unes qualitats excel.lents. Tercer ha estat el jugador de Vila-Seca Ramon Bultó.

A sub-12, Jordi Coll (Balaguer) també ha fet una segona part impecable en el torneig, mostrant sempre una gran serenitat en els apurs de temps, i ha superat finalment Daniel MOreno (Sant Boi), amb l'andorrà Kevin Rechi en tercera posició.

La categoria sub-14 podria ser per si sola una classificació general, pel gran nivell mostrat. Millaret, evidentment, ha quedat campió, amb una segona classificada de luxe com Elisabeth Riera (Cerdanyola Mataró), una altra que també s'ha exhibit, i un altre andorrà completant el podi, Marc Fontbona.

En sub-16 també hi ha hagut emoció fins el darrer moment. Bertran ha estat primer, amb el jugador del Colón Adrià Pérez i el del Vendrell Miguel Ángel Mateos completant el podi.

El sub-18 ha estat per al local Albert Sanahuja amb força sobrietat, seguit per Laura Gallardo (Barceloneta) i Lluís Solanes (Peona i Peó), per cert un dels pianistes d'aquest open.

El sub-20 ha estat, amb justícia, per a Christian Homedes, a qui Juanma Sánchez ha escurçat distàncies al final. Tercera posició per Roger Gili, també de l'Espluga, que ha fet un bon torneig, que li ha servit per empènyer el seu equip al triomf per equips. L'Espluga de Francolí, doncs, campiona per un ajustadíssim marge amb el Peona i Peó, que enguany venia menys armat que l'any passat, i el Peó Vuit de Tortosa. Després d'aquesta intensa setmana, constatem una vegada més que els escacs catalans tenen bon futur, i no només pel nivell.

Sense risc a equivocar-me, puc afirmar que és el torneig que menys problemes porta, dels que he vist, pel que fa a conducta dels jugadors, impecable en tot moment. D'altra banda, agrair i felicitar novament a l'organització, per la llarga preparació que duen a terme durant tot l'any d'aquesta setmana d'escacs. I en concret, una vegada més, a les famílies Amigó-Vilalta i Sanahuja-Llopis, auntèntiques ànimes de l'Open Espluguí. Fins l'any vinent, si Déu vol, i llarga vida a aquest torneig.

Jordi Morcillo

 

© AJEDREZ NOTICIAS DIARIAS

toniaiza@infonegocio.com

 

 

 

  

  


 

1